je suis Charlie

Két cikk, két adat

Ma hazafelé a munkából két cikket is találtam az indexen, ami az ELTE gólyatáborában történtekkel és annak következményeivel foglalkozott. Ebből a két írásból szeretnék a figyelmetekbe ajánlani két adatot.

1.

A 15 év feletti magyar nők 9%-a él át szexuális bántalmazást a legújabb EU-s kutatás szerint, de a magas látencia (rejtettség) miatt nehéz pontos adatokat mondani.

Advertisement

Ez a 9% - 2011-es adatok alapján - több mint 406000 embert jelent. 406000 nőt. Ebben nincsenek benne a 15 év alattiak, nincsenek benne a szexuális bántalmazást átélő fiúk, férfiak, nincsenek benne mindazok, akik nem tudnak, nem mernek beszélni mindarról, amit átéltek.

2.

Balog Zoltán a Felsőoktatási Kerekasztal keddi ülése előtt jelentette be, hogy megkéri az igazságügyi minisztert, hogy [...] legyen világosan kiolvasható a törvénykönyvből: ha valaki oktatási intézményben vagy az intézmény által szervezet programon követ el nemi erkölcs elleni bűncselekményt, akkor az minősített tételnek számít. Az alapeset egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, míg a minősített eset kettőtől nyolc évig terjedővel - jelezte Balog Zoltán.

Jól olvastátok. Egy erőszaktevőre ma maximum öt év börtön vár. Már ha eljut egyáltalán a börtönig...

Share This Story

Get our newsletter