je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled Két év börtön az ausztrál miniszterelnöknek?

Ausztrália új miniszterelnöke a napokban Indonéziában járt, ahol kizárólag az ausztrál sajtónak nyilatkozott – az indonéznek nem, mint kiderült, törvénytelenül. Végül mégis örülhetett: az indonéz média a tiltakozás helyett a tisztességes tudósítások közlését választotta.

Advertisement

Nemrégiben választott meg Ausztrália jobboldali miniszterelnökét, akiről egyébként már évek óta tudni, hogy nem éppen egy kifejezetten kifinomult stílusú úriember. Na jó, mondjuk ki, Abbott egy tipikus gyökér, akinek a megjelenése és megnyilvánulásai már azelőtt kinyitják a bicskát az ember zsebében, hogy felfognánk, miket is mond. (A 444 nem kifejezetten jó, de hiánypótló Abbott-portréjából többet is meg lehet tudni a távoli ország új miniszterelnökéről.)

Na ez a miniszterelnök ezúttal sem igazán finomkodott. A hozzá hasonlóan megosztó személyiségnek számító Julie Bishop külügyminiszterrel utazott Indonéziába, hogy újabb ázsiai országgal javítsa Ausztrália kapcsolatait (bezzeg velünk :( ). A nagy terv végrehajtásában pedig mi sem segíthetett volna jobban, mint hogy a miniszterelnök és külügyminiszter indonéz tisztségviselőkkel való tárgyalásukat követően nem engedték be a helyi – indonéz – média képviselőit a sajtótájékoztatójukra, csak a hazai – ausztrál – riportereket.

Advertisement

Umar Idris, a Független Újságírók Szövetségének (AJI) jakartai csapatának vezetője megdöbbent az eseten, a Jakarta Globe-nak elmondta, hogy nem tud még egy ilyen esetről az országban. „Ausztráliában jó a sajtószabadság helyzete, ehhez mérten kellene Indonéziában is cselekedniük. Tony Abbott látogatása az indonéz média számára is fontos, így újságíróinknak nyílt és egyenlő hozzáférést kellene biztosítani” – mondta Idris. Elmondása szerint Abbott cselekedetéért – a média szabad hozzáférésének megtagadásáért – két év szabadságvesztés jár az indonéz törvények szerint.

Az eset már csak azért is érdekes, mert pont a múlt hét végén menekített ki az ausztrál kormány egy Jáva szigetéről érkező hajóból három tucat közel-keleti illegális bevándorlót – a menekültek szerint tetemes késéssel. Tehát volna miről beszélni az ausztrál kormánynak, de Abbott kérésére nem beszélnek az indonéz médiával – totálisan érthetetlenül.

Advertisement

A Rakyat Merdeka nevű napilap sem érti a helyzetet: a Sydney Morning Herald szerint egész oldalas cikkben taglalták a kérdést, hogy mi értelme Abbott-nak Indonéziáig menni, ha az ottani közvéleményt nem kívánja tájékoztatni? Ugyanakkor a kétnapos látogatásról a többi indonéz sajtótermék nem számolt be kifejezetten felháborodottan – olyan információkra támaszkodtak, amilyenekre tudtak. Az iszlamista Republika például azt taglalta, hogy mennyire vicces Abbott bevándorlás-ellenessége, holott a miniszterelnök maga Angliában született és hároméves volt, amikor szüleivel Ausztráliába költöztek.

Illustration for article titled Két év börtön az ausztrál miniszterelnöknek?
Advertisement

Abbott összességében örülhet, hogy egészen jó sajtót kapott Indonéziában – véli a Sydney Morning Herald újságírója. Tény, hogy örülhet: az indonéz média akár komplett csenddel is reagálhatott volna arra, hogy Abbott nem kívánt beszélni velük.

Ha további kommentárokra vágysz, kövesd Facebook-oldalunkat, vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra!

Share This Story

Get our newsletter