Keressen az ellenz√©k egy v√°ratlan k√ľlsŇĎ jel√∂ltet, mert jelenlegi vezetŇĎinek semmi es√©ly√ľk Orb√°n√©k ellen!

Okt√≥ber 23. ut√°n m√°r az eddigiekn√©l is vil√°gosabban l√°tszik, hogy a jelenlegi lehets√©ges ellenz√©ki minisztereln√∂kjel√∂lteknek, Bajnai Gordonnak √©s Mesterh√°zy Attil√°nak, nincs es√©ly√ľk arra, hogy legyŇĎzz√©k Orb√°n Viktort a j√∂vŇĎ √©vi v√°laszt√°sokon. EgyszerŇĪen nem k√©pesek megmozgatni annyi embert, mint a Fidesz √©s Orb√°n Viktor. A val√≥s√°gban valamivel kisebb a k√ľl√∂nbs√©g, az ellenz√©k √©s a korm√°nyoldal k√∂z√∂tt, mint okt√≥ber 23-√°n volt, de tov√°bbra sem l√°tszik, hogyan hozhatn√° be az MSZP √©s az E14 a jelentŇĎs lemarad√°s√°t.

A Fidesz legyŇĎz√©s√©hez a t√∂rzsszavaz√≥k megmozgat√°s√°n√°l t√∂bbre van sz√ľks√©g. Vannak az orsz√°gban olyan emberek, akik akkor is az MSZP-re szavazn√°nak, ha Orb√°n√©k j√≥l korm√°nyozn√°nak, meg olyan emberek, akik esetleg a p√°rtok k√∂z√∂tt ingadoznak, de most a rossz korm√°nyz√°s hat√°s√°ra m√°r az ellenz√©ket t√°mogatj√°k. A v√°laszt√°sok azon dŇĎlnek el, hogy az ellenz√©k maga mell√© tud-e √°ll√≠tani olyanokat, akik kor√°bban a Fideszt vagy a Jobbikot t√°mogatt√°k vagy t√°volmarad√≥k, bizonytalanok. Az eddigi teljes√≠tm√©nyeket l√°tva ez Bajnaival vagy Mesterh√°zyval nem fog siker√ľlni. Ňźk nem el√©g n√©pszerŇĪek √©s hitelesek, m√°r kellŇĎk√©ppen le vannak j√°ratva √©s meg vannak unva. Ez√©rt azt mondom: keressen az ellenz√©k egy v√°ratlan k√ľlsŇĎ jel√∂ltet! Amennyiben siker√ľlne egy ilyen szem√©lyben megegyeznie az ellenz√©ki oldalnak, az a p√°rtok sz√°m√°ra nem veres√©g, ink√°bb okos kompromisszum lenne. A v√°ratlan l√©p√©sre a korm√°nyzat nehezen tudna reag√°lni. Amennyiben megfelelŇĎ a jel√∂lt, Zsig√≥ R√≥bert nem tud majd visszak√©zbŇĎl Gyurcs√°ny-Bajnaizni meg gyŇĪl√∂letkamp√°nyozni.

Mik az elvárások egy ilyen jelölttel szemben?

Ha az ellenzék tudna egy olyan jelöltet találni, aki

  • elm√ļlt m√°r 40 √©ves,
  • vezetett m√°r valamit (pl. c√©get, k√∂zint√©zm√©nyt, futballklubot),
  • nem nyilv√°nval√≥an t√°madhat√≥,
  • tud besz√©lni,

akkor m√°ris jobbak lenn√©nek az es√©lyei. Ha m√©g ezeken fel√ľl az illetŇĎ j√≥ jobboldali kapcsolatokkal is rendelkezne, netal√°n nŇĎ is lenne, akkor m√°r t√©nyleg ugr√°lhatn√°nak √∂r√∂m√ľnkben.

Advertisement

Orb√°n Viktort nem lehet orb√°nviktors√°gban legyŇĎzni

Az ellenz√©k halv√°ny teljes√≠tm√©ny√©nek fŇĎ oka az, hogy Bajnai √©s Mesterh√°zy megpr√≥b√°lnak orb√°nviktorabbak lenni Orb√°n Viktorn√°l, ami nem meglepŇĎ m√≥don nem siker√ľl. Mire gondolok? Az MSZP a rezsics√∂kkent√©sre m√©g t√∂bb rezsics√∂kkent√©s ig√©ret√©vel reag√°l, Bajnai olyanokkal kamp√°nyol, hogy az ŇĎ idej√©ben olcs√≥bb volt a toj√°s. Megpr√≥b√°lj√°k t√∂megt√ľntet√©sekre elvinni az embereket, gagyi Facebook-kamp√°nyokat tolnak meg hasonl√≥k. Az ellenz√©k jelenlegi strat√©gi√°ja, egy erŇĎtlen negat√≠v kamp√°ny √©s n√©mi populizmus kever√©ke, l√°that√≥an csŇĎd√∂t mondott.

Advertisement

Amivel lenne es√©ly: egy erŇĎteljes v√≠zi√≥ arr√≥l, hogy ŇĎk milyen Magyarorsz√°got szeretn√©nek csin√°lni. Persze ahhoz, hogy egy ilyennel tudjanak kamp√°nyolni sz√ľks√©g lenne mag√°ra a v√≠zi√≥ra, ami l√°that√≥lag hi√°nyzik. Ez√©rt az ellenz√©knek egy olyan kulcsfigura kell, aki k√≠v√ľl esik az eddigi politika paragidm√°j√°n. Valaki aki ki tud √°llni, √©s el tudja mondani, hogy ha √©n leszek a minisztereln√∂k, ez meg ez fog t√∂rt√©nni. Majdnem mindegy, hogy egy szoci√°lisabban √©rz√©keny vagy egy ink√°bb konzervat√≠v piacbar√°t k√©pet fest-e le az illetŇĎ, a l√©nyeg, hogy legyen egy ilyen egy√©rtelmŇĪ k√©p √©s hiteles arc.

Kikre gondolok?

Vannak konkr√©t jel√∂ltjeim is. Az al√°bbi lista csak n√©h√°ny azok k√∂z√ľl, akiket el tudn√©k k√©pzelni, mint lehets√©ges ellenz√©ki jel√∂lteket. Mindegyi√ľknek vannak elŇĎnyei √©s h√°tr√°nyai, de √∂sszess√©g√©ben megfelelŇĎ ellenz√©ki t√°mogat√°ssal, a meglepet√©s erej√©t is kihaszn√°lva, b√°rmelyik√ľk es√©lyesebb lenne, mint a jelenlegi megf√°radt, hiteltelen, lej√°rt lemezeket p√∂rgetŇĎ vezetŇĎk.

Advertisement

Boj√°r G√°bor (64): a Graphisoft nevŇĪ nemzetk√∂zileg is sikeres szoftverc√©g √©s az Acquincumi Technol√≥giai Int√©zet alap√≠t√≥ja. Az ut√≥bbi idŇĎben egyre t√∂bbsz√∂r sz√≥lal meg k√∂z√©lettel kapcsolatban is; a sikeres, nem oligarcha magyar v√°llalkoz√≥ ritka p√©ld√°ja.

F√°bri Gy√∂rgy (49): az ELTE rektorhelyettese, a rendszerv√°lt√°s ut√°n az OF√ČSZ (a H√ĖOK elŇĎdje) eln√∂ke. Be tud sz√≥lni a korm√°nynak √©s az ellenz√©knek is, val√≥di, nem pedig kurzus √©rtelmis√©gi.

Advertisement

Hamecz Istv√°n (45): volt az MNB fŇĎk√∂zgazd√°sza, az OTP AlapkezelŇĎ vezetŇĎje. Kritikus a korm√°ny gazdas√°gpolitik√°j√°val szemben, de kor√°ntsem egy tipikus ballib arc.

Kir√°ly J√ļlia (56): az MNB volt aleln√∂ke, kereskedelmi banki vezetŇĎ is volt. Kritikus a korm√°ny gazdas√°gpolitik√°j√°val szemben, de tudja mirŇĎl besz√©l, teljesen √©rthetŇĎ m√≥don mondott le a Matolcsy √°ltal elfoglalt MNB aleln√∂ks√©g√©rŇĎl.

Advertisement

Sur√°nyi Gy√∂rgy (59): k√©tszer volt MNB-eln√∂k, kereskedelmi banki vezetŇĎ is volt, egyetemi professzor. Elismert k√∂zgazd√°sz, neve mint egy esetleg szak√©rtŇĎi korm√°ny vezetŇĎje m√°r kor√°bban is felmer√ľlt, de ebben az esetben nem csak szak√©rtelm√©re, hanem vezetŇĎi k√©pess√©geire, higgadts√°g√°ra is sz√ľks√©g van.

T√©t√©nyi √Čva (53): √©p√≠t√©sz, Esztergom f√ľggetlen polg√°rmestere. Teljes ellenz√©ki √∂sszefog√°ssal v√°lasztott√°k polg√°rmesterr√© a Fideszes √ļthengerrel szemben.

Advertisement

Tulassay Tivadar (64): orvos, akad√©mikus, a Semmelweis Egyetem volt rektora. Ink√°bb jobboldali k√∂tŇĎd√©sŇĪ, ugyanakkor p√©ld√°s m√≥don v√°llalta, hogy visszavonja Schmitt P√°l k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k pl√°giummal szerzett doktorij√°t.

Mivel egy ilyen jel√∂lt ind√≠t√°sa eddig p√©ld√°tlan lenne a magyar politik√°ban, sok ellen√©rv mer√ľlhet fel. Vegy√ľk ezeket sorra.

Advertisement

Ezeknek az embereknek nincs elég tapasztalatuk egy ország vezetéséhez.

Tal√°n √ļgy tŇĪnhet, hogy minisztereln√∂knek lenni neh√©z feladat, nagyon sokf√©le dologhoz kell √©rteni, erre csak speci√°lis emberek k√©pesek. Szerintem ez nincs √≠gy, ebbe a munk√°ba is bele lehet tanulni. Antall J√≥zsef az Orvost√∂rt√©neti M√ļzeum igazgat√≥j√°b√≥l lett minisztereln√∂k, G√∂ncz √Ārp√°d √≠r√≥b√≥l √©s ford√≠t√≥b√≥l lett k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k. Erre m√©g lehet azt mondani, hogy a rendszerv√°lt√°skor minden lehets√©ges volt, de ma m√°r igazi politikusokra van sz√ľks√©g. K√∂zelebbi p√©ld√°nak itt van Simor Andr√°s, aki a Deloitte vezetŇĎs√©g√©bŇĎl √ľlt √°t az MNB eln√∂ki sz√©k√©be vagy R√©thelyi Mikl√≥s, aki professzorb√≥l lett miniszter. √Čppen jav√°ra v√°lhatna az orsz√°gnak, ha a minisztereln√∂k nem pr√≥b√°lna meg mindent maga kital√°lni, hanem okos, t√©nyleg hozz√°√©rtŇĎ tan√°csad√≥kkal venn√© mag√°t k√∂r√ľl.

Advertisement

Egy ilyen jel√∂ltet ugyan√ļgy j√°ratna le a Fidesz, mint az ellenz√©k mostani vezetŇĎit.

MeggyŇĎzŇĎd√©sem, hogy b√°r a Fidesz gyakran k√©tes igazs√°gtartalm√ļ √ľzenetekkel t√°mad ellenz√©ki vezetŇĎket, a t√°mad√°sok az√©rt tudnak mŇĪk√∂dni, mert van valamennyi val√≥s√°galapjuk. P√©ld√°ul azt √°ll√≠tani, hogy Gyurcs√°ny rendelte el a 2006-os rendŇĎri erŇĎszakot durv√°n konte√≥s, viszont a dolognak annyiban van alapja, hogy Gyurcs√°ny minisztereln√∂kk√©nt politikai felelŇĎss√©get viselt az esem√©nyek√©rt. Vagy p√©ld√°ul hi√°ba pr√≥b√°lja mag√°t Bajnai Gyurcs√°nyt√≥l elhat√°rolni, m√©giscsak miniszterk√©nt dolgozott alatta. Ehhez k√©pest minŇĎs√©gi k√ľl√∂nbs√©get jelentene, ha olyan jel√∂lt lej√°rat√°s√°val k√©ne pr√≥b√°lkoznia a korm√°nyzati propagand√°nak, aki saj√°t ter√ľlet√©n sikeres, elismert vezetŇĎ √©s nincsen k√∂ze az elŇĎzŇĎ baloldali korm√°nyzatok tev√©kenys√©g√©hez. Egy ilyen ember t√°mad√°sa ak√°r vissza is √ľthetne a Fideszre.

Advertisement

Akkor te most szak√©rtŇĎi korm√°nyt akarsz.

Utolj√°ra Gyurcs√°ny Ferenc lemond√°sakor vetŇĎd√∂tt fel, hogy alakuljon szak√©rtŇĎi korm√°ny. Ennek elvileg valami olyasmi lenne a l√©nyege, hogy nem egy politikus, hanem egy szak√©rtŇĎ (b√°rmit is jelentsen ez a sz√≥) vezeti az orsz√°got. Szerintem ennek nem sok √©rtelme van, hiszen csak rem√©lmi tudom, hogy az orsz√°g mindenkori vezet√©se saj√°t legjobb jogi √©s gazdas√°gi ismereteinek haszn√°lat√°val korm√°nyozza az orsz√°got. Most sem ilyesmire gondolok. A javaslat l√©nyege nem az, hogy Boj√°r G√°bor, T√©t√©nyi √Čva vagy Hamecz Istv√°n ,,politikamentesen‚ÄĚ korm√°nyozzanak, hanem az, hogy az eddig t√∂bb√©-kev√©sb√© a p√°rtpolitik√°t√≥l f√ľggetlen√ľl fel√©p√≠tett szem√©lyis√©g√ľket √©s hiteless√©g√ľket haszn√°lj√°k politikai c√©lok (az Orb√°n-korm√°ny lev√°lt√°sa, gazdas√°gi √©s t√°rsadalompolitikai konszolid√°ci√≥ stb.) el√©r√©s√©re.

Advertisement

Ebbe a Bajnainak és Mesterházynak nem éri meg belemenni.

De. Bajnai √©s Mesterh√°zy eddig az√©rt nem mentek bele a m√°sik politikus k√∂z√∂s minisztereln√∂kjel√∂ltk√©nt val√≥ ind√≠t√°s√°ba, mert az nagyj√°b√≥l saj√°t politikai p√°ly√°juk v√©g√©t jelentette volna. Ehhez k√©pest egy ilyen k√ľlsŇĎ jel√∂lt eset√©ben ilyenrŇĎl nincs sz√≥, hiszen a korm√°nyz√°s politikai h√°torsz√°g√°t az ellenz√©ki p√°rtok biztos√≠tan√°k. R√°ad√°sul egy esetleges v√°laszt√°si gyŇĎzelem vagy j√≥ eredm√©ny eset√©n az ennek √©rdek√©ben megk√∂t√∂tt kompromisszumot sikerk√©nt lehetne bemutatni, √©s egy veres√©g ut√°n sem k√∂veteln√©k Mesterh√°zy fej√©t. Ennek ellen√©re, mivel Mesterh√°zy v√°rhat√≥an akkor sem bukik, ha nem nyernek a v√°laszt√°sokon, ŇĎ nem biztos, hogy egy ilyen megold√°sba belemenne. Ehhez egyr√©szrŇĎl az kell, hogy mindenki m√°s (t√∂bbi ellenz√©ki p√°rt, √©rtelmis√©gi holdudvar, civil szervezetek) egy√ľtt t√°mogasson egy ilyen jel√∂ltet √©s meg√©rtess√©k Mesterh√°zyval: neki is elŇĎny√∂s lehet egy ilyen ember jel√∂l√©se.

Advertisement

Az ellenzéki választók és aktivisták nem lesznek majd hajlandóak beállni egy ilyen jelölt mögé.

Ez tal√°n kisebb probl√©ma a fentiekn√©l. Nem hiszem, hogy a tipikus ellenz√©ki szavaz√≥ Mesterh√°zy Attil√°ba szerelmes, √©s ha nem ŇĎ indul a v√°laszt√°sokon, akkor nem szavaz az ellenz√©k jel√∂ltj√©re, hi√°ba k√©ri erre maga Mesterh√°zy Attila. Ehhez hasonl√≥an a tipikus aktivista is hajland√≥ lenne az ellenz√©k gyŇĎzelm√©√©rt dolgozni, pl√°ne, hogy helyi szinten nem v√°ltozn√°nak a jel√∂ltek, csak a k√∂z√∂s lista vezetŇĎje lenne m√°s.

Advertisement

Egy ismeretlen arcot m√°r nem nincs idŇĎ fel√©p√≠teni a v√°lasz√°sokig.

Nem lenne k√∂nnyŇĪ, de nem is lehetetlen. Ki tudta 2004-ben, hogy ki az a S√≥lyom L√°szl√≥? 2005-2006-ban, hogy ki az a Barack Obama? Vagy ak√°r 2003-ban, hogy ki az a Gyurcs√°ny Ferenc? 2001-ben, hogy ki az a Medgyessy P√©ter? A v√°laszt√≥k sz√©les t√∂megei v√©lhetŇĎen nem. Egy ilyen meglepet√©sjel√∂lt bedob√°s√°val az ellenz√©k azonnal el√©rn√©, hogy a jel√∂ltre f√≥kusz√°l√≥dna a politikai diskurzus, √©s az orsz√°g is megismern√©.