je suis Charlie
je suis Charlie
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Kiderült: Irán miatt dőlt be a Sólyom Airways!

Illustration for article titled Kiderült: Irán miatt dőlt be a Sólyom Airways!

Október elején mi is nagyon pörögtünk azon, hogy a Sólyom Airways bedőlt, s most végre kiderült, hogy miért: Irán túl jó kapcsolatba került az Egyesült Államokkal, így nincs már szüksége a közép-ázsiai országnak a Szóliomra ahhoz, hogy kikerülje az amerikai embargót - legalábbis a Napi.hu értesülései szerint.

Advertisement

Elsőként Tóth Csaba Tibor énekelte meg az Alternatíván a Sólyom bukását, felsorolva az addigra már kidolgozott összeesküvés-elméleteket, majd Pintér Bence főszerkesztő elvtárs rezignáltan jegyezte meg:

"Egy újabb sikertörténet Sikertörténetországban. Menjenek tovább. Nincsen semmi látnivaló."

Advertisement

Bukovics Martin később szomorkásan arra hívta fel a figyelmet, hogy a Lufthansa is "szolidarított" a szárnyaszegett Sólyommal, majd Lakner Dávid ironikus posztban emlékezett meg a Nemzet csudálatos próbálkozásáról.

Advertisement

Viszont egyikük sem sejthette, amire a már linkelt cikkben a Napi.hu rávilágított: az iráni befektetők azért nem álltak ki a Sólyom mögött, mert az ENSZ szeptember végi közgyűlésén igencsak jól sikerültek a Róháni elnök által vezetett iráni és az amerikai delegáció közötti tárgyalások. Ezt írja a Napi:

"A nemzetközi helyzet fokozódása is közrejátszhatott a Sólyom Hungarian Airways Kft. október eleji beborulásában. Míg korábban az irániaknak eminens érdekük volt az őket sújtó amerikai embargó kikerülése egy közép-európia légitársaság segítségével, a Washingtonnal felmelegített kapcsolatok miatt immár elérhető közelségbe kerülhet a tilalom feloldása. A magyar magántulajdonban levő légitársaság ugyan rendre ománi és abu-dzabi befektetőkre hivatkozott, ám valójában iráni tőke és egy iráni légitársaság állhatott az ambiciózus tervek mögött."

Advertisement

Kicsit gyenge lábakon álló érvelés, de végül is elfogadhatóbb, mint a korábbi összeesküvés-elméletek. Úgy tűnik, hogy a nemzetközi helyzet fokozódása - ami ebben az esetben enyhülést jelent - ismét keresztbe tett a magyar terveknek.

(Képünk nem készülhetett volna el anélkül a honlap nélkül, amelyről itt írtunk korábban.)

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter