je suis Charlie
je suis Charlie
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Kortárs krimi Szegeden, amerikai szerző tollából

Illustration for article titled Kortárs krimi Szegeden, amerikai szerző tollából

Érdekes új megjelenés ajánlójába futottam bele az Americana eBooks oldalon. Jack Roberts A Life Less Damnable című könyve a leírás szerint detektívregény, ami Szegeden játszódik a kétezres évek elején. Ez már három izgalmat is tartogat: egyrészt ugye külföldi szerző ír Magyarországról; másrészt kortárs krimi, amelyből még a hazai hard-boiled Kondor-robbanása után is csak kevés van; és Szegeden játszódik, nem pedig a klasszikus Budapesten.

Advertisement

A cselekmény az egyetem nyugdíjas történészprofesszorának halála körül bonyolódik. Külön öröm, hogy a regény ingyen letölthető mobi és epub formátumban, akinek pedig még mindig papírfétise van, megrendelheti a paperback-verziót is. Itt arról olvashattok, micsoda tipográfiai kalandokba keveredett a könyv szerkesztője, Dragon Zoltán, alant pedig az ajánlót és a könyvtrailert láthatjátok.

Jack Roberts’s detective novel is set in Szeged, in the South of Hungary in 2000 and it represents the symbiosis of political and personal life in post-Communist Hungary in a university context. When the retired professor of history dies, the question of motive is this: was the crime committed because of political or personal reasons, and the reconstruction of the crime follows up both agendas in minute detail. The text relies on the framework of the hard-boiled detective novel to expose a difficult moral dilemma of manipulation and being manipulated through tightly composed psychological close-ups worthy of a Modernist novel. This mix of features results in a very much regional but at the same time philosophical novel.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter