Alig p√°r nap van h√°tra a szeptemberi iskolakezd√©sig - ez az √©v azonban kismilli√≥ olyan √ļjdons√°got, √°talak√≠t√°st √©s szab√°lyoz√°st hozott be, hogy √©lmunk√°s legyen a talp√°n, aki mindezt √©szben tudja tartani, √©s m√©g meg is tudja indokolni. Sz√°momra azonban m√©gis egyetlen elem, az √°ltal√°nos iskol√°sok szabadidej√©nek teljes elt√ľntet√©se okozott igazi megr√∂k√∂ny√∂d√©st.

Ňźszint√©n bevallom, amikor ezt elŇĎsz√∂r l√°ttam, semmit sem √©rtettem. Nem tal√°ltam semmilyen meggyŇĎzŇĎ magyar√°zatot arra, mi√©rt kell az eleinte nyilv√°n egy√©bk√©nt is megterhelŇĎ 8-14-es √≥rarend mell√© m√©g az eddig sz√ľks√©ges rosszk√©nt sz√°mon tartott napk√∂zis foglalkoz√°st illetve tanul√≥szob√°t (kicsit m√©g most is undorodva √≠rom le ezt a sz√≥t, sohasem voltam ilyenen, de √°ltal√°ban ink√°bb a k√©sŇĎ tavaszi d√©lut√°nokra bevezettetett b√ľntet√©s-szerŇĪ sz√≠v√°s jut r√≥la az eszembe, mint a felz√°rk√≥ztat√°s) is el kell viselnie mindenkinek. Sz√ľlŇĎi k√©r√©sre menthetik csak fel a gyerekeket, de nem automatikusan.

El√©g sok t√∂preng√©s √©s a fent olvashat√≥ elŇĎre meg√≠rt sz√ľlŇĎ lev√©l vezetett r√° a megold√°sra: minden√°ron el kell ker√ľlni, hogy a magyar gyermek, a leendŇĎ nemzeti k√∂z√©poszt√°ly k√ľl√∂nb√∂zŇĎ k√∂lts√©ges mag√°n√≥r√°kon, √©s nem szigor√ļan az iskol√°hoz (teh√°t a KLIK-hez, teh√°t az √°llamhoz) k√∂tŇĎdŇĎ szakk√∂r√∂k√∂n tanuljon mindenf√©le baroms√°got, vagy esetleg valamilyen m√≥don megtanuljon rendelkezni a szabadidej√©vel. Ami az eg√©szben az √ļj elem az, hogy az √ļj oktat√°si rendszer a gyerekek, √©s √°ltal√°ban a fiatalok mellett most m√°r a sz√ľlŇĎktŇĎl, √©s nem-√°llami oktat√≥kt√≥l is f√©lti a t√°rsadalmat, √©s egyre ink√°bb √ļgy tŇĪnik, hogy m√°r 6 √©ves kort√≥l a saj√°t mindenre kiterjedŇĎ figyelme al√° akar vonni a j√∂vŇĎben mindenkit.

Advertisement

(Forrás: Ténytár blog, 2011. december 1.)

√Čs az eg√©sz m√©g √≠gy, 2013 derek√°n, √©ppen az omin√≥zus t√∂rv√©ny vit√°j√°nak napj√°n, √©s j√≥ p√°r h√≥nappal a negyedik m√≥dos√≠t√°s ut√°n is abszurdumk√©nt hat, legal√°bbis sz√°momra. Nem el√©g teh√°t, hogy a tan√≠t√°si szabads√°g, a pedag√≥giai m√≥dszer megv√°laszt√°s√°nak lehetŇĎs√©ge √©vtizedek √≥ta nem volt ilyen korl√°tozott, hogy 1989 ut√°n elŇĎsz√∂r egyetlen fajta tank√∂nyvb√≥l kell tan√≠tani, √©s m√©g a kiterjesztett feny√≠t√©si jogk√∂rŇĪ gondnokok sem jelentik a j√©ghegy cs√ļcs√°t. Hiszen a cs√ļcs az, ha mindezt nem napi 6, hanem ak√°r 8-9 √≥r√°ban kell majd, csaknem k√∂telezŇĎ jelleggel j√°tszani.