je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled Liberális-e vagy Fodor Gábor szerint?

Alig örülhettünk az SZDSZ végleges eltűnésének, a Gyurcsány-Tavares konföderáció farvízén máris pusztít egyik utolsó generálisuk, Fodor Gábor. A gyengébbek kedvéért még itt jegyzem meg: az iménti mondat dőlttel szedett részében vicceltem. A volt pártvezér viszont nem viccel, óriásplakátokon és röplapokon próbálja megszólítani azt a 4-500.000 feltételezett liberálist, aki rá szavazna. Rátettük a kezünket egy ilyen röplapra, és megpróbáltuk kideríteni, hogy mi liberálisok vagyunk-e.

Advertisement

Viktor, a hazánk nem csak a tiéd! - kiáltja a világba a rosszul fényképezett, másnapos Fodor Gábor, aki valószínűleg azért néz ki ilyen rosszul, mert egyre többször tévesztik össze a kormánypárti ideológia élő lángoszlopával, G. Fodor Gáborral. El tudom képzelni, hogy G. Fodor Gábor sem néz ki jobban hasonló, bár reciprok okok miatt. Ebből egyelőre nem derül ki, hogy liberális vagyok-e vagy sem.

Európa, vagy Orbán? - kérdezi a liberális emberek táskaszemű zászlóvivője. Nos szerintem így első blikkre Európa, de nem vagyok benne biztos, mit jelent a kérdés. Különböző őrült asszociációk merülnek fel bennem, látom a bika alakjában megjelenő Zeuszt, ahogy dilemmázik: Európát vigyem el egy körre, vagy Orbánt? Európa, vagy Orbán? Antik görög vagyok, szóval végül is Orbánt is elvihetem, de mi lenne a nászból? Még egy Szijjártó? Hát azt tuti nem bírnám kihordani a térdhajlatomban. Még mindig nem tudom, hogy liberális vagyok-e.

Advertisement

Aki igazán kíváncsi, az persze megfordítja a szórólapot, és szembesül a liberális tízparancsolattal. Mivel minden parancsolat után ott van, hogy Te is liberális vagy!, ezért felteszem, hogy nem kell mind a tíz feltételnek teljesülnie: elég ha egy igaz rám, és akkor máris mehetek behúzni az ikszet Fodor Gáborra. Mert akkor én liberális vagyok. Most kezdődik az igazi teszt! - gondolom. Úgy bizony - gondolja a lehallgatókészülék másik végén, a Belügyminisztériumban üldögélő Stirlitz.

Ha szereted a szabadságot

Ha tiszteled a magántulajdont

Ha büszkén vállalod a hited

Ha szabadon választanál iskolát

Ha a házasságod a magánügyed

Ha nem félsz szólni

Ha senkit nem rekesztesz ki

Ha a gyermekvállalásról Te akarsz dönteni

Ha pártatlan bírói ítélkezést vársz

Ha egy nemzetet sem tartasz alábbvalónak

Ezek alapján úgy tűnik, hogy én Fodor Gábor szerint liberális vagyok: ha akarom, ha nem. Szerintem azonban ezen értékek mentén én még akár konzervatív is lehetek, vagy ha büszkén felvállalom a hitem, akkor végül is katolikus is. Szegény Kossuth Lajos; szegény Bibó István.

Share This Story

Get our newsletter