Orbán Viktor ma kommunista kérdésfeltevésnek nevezte azt, ami szerint választani kell kelet- és nyugat között.

A M√°√©rt √ľl√©s√©n elmondottak illeszkednek az leg√ļjabb fordulatra az orb√°ni politik√°ban (k√ľl√∂n√∂sen az ukr√°n f√ľggetlens√©grŇĎl elhangzottak), aminek l√©nyegi eleme az, hogy az eddig kelethez (√©s k√ľl√∂n√∂sen Oroszorsz√°ghoz) d√∂rg√∂lŇĎzŇĎ politik√°t nem ideol√≥giai k√©rd√©sk√©nt kezeli (z√°r√≥jelbe helyezve ezzel a hanyatl√≥ nyugat-felt√∂rekvŇĎ kelet p√°ros√°t), hanem puszt√°n gazdas√°gi √©s nemzeti √©rdekek √©rv√©nyes√≠t√©sek√©nt, valamint, hogy az oroszokkal szembeni megengedŇĎ √©s bar√°ti kommunik√°ci√≥t felv√°ltja egy l√°tsz√≥lag kritikusabb hangnem (legal√°bbis a hivatalos kommunik√°ci√≥ban, ugyanis a vezetŇĎ jobboldali lapokban tov√°bbra is folyamatosan CIA √ľgyn√∂k√∂kk√©nt √≠rj√°k le a t√ľntetŇĎket √©s majdani √°llapotokat vizion√°lnak).

Eszerint a nemzetnek √©rdeke, hogy egyar√°nt j√≥ viszonyt √°poljunk Amerik√°val √©s Oroszorsz√°ggal, mert ez sz√ľks√©ges a magyar geopolitikai √©rdekek ("a b√©ke, az energiabiztons√°g √©s a kereskedelmi lehetŇĎs√©gek") megval√≥s√≠t√°s√°hoz. Ez pedig √©ppen annak a hintapolitik√°nak a tov√°bb√©l√©se, amit a korm√°ny eddig is mŇĪvelt, csak a m√°zat cser√©lt√©k le rajta. A k√©rd√©s az, hogy az USA √©s az EU megel√©gszik-e ennyivel √©s elfogadja-e azt, hogy a sz√∂vets√©gi rendszeren bel√ľl egy √°llam a saj√°t √©rdekeit a k√∂z√∂ss√©g √©rdekei el√© helyezi?

Pint√©r Bence m√°r egy h√≥napja meg√≠rta, hogy nincs olyan, hogy nem lesz√ľnk gyarmat, a korm√°ny azonban √ļgy l√°tszik tov√°bbra is ebben szeretne hinni.

Advertisement