je suis Charlie
je suis Charlie

Magyarország szembenézése a múlttal olyan, mint a Stockholm-szindróma

Tudtátok, hogy Kádárnak nagyságrendekkel kisebb egója volt, mint Orbánnak? Hogy egy úriember volt, és hogy nem is szakított milliárdokat? Ugye máris milyen szimpi az előző rendszer? Szabolcsi Gergellyel nem kíméltük magunkat és végigolvastuk a 444-es kommentáradatot.

Advertisement

A 444-en megjelent, Orbánt és Kádárt összehasonlító cikk alatt találtuk meg a múlttal való szembenézés csodáját. Van ott minden. Igazi vígjáték, amin bár torkunk szakadtából tudtunk röhögni, de valahol mélyen azért letaglóz az olvasmány.

Advertisement

Ártatlan tréfának indul a játék az oldalon. Orbán- és Kádár-idézeteket dob fel a gép, meg kell tippelni, melyikőjük mondta az éppen előttünk levőt és a végén meg lehet lepődni, hogy mennyit tévesztettünk. Vicces játék, tökéletes szombati netes elfoglaltság és normális esetben senkinek nem jut eszébe ezen tovább filozofálni, pláne nem visszasírni Kádárt és az ő "jóságos" rendszerét. Isten útjai kifürkészhetetlenek, így természetesen pont ez történt meg.

Íme a nyolc legviccesebb komment, amikbe kár lenne belejavítani:

"Kádár 10 nagyságrenddel kisebb egóval politizált, mint Orbán Viktor és kb. hasonló arányban volt kevésbé demagóg és populista. Sőt, bármennyire kínos ez a szemkilövetést megbélyegző, rendszer változásban aktív Orbán Viktor kapcsán, de ez a rendpárti központi, sőt egyszemélyi akaratot az országra ráerőltető fickó, ha olyan történelmi időszakba születik, semmivel sem lett volna jobb , mint mondjuk Biszku Béla, simán kiadta volna a tűzparancsot az 'idegen hatalmak által megtévesztett terroristákra'."

Advertisement

"Nekem mindegy, de Viktor rájöhetne, hogy ha nincs pénz, akkor a szöveg nem oszt, nem szoroz. Egy kilakoltatás előtt álló devizahitelest csak dühíteni fog, ha ettől is többet látja Orbánt a nagy semmiről szövegelni."

Advertisement

Nehéz eldönteni. Most akkor Kádár jó, vagy nem jó, vagy csak Orbánhoz képest jó, vagy mi van?

"Szerintem az összevetés Kádárra sértő.

Igen, bármikor felmondom az antitotalitárius kiskátét, és nem, nem tartok molyette munkásőregyenruhát a gardróbban, de attól még így van. Kádár János életútja minden politikai gyilkosságával, a kor szellemileg fojtogató légkörével az általa derékba tört életű emberek ezreivel és a sunyi intrikáival együtt is egy koherens emberi lény élete volt. Volt honnan morálisan elbuknia. Ja, és minden ellenkező állítással szemben az egész huszadik században alatta közelítette meg legjobban az életszínvonal a nyugat-európait, ciki, de evvan. OV-ről mi fog ötven év múlva az emberek eszébe jutni? Ő volt a fazon, aki stadiont építtetett az oligarchák védelmi pénzéből a kertje végébe, és aki minden oxfordi óra ellenére is rendíthetetlenül tudta hozni a zsírosagyú potrohos alispán figuráját?" - Most akkor Kádár jó vagy nem jó, vagy csak Orbánhoz képest jó, vagy mi van?

Advertisement

Azt mindenképp hozzá kell tenni:

"Azt azert tegyuk hozza, hogy Kadar nem szakitott milliardokat."

"Sajnos, ha elég hatékony agymosók vagytok (no nem egyedül a 444), akkor OV az utolsó miniszterelnök, akit a konszolidáció korszakának Kádárjához lehet hasonlítani. Jöhet majd a következő miniszterelnökkel a Hitler párhuzam. Esetleg, ha nem a jobbikot segítitek kormányra, akkor a szomszéd idült drogos gyereket ajánlom a leendő miniszterelnökötökkel való összehasonlításra. Már hasonlókat beszél félre, mint ti."

Advertisement

"Kádár nem váltott eszméket a hatalomban maradáshoz. A diktatúra is egyenesebb volt akkor. A mai diktatúra az álszent és alattomosabb még ha hasonlóan nyomorba dönti is a zembereket.

Talán annyi a különbség, hogy a jelenlegi mindenkit nyomorba dönt, aki nem az övék, míg a kádári csak az ellenfeleit."

Advertisement

"eleinte könnyű volt, de aztán trükkös lett. viszont elképesztő, hogy még a proli kádárnak is mennyivel emelkedettebb stílusa és tartása volt, mint amennyit a bunkóságára büszke, arrogáns, antiértelmiségi-parasztromantikázós álnemzeti-keresztény suttyógeci felcsúti törpe valaha is ki tud izzadni magából. emellett a törpe, akarnok porbafingó otromba felcsúti suttyó mellett kádár egy valóságos james bond."

Advertisement

Régen minden jobb volt. Természetes.

"Orbán csak egy köpönyegforgató KÁDER. Kádár nyomába léphet ugyan, de ész nélkül mindig csak Felcsútra jut.."

Advertisement

Az, hogy Orbán Viktor híveit egyre kevésbé zavarja, hogy a miniszterelnökünk retorikája mellett tettei és látszólag elvei is egyre inkább Kádárt idézik, már senkit sem lep meg. Az azonban mellbevágó, ahogy emberek könnyes szemmel tekintenek vissza a rendszerváltást megelőző évtizedekre.

Olvasva ezt a tényleg elképesztő kommentáradatot, feltennénk a kérdést:

Advertisement

Gif via Varánusz

Share This Story

Get our newsletter