Tudt√°tok, hogy K√°d√°rnak nagys√°grendekkel kisebb eg√≥ja volt, mint Orb√°nnak? Hogy egy √ļriember volt, √©s hogy nem is szak√≠tott milli√°rdokat? Ugye m√°ris milyen szimpi az elŇĎzŇĎ rendszer? Szabolcsi Gergellyel nem k√≠m√©lt√ľk magunkat √©s v√©gigolvastuk a 444-es komment√°radatot.

A 444-en megjelent, Orb√°nt √©s K√°d√°rt √∂sszehasonl√≠t√≥ cikk alatt tal√°ltuk meg a m√ļlttal val√≥ szemben√©z√©s csod√°j√°t. Van ott minden. Igazi v√≠gj√°t√©k, amin b√°r torkunk szakadt√°b√≥l tudtunk r√∂h√∂gni, de valahol m√©lyen az√©rt letagl√≥z az olvasm√°ny.

√Ārtatlan tr√©f√°nak indul a j√°t√©k az oldalon. Orb√°n- √©s K√°d√°r-id√©zeteket dob fel a g√©p, meg kell tippelni, melyikŇĎj√ľk mondta az √©ppen elŇĎtt√ľnk levŇĎt √©s a v√©g√©n meg lehet lepŇĎdni, hogy mennyit t√©vesztett√ľnk. Vicces j√°t√©k, t√∂k√©letes szombati netes elfoglalts√°g √©s norm√°lis esetben senkinek nem jut esz√©be ezen tov√°bb filozof√°lni, pl√°ne nem visszas√≠rni K√°d√°rt √©s az ŇĎ "j√≥s√°gos" rendszer√©t. Isten √ļtjai kif√ľrk√©szhetetlenek, √≠gy term√©szetesen pont ez t√∂rt√©nt meg.

Advertisement

√ćme a nyolc legviccesebb komment, amikbe k√°r lenne belejav√≠tani:

"K√°d√°r 10 nagys√°grenddel kisebb eg√≥val politiz√°lt, mint Orb√°n Viktor √©s kb. hasonl√≥ ar√°nyban volt kev√©sb√© demag√≥g √©s populista. SŇĎt, b√°rmennyire k√≠nos ez a szemkil√∂vet√©st megb√©lyegzŇĎ, rendszer v√°ltoz√°sban akt√≠v Orb√°n Viktor kapcs√°n, de ez a rendp√°rti k√∂zponti, sŇĎt egyszem√©lyi akaratot az orsz√°gra r√°erŇĎltetŇĎ fick√≥, ha olyan t√∂rt√©nelmi idŇĎszakba sz√ľletik, semmivel sem lett volna jobb , mint mondjuk Biszku B√©la, sim√°n kiadta volna a tŇĪzparancsot az 'idegen hatalmak √°ltal megt√©vesztett terrorist√°kra'."

Advertisement

"Nekem mindegy, de Viktor r√°j√∂hetne, hogy ha nincs p√©nz, akkor a sz√∂veg nem oszt, nem szoroz. Egy kilakoltat√°s elŇĎtt √°ll√≥ devizahitelest csak d√ľh√≠teni fog, ha ettŇĎl is t√∂bbet l√°tja Orb√°nt a nagy semmirŇĎl sz√∂vegelni."

Advertisement

Nehéz eldönteni. Most akkor Kádár jó, vagy nem jó, vagy csak Orbánhoz képest jó, vagy mi van?

"Szerintem az √∂sszevet√©s K√°d√°rra s√©rtŇĎ.

Igen, b√°rmikor felmondom az antitotalit√°rius kisk√°t√©t, √©s nem, nem tartok molyette munk√°sŇĎregyenruh√°t a gardr√≥bban, de att√≥l m√©g √≠gy van. K√°d√°r J√°nos √©let√ļtja minden politikai gyilkoss√°g√°val, a kor szellemileg fojtogat√≥ l√©gk√∂r√©vel az √°ltala der√©kba t√∂rt √©letŇĪ emberek ezreivel √©s a sunyi intrik√°ival egy√ľtt is egy koherens emberi l√©ny √©lete volt. Volt honnan mor√°lisan elbuknia. Ja, √©s minden ellenkezŇĎ √°ll√≠t√°ssal szemben az eg√©sz huszadik sz√°zadban alatta k√∂zel√≠tette meg legjobban az √©letsz√≠nvonal a nyugat-eur√≥pait, ciki, de evvan. OV-rŇĎl mi fog √∂tven √©v m√ļlva az emberek esz√©be jutni? Ňź volt a fazon, aki stadiont √©p√≠ttetett az oligarch√°k v√©delmi p√©nz√©bŇĎl a kertje v√©g√©be, √©s aki minden oxfordi √≥ra ellen√©re is rend√≠thetetlen√ľl tudta hozni a zs√≠rosagy√ļ potrohos alisp√°n figur√°j√°t?" - Most akkor K√°d√°r j√≥ vagy nem j√≥, vagy csak Orb√°nhoz k√©pest j√≥, vagy mi van?

Advertisement

Azt mindenképp hozzá kell tenni:

"Azt azert tegyuk hozza, hogy Kadar nem szakitott milliardokat."

"Sajnos, ha el√©g hat√©kony agymos√≥k vagytok (no nem egyed√ľl a 444), akkor OV az utols√≥ minisztereln√∂k, akit a konszolid√°ci√≥ korszak√°nak K√°d√°rj√°hoz lehet hasonl√≠tani. J√∂het majd a k√∂vetkezŇĎ minisztereln√∂kkel a Hitler p√°rhuzam. Esetleg, ha nem a jobbikot seg√≠titek korm√°nyra, akkor a szomsz√©d id√ľlt drogos gyereket aj√°nlom a leendŇĎ minisztereln√∂k√∂t√∂kkel val√≥ √∂sszehasonl√≠t√°sra. M√°r hasonl√≥kat besz√©l f√©lre, mint ti."

Advertisement

"K√°d√°r nem v√°ltott eszm√©ket a hatalomban marad√°shoz. A diktat√ļra is egyenesebb volt akkor. A mai diktat√ļra az √°lszent √©s alattomosabb m√©g ha hasonl√≥an nyomorba d√∂nti is a zembereket.

Tal√°n annyi a k√ľl√∂nbs√©g, hogy a jelenlegi mindenkit nyomorba d√∂nt, aki nem az √∂v√©k, m√≠g a k√°d√°ri csak az ellenfeleit."

Advertisement

"eleinte k√∂nnyŇĪ volt, de azt√°n tr√ľkk√∂s lett. viszont elk√©pesztŇĎ, hogy m√©g a proli k√°d√°rnak is mennyivel emelkedettebb st√≠lusa √©s tart√°sa volt, mint amennyit a bunk√≥s√°g√°ra b√ľszke, arrog√°ns, anti√©rtelmis√©gi-parasztromantik√°z√≥s √°lnemzeti-kereszt√©ny sutty√≥geci felcs√ļti t√∂rpe valaha is ki tud izzadni mag√°b√≥l. emellett a t√∂rpe, akarnok porbafing√≥ otromba felcs√ļti sutty√≥ mellett k√°d√°r egy val√≥s√°gos james bond."

Advertisement

Régen minden jobb volt. Természetes.

"Orb√°n csak egy k√∂p√∂nyegforgat√≥ K√ĀDER. K√°d√°r nyom√°ba l√©phet ugyan, de √©sz n√©lk√ľl mindig csak Felcs√ļtra jut.."

Advertisement

Az, hogy Orb√°n Viktor h√≠veit egyre kev√©sb√© zavarja, hogy a minisztereln√∂k√ľnk retorik√°ja mellett tettei √©s l√°tsz√≥lag elvei is egyre ink√°bb K√°d√°rt id√©zik, m√°r senkit sem lep meg. Az azonban mellbev√°g√≥, ahogy emberek k√∂nnyes szemmel tekintenek vissza a rendszerv√°lt√°st megelŇĎzŇĎ √©vtizedekre.

Olvasva ezt a t√©nyleg elk√©pesztŇĎ komment√°radatot, feltenn√©nk a k√©rd√©st:

Advertisement

Gif via Var√°nusz