Igazib√≥l aznap, mert ma is van t√ľntet√©s √©s egy le√≠rhatatlan √©rz√©s azt mondatja velem, hogy valami elindult. De mi√©rt mondom ezt?

‚ÄĒ A korm√°nynak, miut√°n h√°rom v√°laszt√°st megnyert, √ļgy tŇĪnhetett, hogy bebetonozta a maga - egy√©bk√©nt v√©lt - igaz√°t. Dac√°ra annak, hogy csak √ļgy szereztek k√©tharmadot, hogy saj√°t javukra megv√°ltoztatt√°k a v√°laszt√°si t√∂rv√©nyeket, vesz√≠tettek kb. 600 ezer szavaz√≥t √©s az ellenz√©k is pont annyival volt jobb egy kalap m√°ln√°n√°l, hogy tudnak besz√©lni. Az √∂r√∂mm√°morban ezekrŇĎl az apr√≥s√°gokr√≥l l√°that√≥an megfeledkeztek.

‚ÄĒ Volt egyszer egy koleszos bar√°tja Orb√°n Viktornak: Simicska Lajos. Neki nagyon sokat k√∂sz√∂nhet a Fidesz: ha ŇĎ nem lenne, a p√°rt sem lehetne ilyen sikeres. Poz√≠ci√≥j√°nak bolygat√°sa is arr√≥l √°rulkodik, hogy a korm√°ny nagyon bele√©lte mag√°t a helyzet√©be √©s valahogy elfelejtett√©k, honnan j√∂nnek.

‚ÄĒ Eddig is voltak p√©ld√°k a korm√°ny politik√°j√°t √©rintŇĎ k√ľlf√∂ldi b√≠r√°latokra az EU √©s az USA r√©sz√©rŇĎl egyar√°nt. Korm√°nyoldalon ezt mostanra m√°r megszokhatt√°k annyira, hogy a kommunik√°ci√≥s g√©pezet valahogy ne vegye √©szre: itt most nem b√≠r√°latr√≥l van sz√≥, hanem arr√≥l, hogy korrupci√≥ miatt kitiltottak embereket az Egyes√ľlt √Āllamokb√≥l. K√∂zt√ľk annak a NAV-nak a vezetŇĎj√©t is, amelyrŇĎl lassan egy √©ve tudni, hogy a bŇĪnlajstroma t√∂bb mint s√ļlyos. Vizsg√°latok √©s √°ldozatok h√≠j√°n ez a mostani korm√°nyzati v√°ls√°gkommunik√°ci√≥ ide nagyon kev√©s.

Advertisement

‚ÄĒ Szijj√°rt√≥ P√©ter a legrosszabbkor lett k√ľl√ľgyminiszter. Teljesen dilett√°ns, nem tudja kezelni azt a nagyon k√©nyes helyzetet, amibe a korm√°ny √©rt√©k n√©lk√ľli, √°tgondolatlan k√ľlpolitik√°ja vezette az orsz√°got. Minket is bele√©rtve a F√∂ld√∂n egy orsz√°g sem tudja, hogy mi, m√°rmint Magyarorsz√°g hov√° tartunk. Ez az√©rt nagyon kellemetlen, mert mindenki (joggal) kezdi √ļgy √©rezni, hogy m√©g NATO- √©s EU-tagk√©nt is nagyon megb√≠zhatatlan sz√∂vets√©gesek vagyunk. Az √ļj k√ľl√ľgyminiszter√ľnk ek√∂zben ahelyett, hogy szorgalmasan gy√°rtan√° a magyar√°zatokat, K√≠n√°ban par√°d√©zik.

‚ÄĒ Az internetad√≥ is azt mutatja, hogy elhitt√©k: itt b√°rmit meg lehet tenni.

*

Advertisement

Ezek a hib√°k - sok m√°sik mellett, amirŇĎl most nem besz√©ltem -, annak ellen√©re megrepesztett√©k a korm√°ny biztosnak tŇĪnŇĎ fal√°t, hogy h√°rom v√°laszt√°st majdnem teljesen sim√°n hoztak.

Az√©rt tartom √∂sszehasonl√≠thatatlannak 2006-tal a mostani t√∂rt√©n√©seket, mert az egy demokratikus orsz√°gban - legal√°bbis nem autoriters√©gre t√∂rekvŇĎ korm√°nyzat - alatt t√∂rt√©ntek, egy a mostanin√°l j√≥val beleval√≥bb ellenz√©kkel. Nyolc √©ve buta rendŇĎri int√©zked√©sek kataliz√°lt√°k az erŇĎszakot, a Fidesz-sz√©kh√°z elleni t√°mad√°sr√≥l ez nem mondhat√≥ el. Ez az a d√ľh, amit a Fidesz saj√°t p√∂khendis√©g√©tŇĎl nem l√°tott kialakulni.

Advertisement

De mi lesz most?

Nem vagyok j√≥s. Annyit viszont l√°tok, hogy nincs a l√°that√°ron egy j√≥ sz√≥nok, aki √ļgy tudja ir√°ny√≠tani a t√∂meget, mint Orb√°n Viktor tudta anno. Az "erŇĎszakot", amit vas√°rnap l√°thattunk, magam r√©sz√©rŇĎl figyelmeztet√©snek fogom f√∂l, egy d√ľhkit√∂r√©snek. Hi√°baval√≥ak Kocsis M√°t√© k√∂nnyei, nem √≠t√©lem el azt, hisz egy szimbolikus √©p√ľletet rong√°lt meg enyh√©n a t√ľntetŇĎk egy r√©sze.

Advertisement

Fenti fotónk a Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport oldaláról származik.