Amikor a m√ļlt h√©t v√©g√©n j√≥form√°n v√©gign√©ztem a Sz√©kelyek Menete k√∂zvet√≠t√©s√©t, majd olvastam az erre reag√°l√≥ jobb- √©s baloldali sz√∂sszeneteket a K√°rp√°t-medence majd' teljes ter√ľlet√©rŇĎl, nem tudtam m√°sra gondolni, mint hogy m√°r megint ott tartunk mindannyian, ahol t√≠z √©ve: a startvonaln√°l, egym√°sra √ľres szemekkel b√°mulva. ErrŇĎl √°rulkodik mind a jobboldaliak lelkesed√©se, mind pedig a liber√°lis v√©lem√©nyform√°l√≥k vall√°sos idegenked√©se az esem√©nyektŇĎl.

Az eg√©sz t√∂rt√©netben tulajdonk√©ppen √©s meglepŇĎ m√≥don az Egy√ľtt 2014 t√°mogat√≥ nyilatkozata, √©s az MSZP-tŇĎl kicsikart hasonl√≥ jellegŇĪ, csendes fejb√≥lint√°s a legink√°bb √©rthetŇĎ: egyfajta elismer√©se ez annak az itthoni baloldali bŇĪntudatnak ami 1990-tŇĎl elŇĎbb j√≥form√°n tudom√°st sem vett a hat√°ront√ļli magyarok kisebbs√©gi jogair√≥l, majd a kicsikart kettŇĎs √°llampolg√°rs√°g-n√©pszavaz√°son annyira nekit√°madt az √ľgynek, hogy azzal j√≥form√°n egy √©vtizedre biztos√≠totta a jobboldal kiz√°r√≥lagos hely√©t a probl√©ma politikai √©rtelmez√©s√©ben.

Sz√°momra a k√©rd√©s kiss√© szem√©lyes jellegŇĪ: politikai szocializ√°ci√≥m abszol√ļt kezdet√©t jelentette, amikor 18 √©vesen √©letemben elŇĎsz√∂r pr√≥b√°ltam meg felelŇĎs szavaz√≥k√©nt rendet tenni a fejemben a "k√©tigenes" n√©pszavaz√°s elŇĎtt. Aki esetleg nem eml√©kezne: ez volt az az idŇĎpont, p√°r h√≥nappal azut√°n, hogy Gyurcs√°ny Ferenc √°tvette az MSZP-SZDSZ koal√≠ci√≥s korm√°ny vezet√©s√©t, amikor az ellenz√©k k√©t merŇĎben elt√©rŇĎ k√©rd√©st vitt sikeresen egy platformra. A Patrub√°ny-f√©le kettŇĎs-√°llampolg√°rs√°gi n√©pszavaz√°s-kezdem√©nyez√©st ugyanis Orb√°n√©k meglehetŇĎsen mostoha m√≥don a k√≥rh√°zprivatiz√°ci√≥ megakad√°lyoz√°s√°ra vonatkoz√≥ kezdem√©nyez√©s√ľkkel p√°ros√≠tott√°k √∂ssze. Azaz v√°rjunk csak, nem! A Fidesz tulajdonk√©ppen a kettŇĎs-√°llampolg√°rs√°g javaslat kitŇĪz√©se k√∂rny√©k√©n felt√©tel n√©lk√ľl fogadta el a Munk√°sp√°rt (!) k√≥rh√°zprivatiz√°ci√≥-ellenes n√©pszavaz√°si kezdem√©nyez√©s√©t, √©s azut√°n emellett kamp√°nyolt.

Azt sokfelŇĎl halljuk

az ut√≥bbi √©vekben, hogy az orsz√°g politikai √©rtelemben a 2002-es v√°laszt√°si kamp√°ny idej√©n v√°lt kett√©osztott√° √©s p√°rbesz√©dk√©ptelenn√©. Noha az ekkor kezdŇĎdŇĎ √©s 2010-ig tart√≥ szek√©rt√°bor-logika ma m√°r - fŇĎleg a baloldali-liber√°lis t√°bor felmorzsol√≥d√°sa miatt - nem felt√©tlen√ľl igaz, a m√°ra jellemzŇĎ jobboldali besz√©dm√≥d mai form√°j√°ban sem akkor, hanem pont 2004-ben jelent meg. K√∂z√∂ss√©gi m√©dia h√≠j√°n a k√ľzdelem ekkor m√©g k√ľl√∂nb√∂zŇĎ honlapok f√≥rumszekci√≥iban, valamint az index f√≥rumain folyt, fŇĎleg a kettŇĎs √°llampolg√°rs√°gr√≥l. D√ļlt az √°ll√≥h√°bor√ļ, p√°rtaktivisit√°k √©s √∂nszorgalomb√≥l g√©pelgetŇĎ megsz√°llottak mindk√©t oldalon a vall√°sos fanatizmusig fokozt√°k saj√°t √°ll√°spontjukat. A felsz√≠nen a Fidesz a nemzeti √∂sszetrartoz√°s alapfelt√©tel√©nek, egyfajta "magyars√°gvizsg√°nak" √°ll√≠totta be a szavaz√°st. A felsz√≠n alatt azonban - az√≥ta sem tiszta kik kezdt√©k - ostoba √©s undor√≠t√≥ gerillakamp√°ny indult, p√©ld√°ul sztereotipikus vigyorg√≥, p√©nzt markol√°sz√≥ zsid√≥kkal, akik "nemmel szavaznak".

Advertisement

Mintegy v√°laszul erre a baloldal is a legutols√≥ eszk√∂z√©hez, a n√©priogat√°shoz fordult: p√°rtjelv√©ny n√©lk√ľli plak√°tok jelentek meg az utc√°n ilyen feliratokkal:

Advertisement

Az utols√≥ pillanatban ind√≠tott NEM-kamp√°ny annak idej√©n az mszp-szdsz-ben is komoly fesz√ľlts√©geket okozott, ugyanis a kezdetekkor az volt egyeztetve, hogy a korm√°ny csup√°n "t√°j√©koztat√≥-kamp√°nyt" tart, teh√°t sem az igen, sem a nem mellett nem teszi le hivatalosan a garast. Az elsŇĎ alkalom lett volna, hogy egy rendszerv√°lt√°s ut√°ni magyar korm√°ny nem t√©zis-antit√©zis alapon fogja f√∂l a szerep√©t. Nem siker√ľlt, Gyurcs√°ny, november 15.-√©n v√©g√ľl elŇĎsz√∂r pislogott, √©s elind√≠totta az el√©g primit√≠v negat√≠v kamp√°nyt.

Az eredm√©nyek ismertek: az igenek sz√°ma kettŇĎs √°llampolg√°rs√°g-k√©rd√©sben kicsit t√∂bb lett, de a 35 %-os r√©szv√©tel miatt a teljes, k√©t h√≥napon √°t tart√≥ cirkusz √©rv√©nytelen szavaz√°ssal v√©gzŇĎd√∂tt. A tanuls√°g a jobboldal szerint az vol, hogy a magyar nemzeti identit√°s v√°ls√°gban van, a baloldal szerint a felelŇĎtlen ellenz√©k kapott ki.

Advertisement

A val√≥di tanuls√°g pedig tal√°n az volt, hogy tanuls√°g nincs. A k√©rd√©s egyszerŇĪen nem √©rdekelt egy csom√≥ embert olyan szinten, hogy egy vas√°rnapi t√ļr√°t tegyen a szavaz√≥k√∂rbe. M√©g az eg√©szs√©g√ľgyes p√°ros√≠t√°ssal sem. Megsz√ľlethetett viszont a kettosallampolgarsag.hu-b√≥l elŇĎbb a kuruc.hu, majd a kuruc.info.

√Čs ebben m√°r benne volt minden,

ami miatt bel√°that√≥ idŇĎn bel√ľl itt, Magyarorsz√°gon m√©g k√©ptelenek lesz√ľnk √©rtelmezni √©s √°tl√°tni a belpolitikai kontextuson, √©s esetleg r√°k√©rdezni, mit is jelentett mindez az ott √©lŇĎknek. Ez ugyanis t√∂k√©letesen elveszhet a ford√≠t√°sban. Mik√∂zben magyarok t√≠zezrei - r√©szben elfogadva a gyurcs√°nyi narrat√≠v√°t - bev√°ndorl√°st√≥l, √©bredezŇĎ revizionizmust√≥l tartva, esetleg √©ppen a megjelenŇĎ antiszemita hangokra adott v√°laszul - t√°volmarad√°ssal √©s nemmel b√ľntett√©k a t√ļlp√∂rg√∂tt jobboldali propagand√°t, ezt a hat√°ront√ļliak nemcsak t√∂rt√©nelmi cserbenhagy√°sk√©nt √©rtelmezt√©k, enn√©l sokkal fontosabb dolog t√∂rt√©nt:

EgyszerŇĪen v√©get √©rt az a korszak, amikor a magyar √°llamot √ľgyeik fŇĎ let√©tem√©nyes√©nek, v√©delmezŇĎj√ľknek tartott√°k.

Advertisement

MegerŇĎs√∂dtek fŇĎleg Erd√©lyben √©s a Felvid√©ken azok, akik √ļgy v√©lt√©k, a nemzetis√©gi k√©rd√©st saj√°t port√°jukon bel√ľl, √©s fŇĎleg a saj√°t civil √©s politikai szervezŇĎd√©seknek kell rendezni√ľk. Olyan p√°rtok kialakul√°sa, mint a szlov√°kiai Magyar Koal√≠ci√≥ P√°rtja vet√©lyt√°rsak√©nt feltŇĪnŇĎ H√≠d-Most, vagy a magyar jobboldalt√≥l saj√°t besz√©dm√≥dj√°t egyre ink√°bb f√ľggetlen√≠tŇĎ RMDSZ, √©s az EU csatlakoz√°sok ut√°n ennek folyamatosan bŇĎv√ľlŇĎ anyagi h√°ttere is megjelent. Rom√°nia vonzat√°ban ez persze √ļjra felvetette a nemzetis√©gi auton√≥mia k√©rd√©s√©t.

√Čn t√≠z √©vvel ezelŇĎtt, akkori gondolkod√°somnak megfelelŇĎen, elv√°lasztottam egym√°st√≥l a n√©pszavaz√°s k√©t k√©rd√©s√©t: a kettŇĎs √°llampolg√°rs√°gra v√©g√ľl nem elsŇĎsorban az√©rt szavaztam igennel, mert azt gondoltam, hogy ez √©rzelmi nyilatkozat (persze az IS volt), sokkal ink√°bb az akkori jogi keret alapj√°n l√°ttam egyfajta kibontakoz√°si lehetŇĎs√©get egy j√≥l meghat√°rozott kisebbs√©gi magyar st√°tusz fel√©, amelybŇĎl ak√°r m√©g √∂nkorm√°nyzat √©s mind a magyar mind a rom√°n politika aktu√°lis neur√≥zisait√≥l f√ľggetlen kultur√°lis d√∂nt√©si helyzet is lehet. Nem √©reztem baloldali-liber√°lisk√©nt, hogy ennek t√°mogat√°sa alapjaiban rengetn√© meg vil√°gn√©zetemet.

Advertisement

Az utóbbi három év

ebben a k√©rd√©sben is teljes ki√°br√°ndul√°st okozott sz√°momra. Egyre n√∂vekvŇĎ gyanakv√°ssal n√©ztem v√©gig, ahogy a korm√°nyz√≥ Fidesz - a kibŇĎv√≠tett √°llampolg√°rs√°gi t√∂rv√©ny elfogad√°sa ut√°n - √≥ri√°si alfel√©vel teljesen r√°√ľl az erd√©lyi k√∂z√©letre, √©s saj√°t kinti szatelitszervezete, az Erd√©lyi Magyar N√©pp√°rt √©gisze alatt egyre n√∂vekvŇĎ direkt politikai nyom√°st is gyakorol odakint. Mindezzel akkor is baj van, ha a Sz√©kely Menetet - fŇĎleg a k√∂zpontos√≠t√°si t√∂rekv√©sek, a status quo fenntart√°s√°ra elk√∂telezett rom√°n politikai elit int√©zked√©sei hat√°s√°ra - kint √©s itthon is l√©nyegi konszenzus √∂vezte. Nem mindegy azonban az, hogy a k√∂vetkezŇĎ l√©p√©sk√©nt k√≠n√°lkoz√≥ auton√≥mia hogyan, √©s milyen keretben mer√ľl f√∂l.

Advertisement

A vas√°rnapi sz√©kely menetet kritika ugyanis nemcsak n√©h√°ny, egy√©bk√©nt legink√°bb Bajnai p√°rtj√°val hadakozni k√≠v√°n√≥ √©rtelmis√©gi r√©sz√©rŇĎl √©rte, ezeket a fent le√≠rt k√©toldal√ļ f√©lelem alap√©lm√©nye tulajdonk√©ppen megmagyar√°zza. Erd√©lyi hangok is figyelmeztettek vesz√©lyeire. Itt van mindj√°rt eklat√°ns p√©ld√°nak az, amit Par√°szka Bor√≥ka √≠rt ez √©v nyar√°n:

Az ut√≥bbi h√≥napok k√©ts√©gtelen√ľl arr√≥l sz√≥ltak, hogy mik√©nt lehet min√©l sz√©lesebb k√∂rben felmutatni a ‚Äěsz√©kely identit√°st‚ÄĚ. Hogyan lehet Sz√©kelyf√∂ldet ‚Äě√©p√≠teni‚ÄĚ, k√©pviselni, milyen a Sz√©kelyf√∂ld z√°szl√≥, jelk√©p, a sz√©kely term√©k, a sz√©kely v√°gta stb. Erd√©ly az identit√°s-versenyek vid√©ke, ez azonban minden eddigin√©l k√ľl√∂nlegesebb, mert m√∂g√∂tte nem etnikai konfliktusok vannak. Nem a klasszikus rom√°n-magyar ellent√©tek mutatkoztak meg, hanem a magyar-magyar szemben√°ll√°s. A sz√©kelyf√∂ld (‚Äět√∂mbmagyar‚ÄĚ) ‚Äď nem sz√©kelyf√∂ld (sz√≥rv√°nymagyar) konfliktus. A t√∂rt√©nelmi, nemzeti kultur√°lis hagyat√©k ker√ľlt szembe a mesters√©gesen, kamp√°nyc√©llal, manipulat√≠v m√≥don torz√≠tott √∂r√∂ks√©ggel. Ez az √ļj, ‚Äě√©p√≠tett‚ÄĚ Sz√©kelyf√∂ld ‚Äď k√©ts√©g ne f√©rjen hozz√° ‚Äď nem az a Sz√©kelyf√∂ld. Politikai manufakt√ļra, ahol az eredm√©nyess√©get az eladott sz√©kelyz√°szl√≥k sz√°m√°ban m√©rik.

Advertisement

A szerzŇĎ, aki imm√°r t√∂bb, mint t√≠z √©ve foglalkozik az erd√©lyi auton√≥mia-elm√©letekkel, valami nagyon fontos, b√°r szabad szemmel jelenleg alig √©szrevehetŇĎre mutatott r√°. Sz√©kelyf√∂ld, amely, mint k√∂zigazgat√°si egys√©g 1876-ban, teh√°t a Magyar Kir√°lys√°g alatt sz√°nt meg l√©tezni. Az 1920 ut√°ni rom√°n korm√°nyzat ezt a k√∂zigazgat√°st √°tnevez√©sse fenntartotta, az 1945 ut√°ni pedig √©ppen a mai tervezethez hasonl√≥an Sz√©kelyf√∂ldet tette meg magyar nyelvŇĪ tartom√°nny√°, ezzel az erd√©lyi diverzit√°snak okozva k√°rokat. A sok elem√©ben ‚Äěrossz eml√©kŇĪ‚ÄĚ Magyar Auton√≥m Tartom√°nyt v√©g√ľl Ceausescu sz√ľntette meg, teljesen kit√∂r√∂lni sz√°nd√©kozva a magyar kult√ļra b√°rmilyen jel√©t az orsz√°gb√≥l. A kilencvenes-k√©tezres √©vek ut√°n pedig ma ism√©t oda jutottunk, hogy jelenleg a sz√©kely megy√©k a budapesti Erd√©ly-politika kiz√°r√≥lagos nyertesei. √Čs b√°rmennyire is a re√°lpolitikai megfontol√°s lebeg az itthoni √©s hargita-mell√©ki t√∂rv√©nyhoz√≥k elŇĎtt, a sz√©kely auton√≥mia elfogad√°sa lemond√°s egy esetleges sz√©lesebb k√∂rŇĪ, erd√©lyi, multinacion√°is auton√≥mia lehetŇĎs√©g√©rŇĎl. Ezt pedig legink√°bb bizony a m√©g mindig jelentŇĎs m√©rt√©kŇĪ partiumi √©s erd√©lyi sz√≥rv√°nymagyars√°g (figyelem! ma m√°r Kolozsv√°r is ide tartozik!) keser√ľln√© meg.

Ňźk ugyanis jelenleg nem jelentenek el√©g szavaz√≥t. A mostani kisebb, √©s csak magyar auton√≥m ter√ľlet pedig ak√°r √©vsz√°zados t√°vlatban is lehetetlenn√© teszi majd ezen ter√ľletek magyars√°g√°nak √°tment√©s√©t. Val√≥sz√≠nŇĪtlen ugyanis, hogy a rom√°n k√∂zponti korm√°nyzat z√°ros hat√°ridŇĎn bel√ľl ak√°r k√©t ilyen t√∂rekv√©snek is helyt adna. A Sz√©kelyf√∂ldi auton√≥mia - mik√∂zben t√∂k√©letes vad√°szter√ľletet ny√ļjt a jelenlegi Magyarorsz√°g szŇĪk oligarcha-elitje sz√°m√°ra, m√©g ha meg is val√≥sulna, teh√°t a hasonl√≥ t√∂rekv√©se v√©gpontja lenne.

Advertisement

H√°t csup√°n ennyit kock√°ztatunk.