Ism√©t, imm√°r sokadj√°ra volt t√©ma Magyarorsz√°g az Eur√≥pai Parlament √ľl√©s√©n, most √©ppen a bev√°ndorl√°s k√©rd√©se √©s a hal√°lb√ľntet√©s miatt. Orb√°n Viktor most is szem√©lyesen ment el, hogy r√©szt vegyen a vit√°ban. Azt√°n minden lezajlott a szok√°sos forgat√≥k√∂nyv szerint.

Ez a forgat√≥k√∂nyv most m√°r nagyon sok ideje ugyanaz. Van valami √ľgy, √°ltal√°ban a Habony-mŇĪvek √©s Orb√°n √°llnak elŇĎ vele. Szinte t√∂k mindegy mi az, a l√©nyeg, hogy fent lehessen vele tartani a h√°bor√ļs retorik√°t √©s lehetŇĎleg j√≥l megmutassa, hogy Orb√°n Viktor m√©g mindig ugyanaz a szabads√°gharcos, mint volt 1988-89-ben, csak most √©ppen az EU ellen. √Āltal√°ban nincs sz√≥ val√≥di √ľgyrŇĎl, val√≥di javaslatr√≥l, vitathat√≥ int√©zked√©srŇĎl. Most √©ppen a hal√°lb√ľntet√©s √©s a bev√°ndorl√°s k√©rd√©se ker√ľlt ter√≠t√©kre. Mindegyik egy j√≥ nagy lufi, amivel a korm√°nyp√°rt √°ltal vizion√°lt, sz√©ljobbra √°tt√©vedt korm√°nyp√°rtiakat akarja visszaterelgetni a megfelelŇĎ akolba a minisztereln√∂k.

Sz√≥val Orb√°n bemond valami durv√°t, ami az√©rt √©ppen el√©gg√© k√∂zel van a sarki kocsm√°ban uralkod√≥ vox populihoz. Bev√°ndorl√≥k ne j√∂jjenek, a buzik maradjanak a n√©gy fal k√∂z√∂tt, legyen hal√°lb√ľntet√©s, de nem is, ink√°bb csak vita legyen r√≥la, mert h√°t na. Nincs javaslat, nincs int√©zked√©s, csak kommunik√°ci√≥s attak van, tematiz√°l√°s, gumicsont-dob√°s. Sejtet; mond is valamit, meg nem is; utal erre vagy arra, persze lesz√∂gezve, hogy csin√°ln√°, csin√°ln√°, csak a keze, h√°t az ugye meg van k√∂tve. Uralja a pillanatot, ahogy GFG mondan√°, vagy legal√°bbis k√≠s√©rletet tesz r√°. √Čs csod√°k csod√°ja: siker√ľl neki.

A kis- √©s nagykuty√°k pedig menetrendszerŇĪen ugranak, morognak, csaholnak, vony√≠tanak. A baloldali politikusok DK-t√≥l MSZP-ig, PM-tŇĎl Egy√ľttig, Bokrost√≥l Schmuckig sz√°monk√©rik az eur√≥pai √©rt√©keket, amelyek l√°that√≥an az √©g vil√°gon senkit nem √©rdekelnek Magyarorsz√°gon. Nem √©rtem, mi a terv. Hogy ha sokat mondogatj√°k, tal√°n √∂tvenegyezredszerre majd felszisszen az a v√°gy√°lmokban l√©tezŇĎ m√©rt√©ktart√≥ k√∂zv√©lem√©ny, hogy micsodam√≥d s√©r√ľlnek itt az eur√≥pai √©rt√©kek? Azt√°n r√∂gt√∂n leszavaz az √∂sszefog√°sra? M√©g j√≥, hogy nem k√∂veteltek vizsg√°latot! Az lett volna a nem semmi!

Advertisement

Ha a hazai ellenz√©k nyomor√ļs√°ga nem lenne el√©g elkeser√≠tŇĎ, r√∂gt√∂n itt vannak eur√≥pai koll√©g√°ik, akik hamarj√°ban megszervezt√©k a lehetŇĎ legnagyobb nyilv√°noss√°got a magyar minisztereln√∂k √°ltaluk megvetett v√©lem√©ny√©nek. A n√©pp√°rtiak szok√°s szerint hallgathattak, a szocdem, liber√°lis √©s z√∂ld k√©pviselŇĎk pedig √ļjra elmondhatt√°k √∂sszes agg√°lyukat Orb√°n Viktorral √©s rendszer√©vel kapcsolatban, pedig l√°that√≥an ez sem √©rdekel senkit. A minisztereln√∂k pedig √ļjra nagy nyilv√°noss√°g elŇĎtt sorolhatta el korm√°nya v√©lt sikereit, besz√©lhetett arr√≥l, hogy mit is gondolnak a magyarok a vil√°g dolgair√≥l √©s elmondhatta, hogy ŇĎ csak a sz√≥l√°s szabads√°g√°√©rt k√ľzd.

A vil√°gsajt√≥ lek√∂zli Orb√°n magasr√∂ptŇĪ gondolatait, egyesek sz√∂rny√ľlk√∂dnek, m√°sok b√≥logatnak. A hazai sajt√≥ egyik fele meg√≠rja, hogy Orb√°nra nagyon cs√ļny√°n r√°pir√≠tottak; a m√°sik fele pedig azt √≠rja meg, hogy ism√©t micsoda gyŇĎzelmet aratott a minisztereln√∂k eur√≥pai porondon. A minisztereln√∂k pedig csak s√ľtk√©rezik a figyelemben: √≠me, t√©nyleg ŇĎ lesz a vezetŇĎje a bev√°ndorl√°ssal kapcsolatos egyik eur√≥pai √°ll√°spontnak.

Advertisement

S hogy mi√©rt is besz√©lhet Orb√°n gond n√©lk√ľl a magyarok nev√©ben? T√∂bbek k√∂z√∂tt az√©rt, mert nem tudjuk, hogy mit tenne bev√°ndorl√°s- √©s menek√ľlt√ľgyben az MSZP, a DK, az Egy√ľtt, a PM, a Liber√°lisok, a MoMa, vagy ak√°r az LMP. Azt tudjuk mind√∂ssze, hogy azt nem, amit Orb√°n Viktor, mert az v√°llalhatatlan, meg aljas, meg a fene tudja, micsoda. Rendben, sok tekintetben egyet is √©rtek. De mi a j√≥ fen√©t csin√°ln√°nak vele ŇĎk? K√©rd√©s √©s vita n√©lk√ľl maguk√©v√° tenn√©k az Eur√≥pai Bizotts√°g javaslat√°t? Arr√≥l van v√©lem√©ny√ľk? Hogy √©rt√©kelik a helyzetet?

Tal√°n sosem fogjuk megtudni. Lehet, hogy nem vesz√≠t√ľnk sokat.

(Fotó: Képeslajoska tumblr)