Mit k√©ne tenni menek√ľlt√ľgyben? Az Alternat√≠va kapott p√°r v√°laszt a probl√©ma k√∂zvetlen k√∂zel√©bŇĎl: Balogh Lili az elm√ļlt egy √©vben olyan kiskor√ļ menek√ľlteket tan√≠tott magyarul, akik felnŇĎtt hozz√°tartoz√≥ n√©lk√ľl j√∂ttek az orsz√°gba. Vend√©gszerzŇĎnk, Balogh Lili √≠r√°sa.

Mostan√°ban rengeteg cikket lehet olvasni a menek√ľltekrŇĎl, viszont el√©g kev√©s olyan √≠r√°ssal tal√°lkoztam, ami ne lenne elfogult valamelyik oldalr√≥l. Nem √°ll√≠tom, hogy az eny√©m elfogulatlan lenne, de tal√°n m√°s megk√∂zel√≠t√©st tudok felmutatni. Az elm√ļlt egy √©vben olyan kiskor√ļ menek√ľltekkel dolgoztam, akik felnŇĎtt hozz√°tartoz√≥ n√©lk√ľl j√∂ttek az orsz√°gba. Magyar nyelvet tan√≠tottam azoknak, akik √ļjonnan √©rkeztek, √©s azoknak is seg√≠tettem, akik m√°r √©vek √≥ta itt √©lnek, √©s m√°r vizsg√°kra, √©retts√©gire k√©sz√ľlnek. Ebben a cikkben a legfontosabb probl√©m√°kat igyekeztem √∂sszeszedni √ļgy, ahogy √©n l√°tom ŇĎket.

A legnagyobb jelenlegi probl√©m√°nak az elfogulatlan szakmai p√°rbesz√©d hi√°ny√°t tartom. Egy olyan helyzetben, amikor az egyik f√©l gyakorlatilag gyŇĪl√∂letkamp√°nyt ind√≠t a menek√ľltek ellen, a m√°sik f√©l sem tud elfogulatlanul nyilatkozni, hanem egybŇĎl v√©dekezŇĎ poz√≠ci√≥ba ugrik. Jelen esetben ebbŇĎl az lett, hogy a korm√°ny √©s sz√°mos civil sz√©lsŇĎs√©gesen rossz k√©pet fest a menek√ľltekrŇĎl √©s az ŇĎket √©rintŇĎ k√©rd√©sekrŇĎl √°ltal√°ban, m√≠g az ez ellen felsz√≥lal√≥ politikusok, civilek √©s m√©g szakmaibeliek is √°ltal√°ban t√ļlzottan j√≥ k√©pet festenek a helyzetrŇĎl. Ezzel szemben a val√≥s√°g nyilv√°n enn√©l sokkal √°rnyaltabb, √©s megk√≠v√°nn√°, hogy egy olyan besz√©lget√©st folytassunk r√≥la, amiben bel√°tjuk a helyzet pozit√≠v aspektusait √©s elfogadjuk a negat√≠vakat is mellette (m√°rmint azt, hogy l√©teznek egy√°ltal√°n), hogy ut√°na konstrukt√≠van tudjunk hozz√°√°llni a megoldand√≥ probl√©m√°khoz. Ehhez az k√©ne, hogy a ked√©lyek lecsillapodjanak: ne t√°mad√°s √©s v√©dekez√©s legyen, hanem probl√©makezel√©s.

Amint ez megt√∂rt√©nthet, a k√∂vetkezŇĎ l√©p√©sben a fogalmak tiszt√°z√°s√°ra lenne sz√ľks√©g. Ki a menek√ľlt? Mi a menek√ľltst√°tusz? Az oltalmazott st√°tusz? Ki a migr√°ns? Ki a gazdas√°gi bev√°ndorl√≥? Fontos lenne, hogy ezek az elm√ļlt idŇĎszakban stigmatiz√°l√≥dott szavak √ļjra semlegesek legyenek: am√≠g szitokszavak maradnak, addig az √©rdemi p√°rbesz√©d fogalmi alapjai hi√°nyoznak. M√°sr√©szt ezzel elker√ľlhetn√©nk az olyan v√©rl√°z√≠t√≥an buta k√©rd√©seket, mint hogy mi√©rt nem rep√ľlŇĎvel j√∂nnek, hiszen az embercsemp√©sz is dr√°ga. Am√≠g a politikusaink ilyen demag√≥g, t√°j√©kozatlan √©s ‚Äď mondjuk ki ‚Äď ostoba kijelent√©seket tesznek, addig szint√©n nem l√©p√ľnk elŇĎr√©bb. (√Čs tegy√ľk hozz√°, hogy ezzel a mondattal a jobb, tal√°n naivabb verzi√≥t r√©szes√≠tettem elŇĎnyben, teh√°t az effajta kijelent√©seket a t√°j√©kozatlans√°gnak tulajdon√≠tom, √©s nem megtervezett f√©lrevezet√©snek, usz√≠t√°snak.)

Advertisement

Ňźszint√©n √ļgy gondolom, hogy ezek ut√°n a t√∂bbi probl√©ma megold√°sa m√°r j√≥val egyszerŇĪbb lenne, mivel azok m√°r gyakorlatiak, √©s nem elm√©leti, vagy elvi jellegŇĪek. Nyilv√°n az elŇĎbbi, mindennapi gyakorlatot √©rintŇĎ neh√©zs√©gekbŇĎl sz√°mszerŇĪen j√≥val t√∂bb van. Ezek k√∂z√ľl csak n√©h√°nyat eml√≠ten√©k itt ki, a j√©ghegy cs√ļcs√°t. Kezdj√ľk az egyik leg√©getŇĎbb probl√©m√°val: hely √©s ember. A menek√ľltt√°borok jelenleg zs√ļfol√°sig vannak t√∂mve, √©s ez olyan k√∂r√ľlm√©nyeket sz√ľl, ami m√©g azokat a j√≥embereket is kihozn√° a b√©ketŇĪr√©s√ľkbŇĎl, akik most fr√∂cs√∂gŇĎ sz√°jjal mutogatnak a menek√ľltekre, hogy ‚Äěezek √°llatok‚ÄĚ. Csak gyakorlatiasan: gondoljunk bele, hogy mi t√∂rt√©nik p√©ld√°ul egy WC-vel, ha azt k√©tszer-h√°romszor vagy √©pp sokszor annyian haszn√°lj√°k, mint amennyire eredetileg tervezt√©k. Vagy egy bizonyos l√©tsz√°mra tervezett h√°zban k√©tszer annyian laknak. √Čs itt ne arra gondoljunk, hogy egy 2 szob√°s lak√°sban n√©gyen √©lnek! Hanem mondjuk 800 fŇĎ helyett 1600 veszi ig√©nybe a mosd√≥kat, a zuhanyz√≥kat, a mos√≥g√©peket, stb. Kev√©s a hely, √©s az csak a megold√°s egyik fele lenne, hogy szerz√ľnk √ļj helyeket. Ahhoz ugyanis megfelelŇĎ mennyis√©gŇĪ √ļj embert k√©ne felvenni, √©s itt m√©g sajnos nem a tolm√°csokra, pszichol√≥gusokra, tan√°rokra gondolok, hanem olyan szoci√°lis munk√°sokra, (gyermek)fel√ľgyelŇĎkre, gondoz√≥kra, akik a mindennapi alap ell√°t√°st biztos√≠tj√°k a t√°borokban.

A gyakorlati probl√©m√°kat lehetne sorolni, de egyet m√©g kiemeln√©k: az ingerszeg√©ny k√∂rnyezetet. Ez √©s a magas l√©tsz√°m, a zs√ļfolts√°g egy√ľtt sok fesz√ľlts√©get √©s vereked√©st eredm√©nyez. Ez√©rt kellene akt√≠v tev√©kenys√©gekkel lek√∂tni fiatalokat √©s idŇĎseket egyar√°nt: ahol √©n dolgoztam, ott a dolgoz√≥k igyekeztek mindig egy-egy labd√°t, tollasszettet vagy teniszlabd√°t behozni, aminek a fiatalok mindig nagyon √∂r√ľltek. Ezt k√©ne szervezett√© tenni, rendszeres√≠teni √©s olyan form√°ba √∂nteni, hogy legyen valamilyen rutinjellege. Ha egy kiskor√ļ ideker√ľl Magyarorsz√°gra, akkor ak√°r majdnem egy √©v is eltelhet √ļgy, hogy nem ker√ľl iskol√°ba. Az alatt az idŇĎ alatt neki gyakorlatilag semmilyen napi rutinja, √≥r√°ja, k√∂telezetts√©ge, programja nincsen. Ha egy olyan √°ltal√°nos rutint ki lehetne √©p√≠teni, amelyben lehetŇĎs√©g van sportra √©s tanul√°sra egyar√°nt, akkor azzal egyr√©szt felk√©sz√≠ten√©nk az int√©zm√©nyes√≠tett oktat√°sban elv√°rt k√∂vetkezetess√©gre, √©s ami tal√°n m√©g fontosabb, levezetn√© a fesz√ľlts√©geket √©s az energi√°it, illetve elkezden√© az utat a beilleszked√©s fel√©.

Advertisement

Azt hiszem v√©gsŇĎ soron szinte minden gyakorlati probl√©ma, megold√°s √©s int√©zked√©s alapja az (vagy annak k√©ne lennie), hogy meg√©rts√ľk √©s elfogadjuk: ha elv√°rjuk az ide √©rkezŇĎktŇĎl, hogy beilleszkedjenek, az√©rt nem csak nekik kell tenni√ľk, hanem nek√ľnk is van benne felelŇĎss√©g√ľnk √©s feladatunk. Tudom, ez megosztja az embereket, m√©g a bar√°ti k√∂r√∂mbŇĎl is sok szemforgat√°st kaptam erre a kijelent√©semre, de m√©gis √≠gy gondolom: nek√ľnk kell lehetŇĎs√©geket teremteni √©s utat mutatni a beilleszked√©shez, √©s a teljes elfordul√°ssal √©s elutas√≠t√°ssal pont ezt akad√°lyozn√°nk meg.