je suis Charlie

Mi a trafikrendszer legnagyobb bűne?

Persze túl azon, hogy egyáltalán létrejött, mert tagadhatatlanul ez a legnagyobb.

Vettem ma egy doboz cigit. Ritkán csinálok ilyesmit, ugyanis nem dohányzom, most viszont hajtott a vágy, hogy lássam, milyen belülről egy nemzeti dohánybolt. (Ez is milyen rossz, hogy az utcáról nem lehet belátni, így most mindenkinek, aki egy kicsit is kíváncsi, be kell mennie egy trafikba kibicelni, ha nem akarja, hogy a dohányboltok belseje örökre fekete folt maradjon az agyában.)

Na de térek is a TÁRGYra: szóval bementem, vettem egy doboz lakisztrájkot, fizetés közben meg megpróbáltam minél többet kihúzni a pultosból. Hogy találták a helyet? ("Tudtuk, hogy forgalmas helyen van és üres, azt' úgy gondoltuk, jó lesz.") És jó? ("Még nem tudjuk.") És mindegyik trafik ilyen belülről, mint ez? ("Nem tudom, ilyen tolóajtós ízé valószínűleg máshol is van, de nem vagyok benne biztos.")

Advertisement

Ekkorra már odaadtam a pénzt, ő épp nyújtotta a visszajárót. Olyan Mac Demarcósan leharcolt arca volt, látszott rajta, hogy ő igazából egy _menő_ srác, csak most épp cigit árul. Valahogy úgy tűnt, egyetlen kérdés lehet csak helyénvaló ebben a szituációban, úgyhogy fel is tettem: Egyébként ... hogy bírjátok?

Még csak vissza sem kérdezett, hogy mire gondolok, annyira evidens volt. Rögtön el is kezdett mesélni. Hogy bentről lehet hallani, ahogy a bolt előtt elmenők arról beszélgetnek, mekkora gennyládák a trafikosok, hogy a vásárlók biztosan őket hibáztatják, ha valami drágul, hogy az emberek azt gondolják, sokcsillió forintot fognak keresni a boltosok ezzel a "mutyival".

És ez a rendszer legnagyobb bűne. Ahogyan a trafikosok árrésének csökkentésére és a trafikban árulható termékek körének szűkítésére vonatkozó népszavazási kezdeményezések, a tumblren futó poénok és sok minden más mutatja: az a népharag, ami néhány pökhendi politikus és mohó üzletember arroganciája és egy nyilvánvalóan a lenyúlásról szóló pályázat miatt felgyülemlett, nem személyesen Lázár Jánosra, a Continental Zrt-re, a Fideszre vagy a kormányra csap le, hanem kollektíven az összes trafikosra.

Advertisement

Pedig még trafiktulajdonosból is tök sok van, nemhogy az alkalmazottaikból. Nem hiszem, hogy kivétel nélkül mindannyian vannak akkora szarháziak, hogy megérdemeljék a megélhetésük elvételét, miközben az igazi és vitathatatlan genyóknak megint nem sok bántódása esik.

Share This Story