Mikor már azt hinné az ember, már nem tud komolyan megdöbbenni a politikusok egy-egy lépésén, mindig jön Érpatak Jobbik-közeli polgármestere, Orosz Mihály Zoltán, és mond vagy tesz valami tényleg hihetetlent. Követ töret közmunkásokkal, buzizik/liberálisozik kisiskolások előtt, vagy, mint most, arról faggatja az aljegyzői posztra jelentkezőket, mit gondolnak Kálmán Olgáról és Budaházy Györgyről.

Nem, ez nem vicc. A vicc az, hogy ma Magyarországon polgármester lehet egy az iskolások előtt beöltöző, a köztisztviselői állásra jelentkezőket a nagy francia forradalomról faggató, állítólag felelőssége teljes tudatában lévő, felnőtt ember. A vicc az, hogy az aljegyzőnek jelentkezőket Dániel Péterről és a liberalizmusról kérdező ívet (ha csak csatolt dokumentumként is, de) lehozza az MTI ÖS (nyilván kötelességből, de így csak még ijesztőbb az egész), az egyik parlamenti párt pedig érpataki modellként emlegeti mindazt, amit ez a jóember megvalósított.

A vicc az, hogy Orosz nem egy Örkény-egypercesben polgármester, hanem a mai Magyarországon, ahol egy település polgárai halál komolyan megválasztották őt, és hagyják, hogy megalázza gyermekeiket, illetve a felnőtt lakosságot is bohózatba illő performanszaival. Ahogy Klág Dávid is írja: innen a távolból tényleg jókat lehet derülni nevetséges húzásain, de mégis csak ijesztő és felháborító, hogy Orosz egy települést igazgathat, hogy valóban hatalmi pozícióban ülhet.

Advertisement

És akkor egy "best of" válogatás a településvezető kérdéseiből:

89. Melyek az Érpataki Modell legfontosabb szemléletmódbeli-megközelítésbeli újításai az uralkodó neoliberális jogértelmezéshez viszonyítva?
112.Mi a véleménye az új földtörvényről?
114.Mi a véleménye a mai ügyészség munkájáról?
119.Mi a véleménye az ózdi önkormányzat közkutakra vonatkozó vízkorlátozási megoldásáról?
122.Mi a véleménye a liberalizmusról?
126.Mi a véleménye a rendszerváltásról?
136.Soroljon fel néhány államférfit! Mik ezen személyek közös tulajdonságai? Mi különbözteti meg az államférfit a politikustól?
148.Mi a véleménye Alföldi Róbertről?
149.Mi a véleménye Kálmán Olgáról?
154.Mi a véleménye Budaházy Györgyről?
167.Melyik a kedvenc állata, melyik a kedvenc autója és miért?

Advertisement

Ilyen település pedig nincs. De sajnos mégis van.