Miut√°n a f√©l magyar sajt√≥ nekiugrott az Orb√°n-szobor fej√©vel szaladg√°l√≥s Szolidarit√°s-t√ľntet√©snek, √©s a baloldali politikusok is √©lvezettel estek neki a nyilv√°n gyeng√≠teni k√≠v√°nt Bajnai Gordonnak, Szily Laci a Cinken megv√©dte a demonstr√°ci√≥t, mondv√°n, egy t√∂k√∂s utcai ordib√°l√°snak-vonulgat√°snak √©pp ilyennek kell lennie. "√Čs Bajnai Gordon, akit mindenki azzal cseszeget folyamatosan, √©n magam is, √©s a most elk√©pedve √≥b√©gat√≥ protonyuggerek is, hogy unalmas, mint egy k√©tszers√ľlt, most v√©gre nyakig ugrott a szaftba, √©s mit kapott? Minden eddigin√©l nagyobb lecsesz√©st." - √≠rta Szily.

A szobord√∂nt√©s √≠zl√©stelens√©g√©re, a let√∂rt fejjel val√≥ szaladg√°l√°s gusztustalans√°g√°ra nem is vesztegetn√©k sok sz√≥t, √©n ink√°bb Cegl√©di Zolt√°nnal √©rtek egyet, aki a Facebookon azt √≠rta: "egy √©lŇĎ emberrŇĎl mint√°zott √°l-szobrot √∂sszet√∂rni, az illetŇĎ let√∂rt fej√©vel vonulni, feldarabolt test√©t sz√©tszedni - az nem olyan dolog, amit sz√≠vesen l√°tok, pl√°ne nem azonosulok ilyesmivel. A legyek ura, kar√≥ra tŇĪz√∂tt diszn√≥fej, megvan? Viselkedjetek m√°r ember m√≥dj√°ra, a rohadt √©letbe."

Az Orb√°n Viktorr√≥l mint√°zott szobor √°ll√≠t√°s√°nak m√°sik aspektusa viszont m√°r l√©nyegesebb szerintem - az, aminek kapcs√°n a Policy Solutions-tan√°csad√≥ Varga √Āron tette fel a k√©rd√©st Facebookon: "mennyire vall m√≠nuszos politikai √©rz√©kre, ha valaki szobrot √°ll√≠t a saj√°t ellenfel√©nek?" Ha viszont megn√©zz√ľk a baloldali-liber√°lis ellenz√©k ut√≥bbi √©vekben-√©vtizedekben ny√ļjtott teljes√≠tm√©ny√©t, √©pp azt l√°thatjuk, hogy az Orb√°n Viktor √©s a Fidesz √°ltal felk√≠n√°lt √©rtelmez√©si keret igencsak kedvezŇĎ fogadtat√°sra tal√°lt a m√°sik oldalon is.

Advertisement

Mert nemcsak a jelenlegi minisztereln√∂k j√°tszik a t√∂rt√©nelemk√∂nyvnek, de a mostani baloldali ellenz√©k is egy olyan narrat√≠v√°t √©p√≠t √©s fogad el, melyben Orb√°n nem puszt√°n egy j√≥ vagy rossz korm√°nyfŇĎ, sokkal ink√°bb az orsz√°g kiv√©teles k√©pess√©gŇĪ meg√ļj√≠t√≥ja. Persze, a baloldal nem k√≠v√°nja ezt a meg√ļj√≠t√°st, m√©gis elismeri legitimnek a folyamatot - ahogy p√©ld√°ul a trafikrendszert sem visszacsin√°ln√°k a fen√©be, hanem csak "igazs√°gosabb" m√≥don hajtan√°k v√©gre az √ļjraoszt√°st.

Nem a rezsics√∂kkent√©s m√≥dszer√©vel van bajuk, hanem a m√©rt√©k√©t keveslik; √©s nem a k√∂zmŇĪc√©gek nonprofitos√≠t√°sa ellen vannak - sŇĎt, a "nyakl√≥ n√©lk√ľl kivitt profit" ellen adott esetben Orb√°nt megsz√©gyen√≠tŇĎ m√≥don tudnak agit√°lni. Ahogy Rog√°n Antal mondta Schiffer Andr√°snak az idei Tranzit Fesztiv√°lon: "az LMP az Audit√≥l √©s a MercedestŇĎl is f√ľggetlenn√© tenn√© Magyarorsz√°got", mik√∂zben a Fidesz az√©rt m√©g megv√°logatja, mikor emel sz√≥t a nagytŇĎke √©s a profit ellen, √©s mikor nem.

Advertisement

Ekk√©nt Bajnainak sem az a h√ļz√°sa volt a legprobl√©m√°sabb, hogy jelenl√©t√©vel legitim√°lta a szobord√∂nt√©st. Az √°ltala elmondottak m√°r sokkal k√≠nosabbak voltak - tekintve, hogy besz√©d√©ben nemcsak hogy hozz√°j√°rult az orb√°ni √©rtelmez√©si keret tov√°bbvitel√©hez, de maga is tev√©kenyen √©p√≠tette a f√ľlkeforradalom m√≠tosz√°t. Szigetv√°ri√©k val√≥ban √ļgy √≠t√©lhett√©k meg, hogy az unalmas technokrata vezetŇĎ nem igaz√°n vonzza majd be a v√°laszt√≥kat - √≠gy ez√ļttal n√©pvez√©rr√© pr√≥b√°lt√°k var√°zsolni Bajnait, aki az erre fog√©kony t√∂meget f√ľlkeszabads√°gharccal √©s az Orb√°nnal val√≥ ki nem egyez√©ssel hozhatta l√°zba.

Persze, lehet erre mondani, hogy t√ľntet√©sen √≠gy kell besz√©lni - csak √©ppen nem lesz t√ļl hiteles az a politikus, aki t√ľntet√©sen f√ľlkeszabads√°gharcr√≥l besz√©l, a t√©v√©ben n√©met b√©rekrŇĎl √©s a harminc √©ven aluliaknak biztos√≠tott teljes foglalkoztatotts√°gr√≥l, Facebookon olcs√≥bb toj√°sr√≥l, √©s esetleg majd egy Haza √©s Halad√°s-tanulm√°nyban ny√∂k√∂g valamit a rossz korm√°nyz√°s meghalad√°s√°r√≥l. De mivel Bajnai m√°ig nem d√∂nt√∂tte el, ki ŇĎ, mit akar, √©s ezt hogyan k√≠v√°nja el√©rni, b√°tran lehet egyszer n√©pvez√©r, m√°skor demag√≥g toj√°skereskedŇĎ, harmadszor pedig a rem√©ny bajnoka.

Advertisement

A f√ľlkeszabads√°gharcr√≥l, a kiegyez√©srŇĎl √©s Orb√°n k√∂z√©letbŇĎl val√≥ visszavonul√°s√°r√≥l delir√°l√≥ Bajnai Gordon egy az egyben a Fidesz √°ltal teremtett narrat√≠v√°t viszi tov√°bb; mik√©nt az Orb√°nt szoborba √∂ntŇĎ Szolidarit√°s szint√ļgy. Azt is mondhatjuk, hogy G. Fodor G√°bor √©s a Szolidarit√°s k√∂z√∂sen seg√©dkezik Orb√°n szobr√°nak √©p√≠t√©sekor, csak a munka v√©gezt√©vel G. Fodor a magasba k√≠v√°nja emelni azt, a Szolidarit√°s pedig led√∂nteni. Orb√°n meg el√©gedetten csettinthet, mivel az √©rzelmi alapon vitt politiz√°l√°s √©ppen hogy neki kedvez, sz√°m√°ra biztos√≠that m√©g sok-sok √©vet a hatalomban.

Mik√©nt Gyurcs√°ny Ferenc is csak az√©rt lehet m√©g a felsz√≠nen, mert az elŇĎzŇĎ ciklusban siker√ľlt ŇĎt olyan m√©rt√©kben d√©moniz√°lni, hogy ma m√°r egy k√©tsz√°zal√©kos p√°rttal is sikeresen uralhatja a k√∂zbesz√©det. Persze, ha 2006-ban lemondott volna, mondjuk m√©g okt√≥ber 23-a elŇĎtt, ma Medgyessy mint√°j√°ra a H√≠rTV-ben szkeptikuskodhatna a v√°laszt√°si gyŇĎzelem elŇĎtt √°ll√≥ baloldal k√©pess√©geit illetŇĎen. De h√°t akkor ma nem is magyar√°zhatn√° azzal fontoss√°g√°t, hogy a jobboldal az ŇĎ politikai megsemmis√≠t√©s√©be fecc√∂lt oly sok energi√°t √©veken kereszt√ľl.

Advertisement

Orb√°n persze m√°r itt van huszon√∂t √©ve, a h√≠vei mellett pedig ellenzŇĎi is r√©g el√©rt√©k, hogy ne lehessen r√° szimpl√°n egy j√≥/rossz korm√°nyfŇĎk√©nt tekinteni - √≠gy pedig t√°rgyilagosan se lehessen √©rt√©kelni teljes√≠tm√©ny√©t. "Viktor! Viktor!" - z√ļgott a t√∂meg minden Fidesz-nagygyŇĪl√©sen; "Viktor! Viktor!" - h√°borgott a t√∂meg oly sok Orb√°n-ellenes t√ľntet√©sen, most √©pp a Szolidarit√°s√©n. Annak meg, aki nem viktorozni/flet√≥zni akart egy j√≥t, hanem Gyurcs√°ny Ferenc √©s Orb√°n Viktor minisztereln√∂ki teljes√≠tm√©ny√©t √©rt√©kelni, eddig sem osztottak lapot, √©s val√≥sz√≠nŇĪleg ezut√°n sem fognak. √ögy tŇĪnik, ezt √©rtette meg mostanra Bajnai Gordon is.

(fotó: 444.hu)