je suis Charlie
je suis Charlie
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Miért ciki a HaHa legújabb akciója?

Illustration for article titled Miért ciki a HaHa legújabb akciója?

"A HaHa párbeszédbe kíván lépni szélsőjobboldali nézeteket (is) valló emberekkel. Nálunk ez botrányos ötlet, pedig nem csak az alapvető korrektség, hogy azt ne mondjam: az emberbaráti szeretet, hanem saját jól felfogott érdekünk is azt diktálja, hogy legyen ilyen beszélgetés. Igen, próbáljuk megérteni a nácit, ahelyett, hogy gyűlöljük vagy egy legyintéssel elintézzük." - írja a Narancsblog, utalva a Hallgatói Hálózat és Birtalan Gergő legutóbbi akciójára, melynek keretében a diákszervezet közösen tüntetett a Koppány Csoporttal. Mint Birtalan a HírTV-ben elmondta: nem annyira a devizahitelezés, mint a mélyszegénység volt a középpontban, és a rossz dolgok ellen még azokkal is össze kell fogni, akikkel amúgy nem állunk egy ideológiai vonalon.

Advertisement

Rögtön egy kérdés akkor: Birtalan a Koppány Csoport-béli haverjaival is úgy beszélt két élőláncozás között, mintha a seggéből rángatta volna elő őket? Mert a HírTV-s Kovács Andreával sikerült egészen lekezelő, pökhendi hangnemben társalognia, amit már csak azért sem szabadott volna megengednie magának, mert egy hölggyel áll szemben.

"A mai szegénységellenes élőlánccal máris sikerült megtrollkodni a fideszes párttévét" - a Hallgatói Hálózat is ekként reklámozza a HírTV-s videót, hűen ahhoz a stílushoz, amit Birtalan használt Kovács Andreával szemben. De hát mi baja a HaHa-nak a HírTV-vel, tehetnénk fel a kérdést. Az ő esetükben már nem azt kell keresni, ami összeköt, hanem azt, ami elválaszt?

Advertisement

És akkor miért nem fog össze a HaHa a Magyar Tavasz Mozgalommal is? Esetleg az Ifjú Demokratákkal, vagy éppen a Civil Összefogás Fórummal? Csak azért, mert ők amellett, hogy egy létező párttal azonos értékeket képviselnek, még képviselik is olykor az említett pártot? Hűha, jó korlátolt gondolkodásmódra vall az ilyesmi.

Korábban egyébként már leült egy asztalhoz a Magyar Tavasz Mozgalom és a HaHa - magam tudósítottam is a beszélgetésről. És a Magyar Naranccsal szemben én is úgy vélem, hogy bárkivel lehet párbeszédet kezdeményezni (egyébként ez a hetilap is - dicséretes módon - csinált már interjút a Jobbik pártigazgatójával, úgyhogy nem tudom, miről beszélnek). Lehet az egyetemen is vitatkozni Vona Gáborral, persze, hogy lehet - ezzel ugyanis rá tudunk mutatni nagy nyilvánosság előtt, miben nem értünk egyet a szemben álló féllel. Bár a DK, a Narancs és még jó néhány szerveződés ma azt az óvodás szellemiséget képviseli, hogy "ő meg ő hülye, velük nem állunk szóba, bee", ettől még a HaHa nagyon is helyesen teszi, ha szóba áll Stummer Jánossal vagy a Koppány Csoport vezetőjével.

Advertisement

Itt azonban nem csak beszélgetésről volt szó, hanem összefogásról. Barátkozásról. Közös piknikről, amelyen nem arról diskuráltak, jó ötlet vagy sem bankárokat akasztani, hanem úgy hetvenen tüntiztek azért, hogy ne legyen mélyszegénység. Valahogy úgy, ahogy a South Parkban olykor felbukkanó hippik is kezelni próbálják az ilyen rendkívül súlyos helyzeteket.

"Mit tudnak Póka Lászlóról?" - kérdezi a HírTV riportere Birtalant, amire neki az a válasza, hogy "jófej, én beszélgettem vele". Jófej. És miért ne lenne az? Biztos szereti a családját, jókat lehet vele sörözni, humoros ember, stb., stb. De hát, édes öcsém, te nem barátilag söröztél vele, hanem szervezetileg összefogtál az ő gittegyletével! Itt nem arról van szó, hogy árvíz esetén a jobbikos meg a szocialista ember közösen pakolja a homokzsákokat, hanem arról, hogy két csoport egymással kezd pajtizni azért, hogy egy tök értelmetlen közös programot lezavarjon! Attól még, hogy ti tüntiztek, nem lesz kevesebb szegény ember, vágod? Ahogy az ELTE BTK-n való több hetes dekkolásotoknak sem volt semmi, de semmi gyakorlati haszna.

Advertisement

Valamit nagyon félreértettetek. Ti nem más állampolgárokkal fogtatok össze egy probléma megoldásáért (ami amúgy minden nap kötelessége az embernek), hanem egy nívótlan csoporttal vállaltatok bajtársiasságot. Vagy szerintetek a vak jobbikos nénike úton való átsegítése tényleg egyet jelent a Jobbikkal kötendő stratégiai partnerséggel? Ennyire hülyék csak nem lehettek. (Főleg te nem, Birtalan Gergő, aki szociológiát tanulsz az egyetemen.)

És akkor kérdezem, még egyszer: ha a koppányos Balogh Bélával lehet normális hangon beszélni, akkor a HírTV-s Kovács Andreával miért nem?

Share This Story

Get our newsletter