A hivatalosan elismert verzi√≥, √©s az 1989 √≥ta kialakult √ľnneprend szerint is √ļgy tudjuk, hogy az 1956-os forradalom okt√≥ber 23-t√≥l november 4-ig tartott. A szovjet csapatok √ļjb√≥li bevonul√°sa, √©s K√°d√°r korm√°ny√°nak megalakul√°sa azonban a val√≥s√°gban egy√°ltal√°n nem jelentette a forradalom v√©g√©t. SŇĎt m√©g fegyverese ellen√°ll√°sra is sor ker√ľlt mind Budapesten, mind vid√©ken.

A rend helyre√°ll√≠t√°sa ugyanis csak √©s kiz√°r√≥lag az √ļjonnan a szovjeteket t√°mogat√≥ p√°rtt√° emelt MSzMP-propaganda szerint fejezŇĎd√∂tt be novemberben. A val√≥s√°gban - noha november 4. ut√°ni fegyveres tev√©kenys√©g√©rt k√©sŇĎbb biztos hal√°l j√°rt- t√∂bb, a forradalom idej√©n akt√≠v fŇĎv√°rosi √©s vid√©ki felkelŇĎcsoport d√∂nt√∂tt √ļgy, hogy az ellen√°ll√°st a megsz√°ll√°s ut√°n is folytatni fogja. Nagyon sokan a f√∂ldalatti tev√©kenys√©ghez - kiadv√°nyszerkeszt√©s, plak√°toz√°s, illeg√°lis t√ľntet√©sek szervez√©se - folyamodtak, √©s a kialakul√≥ spont√°n munk√°s-k√∂zigazgat√°s, munk√°stan√°csok pedig √©ppen ekkor kezdtek val√≥j√°ban mŇĪk√∂dni, mintegy bizonyos m√©rt√©kben p√≥tolva a menek√ľlni k√©nyszer√ľlŇĎ Nagy Imre-korm√°nyt. √Ām voltak olyanok is, akik tov√°bbra is fegyverrel √°lltak ellen ideig-√≥r√°ig a nyilv√°nval√≥an √≥ri√°si t√ļlerŇĎnek.

Azt még a kései hivatalos pártemlékezet is elismeri,

hogy maguk a harcok hosszabb ideig eltartottak november 4. ut√°n. Biszku B√©la egy 1986-os visszaeml√©kez√©s√©ben (Koncz Istv√°n interj√ļj√°ban) is √ļgy fogalmaz:

A fegyveres ellenforradalmi g√≥cokat a seg√≠ts√©g√ľl h√≠vott szovjet katonai erŇĎk n√©h√°ny nap alatt levert√©k. [...] Az ellenforradalom ut√≥v√©dharcainak felsz√°mol√°s√°ban - mert megb√ļv√≥ orvl√∂v√©szek √°ltal provok√°lt tŇĪzharcok m√©g hosszabb ideig elŇĎfordultak - m√°r komoly seg√≠ts√©get ny√ļjtottak a magyar fegyveres erŇĎk.

Biszku B√©la-interj√ļ in: Bal√≥ Gy√∂rgy - Koncz Istv√°n - Maros D√©nes - Ujv√°ri Imre L√°szl√≥ (szerk.), Visszaeml√©kez√©sek 1956, Zr√≠nyi Katonai Kiad√≥, Bp. 1986. 59.

Advertisement

Amint az sejthetŇĎ, Biszku "megb√ļv√≥ orvl√∂v√©szeit" √©rdemes legal√°bb n√©ggyel felszorozni, ha a k√∂z√©pt√°v√ļ fegyveres aktivit√°s m√©rt√©k√©re vagyunk k√≠v√°ncsiak. Noha mind a szovjet hadsereg, mind pedig a hamarosan fel√°ll√≥, f√©lhivatalos magyar karhatalom (pufajk√°sok) gyorsan √©s igen k√≠m√©letlen√ľl igyekeznek felsz√°molni a felkelŇĎ csoportokat, egy-k√©t helyen nem siker√ľl azonnal megt√∂rni az ellen√°ll√°st. Hogy mi√©rt nem, arra t√∂k√©letes p√©lda a Baross t√©ri felkelŇĎk√∂zpont november 4 ut√°ni t√∂rt√©nete.

A kiemelkedŇĎ szervezŇĎk√©nt le√≠rt Baross t√©ri felkelŇĎparancsnok, Nickelsburg L√°szl√≥ √©s ad-hoc vez√©rkara az ŇĎket √©rt november 4-i kem√©ny szovjet csap√°s ut√°n sokakkal egy√ľtt a P√©terfy S√°ndor utcai k√≥rh√°zban h√ļzt√°k meg magukat, ez v√°lt a tov√°bbiakban egyfajta p√≥t-t√∂rzss√© a VII. √©s VIII. ker√ľletben elsz√≥rtan tov√°bbra is tev√©kenykedŇĎ felkelŇĎcsoportoknak. Ezek vagy tartott√°k a kapcsolatot a vez√©rkarral, vagy bizonyos szervezetts√©gi fokon a helyzet miatt √∂n√°ll√≥sod√°sra"> sz√°nt√°k el magukat.

Advertisement

Fegyveres felkelŇĎ egy tankon a j√≥zsefv√°rosi D√©ri Miksa utca 10. sz√°m√ļ h√°z elŇĎtt 1956. okt√≥ber 27. Forr√°s: fszek.hu

Advertisement

Az ilyen, november 4 ut√°n izol√°lt csoportok k√∂z√ľl k√©ts√©gtelen√ľl a legkem√©nyebbek a Royal Hotel v√©dŇĎi voltak. Hi√°ba ker√≠tett√©k be ŇĎket a megsz√°ll√≥k, Hotelben m√©g november 9-ig - tulajdonk√©ppen az utols√≥ molotov-kokt√©lig √©s t√∂lt√©nyig tartott√°k magukat, jelentŇĎs √©s nem v√°rt vesztes√©geket okozva a szovjeteknek.

A m√°sik, tal√°n nem is annyira meglepŇĎ, jelens√©g a felkel√©ssel kapcsolatban, hogy m√≠g a belv√°rosi ellen√°ll√≥ k√∂zpontokr√≥l sokat besz√©l√ľnk, szinte fel sem mer√ľl az eml√©kez√©seken a kŇĎb√°nyai √Čles sarok, vagy Csepel v√©dŇĎinek eml√©ke: elŇĎbbi november 8-ig, ut√≥bbi pedig eg√©szen november 20-ig (!!!) tartott ki.

Advertisement

Ahhoz, hogy

a folytat√≥d√≥ ellen√°ll√°st fenn lehessen tartani, persze sz√ľks√©g volt egy, november elej√©n m√°r olajozottan mŇĪk√∂dŇĎ f√∂ldalatti rendszerre, ahol a fegyver- lŇĎszer- √©s √©lelem-ut√°np√≥tl√°s valamennyire mozogni tudott. A VII. ker√ľleti csoportok eset√©ben ezt a k√∂z√∂s pontot a P√©terfy S√°ndor utcai k√≥rh√°z jelentette. Itt nem csak a sebes√ľlteket l√°tt√°k el minden tov√°bbi n√©lk√ľl, november 4 ut√°n is, de a pinc√©kben el lehetett b√ļjni, innen a menek√ľl√©st is sokkal jobb es√©llyel lehetett megk√≠s√©relni.

Advertisement

Ilyen b√ļv√≥helyeken mŇĪk√∂dtek a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ, november √©s december folyam√°n is stencilezve megjelenŇĎ r√∂plapok √©s √ļjs√°gok, amelyeket sokszor a teljes fŇĎv√°ros ter√ľlet√©n, esetenk√©nt pedig vid√©ken is sz√≥rtak.

Advertisement

"Sztr√°jkot!", az MTI 56-os r√∂plap-gyŇĪjtem√©ny√©bŇĎl

Az egyik legsikeresebb ilyen, folyamatosan stencilezett √©s sz√≥rt forradalm√°r-lap a G√°li J√≥zsef √©s Obersovszky Gyula √°ltal szerkesztett "√Čl√ľnk!" volt. G√°li √©s Obersovszky a k√≥rh√°z munkat√°rsainak idŇĎnk√©nti seg√≠ts√©g√©vel szerkesztette az √ļjs√°got √©s a r√∂plapokat, folyamatosan ellenpontozva a hivatalos korm√°nyzati propagand√°t. K√°d√°r √©s M√ľnnich √ļjraszervezŇĎdŇĎ MSzMP-j√©nek energi√°it november folyam√°n tulajdonk√©ppen teljesen lek√∂t√∂tte k√©t, a folyamatos ellen√°ll√°shoz k√∂tŇĎdŇĎ feladat: a sztr√°jk let√∂r√©se, √©s az ellen√°ll√≥ g√≥cok felsz√°mol√°sa.

Advertisement

Az orsz√°gban ugyanis az okt√≥ber 24-√©n sorra alakultak a forradalmi munk√°stan√°csok, amelyek a gy√°ri dolgoz√≥k √°ltal√°nos sztr√°jkj√°t koordin√°lt√°k. A forradalmi korm√°ny eltŇĪn√©s√©vel megalakult orsz√°gos szervezet√ľk a K√∂zponti Munk√°stan√°cs (KMT) is. Az orsz√°got megb√©n√≠t√≥ munkabesz√ľntet√©s felold√°s√°nak k√∂vetel√©seit a m√°sodik szovjet inv√°zi√≥ ut√°n sem v√°ltoztatt√°k meg: fegyversz√ľnet, a megsz√°ll√≥ csapatok kivon√°sa, f√ľggetlens√©g. Ugyan a KGB √°ltal folyamatosan t√°mogatott fellaz√≠t√°s mŇĪk√∂d√∂tt, K√°d√°r√©knak m√©gis le kellett √ľlni√ľk a munk√°stan√°csok k√©pviselŇĎivel, Bali S√°ndorral √©s R√°cz S√°ndorral, ugyanis a helyzet november k√∂zep√©re m√°r a kettŇĎs hatalom patthelyzet√©vel fenyegetett. Ann√°l is ink√°bb, mivel az alulr√≥l szervezŇĎdŇĎ tan√°csok (szovjetek) alapvetŇĎen a marxista-leninista gondolkod√°s legtiszt√°bb form√°inak, a sokak √°ltal hŇĎn √°h√≠tott "val√≥di szocializmus" biztos√≠t√©kainak sz√°m√≠tottak, √©s √≠gy sok kommunista is hozz√°juk csatlakozott november folyam√°n. K√°d√°r pontosan l√°tta, ennek a szovjetek sz√°m√°ra ak√°r v√©gzetes k√∂vetkezm√©nyei is lehetnek, gyorsan kellett cselekednie.

November 14-i √ľl√©s√©n a K√∂zponti Munk√°stan√°cs p√©ld√°ul m√©g ny√≠ltan k√∂veteli:

"A Magyar N√©pk√∂zt√°rsas√°g k√∂zponti korm√°nyhatalma elsŇĎsorban a munk√°stan√°csokra t√°maszkodj√©k, valamint azokra a szervekre, amelyeket a paraszts√°g, az √©rtelmis√©g √©s m√°s r√©tegek az elm√ļlt hetekben l√©trehoztak. A korm√°ny tegye mag√°√©v√° √©s val√≥s√≠tsa meg a munk√°stan√°csok k√∂vetel√©seit."

Advertisement

Az idŇĎ azonban mindk√©t felet s√ľrgette, √©s v√©g√ľl november 21-√©n, azon a napon, amikorra a K√°d√°r-korm√°ny meg√≠g√©rte, hogy r√©szt vesz a a munk√°stan√°csok Nemzeti Sportcsarnok-beli √ľl√©s√©n, az √©p√ľletet szovjet harckocsik veszik k√∂r√ľl, megakad√°lyozva a nagyobb t√∂meg gy√ľlekez√©s√©t.

A k√ľl√∂nb√∂zŇĎ, megsz√°ll√≥kt√≥l f√ľggetlen hatalom k√©pviselŇĎi eg√©szen addig akt√≠van ellen√°lltak, am√≠g a jugoszl√°v k√∂vets√©gre menek√ľlt Nagy Imre-csoport a fŇĎv√°rosban, v√©dett helyen volt. November 24-√©n azonban ŇĎket is kicselezt√©k, majd elrabolt√°k. InnentŇĎl fogva az ellen√°ll√°s mind elkeseredettebb√© v√°lt, √©s december folyam√°n m√°r sokkal ink√°bb a letart√≥ztat√°sokr√≥l √©s a hatalom folyamatos megszil√°rd√≠t√°s√°r√≥l sz√≥lt.

Advertisement

Tal√°n az utols√≥, l√°tv√°nyos forradalom melletti ki√°ll√°st a december 1-i "NŇĎt√ľntet√©s" jelentette. Nev√©vel ellent√©tben nem nŇĎk, hanem a m√©g akt√≠v √Čl√ľnk! szerkesztŇĎi k√∂re volt ennek a fŇĎszervezŇĎje. A HŇĎs√∂k ter√©re √©rkezŇĎ t√ľntetŇĎket eredetileg a pufajk√°sok sortŇĪzzel akart√°k sz√©toszlatni, ezt tulajdonk√©ppen csak a helysz√≠nen megjelenŇĎ indiai diplomata beavatkoz√°sa miatt nem ker√ľl sor. December 6-√°n azonban m√°r l√∂vetnek az √∂sszegyŇĪltekre a Nyugatin√°l Budapesten, december 8-√°n Salg√≥tarj√°nban, itt legal√°bb √∂tvenen haltak meg a kialakult k√°oszban.

Mindek√∂zben B√©k√©sben √©s az orsz√°g t√∂bb r√©sz√©n is folyamatosan √ļjj√°alakultak a forradalmi tan√°csok, ezeket fokozott razzi√°kkal csak 1957 elsŇĎ h√≥napjaiban t√∂rik le, fŇĎleg a bel√ľgyi hatalmat gyakorl√≥ M√ľnnich Ferenc √©s Biszku B√©la vez√©nylet√©vel.

Advertisement

Az orsz√°gos, t√∂bb h√≥napig tart√≥ terror szimbolikus z√°r√≥akkordja 1957 m√°jus 1-je volt. K√°d√°r√©k ezt, a munk√°smozgalom sz√°m√°ra legfontosabb √ľnnepet haszn√°lt√°k f√∂l arra, hogy demonstr√°lj√°k a vil√°g elŇĎtt: imm√°r szil√°rdan k√©zben tartj√°k a hatalmat a t√°rsadalom minden r√©teg√©ben. Magyar viszonyok k√∂z√∂tt gigantikus m√©retŇĪ felvonul√°st szerveztek, amely ugyan, a rossz eml√©kŇĪ R√°kosi korszakot ellenpontozand√≥ nem volt √©ppen "k√∂telezŇĎ", de a fesz√ľlt helyzetben term√©szetesen az "aj√°nlott" minŇĎs√≠t√©s is megtette a hat√°s√°t: a k√≠s√©rleti ad√°sra kivonul√≥ t√©v√©kamer√°k elŇĎtt a korabeli becsl√©sek szerint k√∂zel egymilli√≥, K√°d√°rt √©s a p√°rtot √©ltetŇĎ ember jelent meg, az esem√©nyt t√∂bb n√©pszerŇĪ j√≥l√©ti int√©zked√©s (pl. az ipari munk√°sok, b√°ny√°szok √©s tan√≠t√≥k/tan√°rok 10-30%-os fizet√©semel√©se) is megelŇĎzte. Ez tekinthetŇĎ az 1956-os forradalom √©s szabads√°gharc t√©nyleges v√©gpontj√°nak.

Advertisement

√Ėsszess√©g√©ben elmondhatjuk azt,

hogy noha november 4-e fordul√≥pontot jelentett az 56-os szabads√°gharc t√∂rt√©net√©ben, viszont semmik√©ppen sem tekinthetŇĎ v√©gpontnak. Ekkor m√©g maga a tankon Magyarorsz√°gra √©rkezŇĎ K√°d√°r J√°nos sem tekintette egy√©rtelmŇĪen "ellenforradalmi t√°mad√°snak" a t√∂rt√©nteket, √©s arra is volt matematikai es√©ly, hogy valamif√©le kiegyez√©sre ker√ľl majd sor Nagy Imre √©s k√∂zte. √Čppen ez√©rt voltak nagyon sokan, akik a tov√°bbi, akt√≠v ellen√°ll√°s valamely form√°ja mellet d√∂nt√∂ttek.

Advertisement

Nagyon fontos volt a novemberi-decemberi idŇĎszak is, hiszen a f√∂ldalatti ellen√°ll√°s, a vid√©ki akt√≠v l√°zad√°s folytat√°sa (volt olyan v√°ros, ahol fegyverrel a k√©zben, a fŇĎt√©ren v√°rt√°k a szovjeteket) egy√©rtelmŇĪ √©s kem√©ny akad√°ly volt a megsz√°ll√≥k √©s az K√°d√°r-korm√°ny elŇĎtt. Ezt csak r√©szben siker√ľlt erŇĎszakkal megf√©kezni, √©s val√≥j√°ban igen sok szoci√°lis engedm√©ny az√©rt sz√ľletett meg, hogy a m√©g mindig √©lŇĎ forradalom t√∂megb√°zis√°t, mint hatalmi riv√°list, megsz√ľntess√©k.

Ez√©rt √©rdemes lenne lassan √°tl√©pni az megeml√©kez√©snek is a hagyom√°nyos, november 4-i z√°r√≥ d√°tumon. Ugyan a kem√©ny fegyveres megtorl√°sok miatt m√°r senki sem kezdte √ļjra okt√≥ber 23-√°t m√°rciusban, az ellen√°ll√°s, √©s maga a forradalom is, az √©v v√©g√©ig akt√≠v, √©lŇĎ √©s dinamikus mozgalom volt. November 4-e teh√°t nem is abszol√ļt gy√°sznap, csup√°n a szabads√°gharc √°talakul√°s√°nak d√°tuma.

Advertisement

"Csapataink harcban √°llnak" - minikonferencia az ELTE BTK-n a november 4. ut√°ni esem√©nyekrŇĎl szerd√°n az Alternat√≠va √©s a Hallgat√≥i H√°l√≥zat szervez√©s√©ben.


A c√≠mlapk√©p forr√°sa: Koz√°k Gyula: 1956-os r√∂plapok - Besz√©lŇĎ blog