je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled Mindennapi gyűlöleteink #1

Tegnap a Mandineren a polgárháborús logika feladásáról írtam egy posztot. Mostantól igyekszünk minden nap egy-két véleménycikk bemutatásával szemléltetni, hogy mire is gondolunk. Mai versenyzőnk a gyűlölet egyik jobboldali mestere, Bayer Zsolt.

Advertisement

A szellemi polgárháború lövészárkait ásó közírókat összegyűjtő Árokásó blog anno ezt írta Bayerről:

Bayer lényegében ugyanazt a cikket írja tíz éve minden egyes áldatlan alkalommal. A három állandó panel: idézgetés Julien Benda Az írástudók árulása című művéből, siránkozás a szőke barbár hadak hiánya miatt, továbbá egy kis személyeskedő gyalázkodás az aktuális szoci főgonosz ellen.

Advertisement

Bayer Zsolt az utóbbi időben felfokozott aktivitást mutat Magyar Hírlap véleményrovatában, és továbbra is ugyanazt a cikket írja, most már 17 éve. A cikkek felépítése manapság szintén hosszadalmas idézetekből, emellett Amerika ostorozásából és az általa ellenségnek tartott médiamunkások elleni gyalázkodásból áll. A cikkeknek gyakran nincs semmi belső logikája, ránézésre csak a gyűlölet tartja egyben őket. Annak ellenére rendkívül agresszív a hangvételük, hogy Bayer is ott állt a Békemenet molinoját tartva, mely kimondta: „Aki agresszív fél. Mi nem félünk!"

Szerdai, A Majdan szellemei című cikkének alapját az adja, hogy a szerinte „fekete öves spermákból álló honi »szabad« sajtó" a jelentéktelen uszodaüggyel foglalkozik, miközben arról kellene írnia, hogy Oliver Stone amerikai filmrendező Facebook-bejegzésben ítélte el az USA Ukrajna-politikáját. Ezt a Facebook-bejegyzést Bayer teljes egészében idézi, így nyolc bekezdéses publicisztikájának három bekezdését ez adja.

Advertisement

A cikk felépítése tehát így néz ki: 1) az ellenségnek tartott sajtómunkások lespermázása, a mikrobloggere leretkesprolizása 2) az uszodaügy bagatellizálása (tényleg bagatell ügy - a szerk.) 3) Oliver Stone munkásságának rövid ismertetése 4) Oliver Stone FB-bejegyzése 5) annak a kifejtése, hogy a szellemi polgárháború Bayer által nagyon jól ismert logikája mentén mit fog írni Stone-ról szerinte az ellenoldali sajtó 5) a tüntetések témájának beleerőszakolása a publiba 6) Szily László lefehérjehalmazozása.

A cikk mondanivalója röviden: a nem kormánypárti lapok dolgozói, illetve a mikrobloggerek nem emberek, az USA kiszolgálói, és direkt csak csip-csup ügyekkel foglalkoznak, mikor pedig Oliver Stone megmondta, hogy a CIA szervezte a Majdant.

Advertisement

Random összehozott témák: ukrán válság, tüntetések, ellenzéki média.

Legjobb idézetek:

Mindez szóra sem érdemes, csak errefelé, ahol a fekete öves spermák meg a retek proli „mikrobloggerek" már nem tudnak mit kitalálni, hogy cseszegessék a kormányt, a Fideszt, és persze mindenekelőtt Orbánt.

Itt tartunk most. És persze ne feledjük: a szilylacika-féle fehérjehalmazok szerint igazságos társadalom és demokrácia akkor lesz, ha a még ki sem nyitott uszodában NEM úszik az egyesületi alelnök meg a fia. Ha ők NEM úsznak, akkor az Egyesült Államok kinyírhat bárkit a Majdanon. Akkor demokrácia van, és kész.

Advertisement

Gyűlöletméter: 10/10

Gyülölködőt találtál? Jelentsd fel az Alternatíva Facebook-oldalán, és megírjuk!

Share This Story

Get our newsletter