je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled Mindennapi gyűlöleteink #2

Manapság a kormánypárti gyűlölködés kap leginkább helyet a mainstream sajtóban, de ne higgyük, hogy a másik oldal jobban teljesítene a kérdésben. A kormányellenes Facebook-oldalak kommentelői kultúráját ismerjük, de van példa érdekességekre a mainstream ellenzéki médiában is.

Advertisement

A baloldali gyűlölködés legkedveltebb céltáblája természetesen Orbán Viktor miniszterelnök. Ki ne hallotta volna a nagyszerű konteókat arról, hogy a kormányfő Ausztriába jár pszichiátriai kezelésekre? Nekem az egyik kedvenc ilyen konteóm az, hogy Székelyudvarhely polgármestere, Szász Jenő azért lett valaki a Fidesz tájékán, mert Orbán Viktor az ő felügyelete alatt heverte ki a 2006-os vereség sokkját Erdélyben.

Szóval ezek a pletykák, híresztelések és rosszmájú célozgatások közszájon forognak, csak úgy, mint a találgatások arról, hogy miért is nyalogatja annyit az ajkait mostanság a miniszterelnök. Ez kocsmába való beszédtéma, ebben talán megegyezhetünk. Jóérzésű szerkesztő ilyen baromságokkal csak akkor foglalkozik, ha minden kétséget kizáróan hiteles dokumentációt kap róla.

Advertisement

Kivéve, amikor nem. A Népszabadság még december elején közölt egy hosszadalmas értekezést egy bizonyos Mester Iván tollából, aki docensnek vallja magát, de azóta sem találta meg senki, hogy minek és hol a docense. Merthogy ez az írói neve. Már a cikk első bekezdése megmutatja, hogy micsoda nagyszerű olvasmányt kaptunk kézhez:

A fiatal Orbán Viktort ismerők szerint a katonaság alatt megélt megaláztatás szinte vadembert faragott belőle az egyetemre. Balhék, fegyelmik, erőszakoskodás, leginkább Simicska Lajossal közösen. Úgy tűnik, azóta sem érti, hogy miért kellene visszafognia a haragját, sértődöttségét, elfojtott kisebbrendűségi komplexusaiból fakadó bosszúszomját.

Advertisement

Hoppáka. Az anoním, vulgárpszichológiai köntösbe bújtatott gyalázkodás ilyen elképesztő hangnemben folytatódik hosszú-hosszú bekezdéseken át. Jelenleg 15.000 Facebook-megosztás van rajta.

A cikk felépítése tehát így néz ki: 1) Orbán a katonaság alatt megőrült a megaláztatásoktól 2) csak sebeit akarja kapargatni a politikában 3) egyébként is paranoiás 4) és nem érdekli senki más, csak önmaga 5) infantilis 6) de úgyis megbukik majd 2018-ban.

Advertisement

A cikk mondanivalója röviden: Orbán Viktor egy pszichopata, aki saját sérültségei miatt alkalmatlan az ország vezetésére. És majd jól meg is fog bukni.

Legjobb idézetek:

Azonban 2014-ben már nem bízott semmit a véletlenre, maradék erkölcsi gátlásait teljes mértékben felszippantotta a kialakított árnyékkaraktere, saját Mr. Hyde-ja.

Saját beszédeinek nyilvánvaló hamis pátoszától és a homogenizált, alávetett tömeg látványától és lenézésétől megittasul. Ilyenkor kiszárad a szája izgalmában: ritka jelenet, de ez az orbáni infantilis hatalom- és örömmámor pillanata, az egyetlen őszinte és felszabadult pillanat az életében.

OV okos ember, de nem igazán művelt, nem bátor, hanem gátlástalan machiavellista, intoleráns, militáns karakter, aki megkérdőjelezhetetlen intelligenciája mellett rendkívüli szerencséjének is köszönhette, hogy bekerült a pesti értelmiségiek közé a jogász kollégiumba

Advertisement

Gyűlöletméter: 10/10

Gyülölködőt találtál? Jelentsd fel az Alternatíva Facebook-oldalán, és megírjuk!

Share This Story

Get our newsletter