Nem kell hosszasan keresg√©lni manaps√°g, ha a mindennapok szabads√°g√°nak korl√°toz√°s√°ra keres√ľnk p√©ld√°kat. Vegy√ľk p√©ld√°ul a vas√°rnapi z√°rva tart√°st, csak r√∂viden.

√Āltal√°ban szeretem sorra venni egy adott k√©rd√©s korm√°nyzati kommunik√°ci√≥j√°nak ellentmond√°sait. A tapasztalat azt mutatja, hogy ahogy az idŇĎ telik, egyre nagyobb ellentmond√°sokba keverednek √∂nmagukkal √©s egym√°ssal a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ korm√°nytagok, politikusok √©s apolog√©t√°k. Ennek az az oka, hogy a val√≥di okr√≥l nem sz√≠vesen besz√©lnek, a k√∂zbesz√©dbe bedobott 62 m√°sik vari√°ci√≥r√≥l pedig hetekig lehet vitatkozni. Megfigyelhett√ľk ezt a rekl√°mad√≥, az internetad√≥, az √ļtd√≠j √©s a Quaestor-√ľgy kapcs√°n is, de az √∂tletszerŇĪ handaband√°z√°s ugyanennyire nyilv√°nval√≥ volt a vas√°rnapi z√°r√°s k√©rd√©s√©ben is.

Kinek j√≥ a vas√°rnapi z√°rva tart√°s, illetve a korl√°tozott h√©tk√∂znapi nyitvatart√°s? Az eddig vas√°rnap dolgoz√≥ bolti alkalmazottaknak elk√©pzelhetŇĎ, hogy j√≥, de ez sem egy√©rtelmŇĪ. A kiesŇĎ napot m√°skor kell ledolgozni, √©s nem j√°r a b√©rp√≥tl√©k sem, ami eddig kompenz√°lta a vas√°rnapi munk√°t. A vas√°rnapi di√°kmunk√°sokkal is kitol a t√∂rv√©ny. Csak √ļgy, mint mindenkivel, aki szokott vas√°rnap v√°s√°rolni. Sz√≥val ki akarta a vas√°rnapi z√°r√°st, ezt a hasznosnak nem mondhat√≥, teljesen l√©nyegtelen int√©zked√©st? Milyen nyom√°s magyar√°zza, hogy komoly politikai tŇĎk√©t kellett k√∂lteni az int√©zked√©sre?

Nem k√∂vetelte hangosan n√©pi mozgalom, nem volt √©rte b√©kemenet, nem sztr√°jkoltak a kereskedelmi alkalmazottak, nem ny√ļjtott be n√©pszavaz√°si kezdem√©nyez√©st valami szakszervezet, m√©g csak egy egyh√°zi szem√©ly sem √≠rt errŇĎl memorandumot a korm√°nynak. A k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°sok szerint nem n√©pszerŇĪ az int√©zked√©s. Varga Mih√°ly NG-miniszter nyilv√°nval√≥an nem akarta, az egyetlen t√©m√°ban k√©sz√ľlt hat√°stanulm√°ny negat√≠v k√©pet festett a bevezet√©s√©rŇĎl. √Āll√≠t√≥lag a CBA & Co. t√°mogatta, az m√°s k√©rd√©s, hogy boldogan tartott√°k nyitva azokat az √ľzleteiket, melyek nem estek a t√∂rv√©ny hat√°lya al√°. A vas√°rnapi z√°rva tart√°st egyetlen hazai k√∂z√©leti szereplŇĎ akarta: a KDNP. Meg √°ll√≠t√≥lag Orb√°n Viktor.

Advertisement

Ha viszont valamit Orb√°n Viktor akar, azt nagyon akarja. A t√∂rv√©ny elsŇĎ verzi√≥ja adott p√°r kib√ļv√≥t az √ľzleteknek. Addig faragta a t√∂rv√©nyt a korm√°nyp√°rti t√∂bbs√©g, am√≠g most m√°r sem kisz√°ll√≠tani nem lehet vas√°rnap, a vil√°g√∂r√∂ks√©gi ter√ľleten l√©vŇĎ boltoknak is be kell z√°rniuk, a Metro sem nyithat ki. √Čs ami a legjobban illusztr√°lja Abszurdiszt√°nt: a benzinkutakon l√©vŇĎ boltokban sem lehet v√°s√°rolni.

Advertisement

Ha illusztr√°lni akarjuk a mindennapok szabads√°g√°nak korl√°toz√°s√°t, el√©g csak szem√ľgyre venni N√©pszabads√°g fot√≥it, melyeket itt is k√∂zl√ľnk. Nyitva a benzink√ļt. Ott az elad√≥. Ott az √°ru. Ott a vevŇĎ, aki meg szeretne venni valamit. A t√∂rv√©ny azonban tiltja a v√°s√°rl√°st, √©s ahol v√©letlen√ľl engedi, ott sem lehet elvinni, csak helyben fogyasztani. P√©ld√°ul egy palack √°sv√°nyvizet, azt ott helyben meg kell inni.

Advertisement

A csal√°dok ettŇĎl biztos t√∂bb idŇĎt fognak egym√°ssal elt√∂lteni.