je suis Charlie
je suis Charlie
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Mindig van választás – a lemészárolt kenyai fiatalok emlékére

Illustration for article titled Mindig van választás – a lemészárolt kenyai fiatalok emlékére

Száznegyvenhét kenyai fiatalt mészárolt le egy iszlamista terrorszervezet húsvét előtt néhány nappal. A tizenéves diákoknak vallásuk miatt kellett meghalniuk – azért, mert keresztények voltak, egy egyébként 83 százalékos keresztény többségű országban. Az emberi mivoltukból kifordult szélsőségesek csak ezt, egy világvallást láttak bennük – pedig emellett fiatal diákok voltak, fiúk és lányok, emberek, akiknek vágyaik, reményeik, terveik voltak. A fundamentalisták viszont nem ismernek sem Istent, sem embert – így volt ez tavaly decemberben is, amikor Pakisztánban tálib szélsőségesek több mint 140 embert öltek meg egy iskolában, többnyire muszlim diákokat. De bejárta a sajtót néhány nappal ezelőtt egy szíriai kislány képe, aki a fotóst látva magasba emelte a kezeit, attól félvén, hogy fegyvert fognak rá. Mert vannak, akik ezt tényleg megtették volna, ahogy megteszik napról napra Szíriában, Pakisztánban vagy most épp Kenyában.

Advertisement

A meggyilkolt kenyai fiatalok épp olyanok voltak, mint mi mindannyian. De erősebbnek mutatkoztak: a híradások szerint a szélsőséges iszlamisták sorra kérdezték őket, keresztények vagy muszlimok, és előbbieket azonnal lelőtték. Hányan lehettek közülük, akik megértették, miről van szó, mégsem tagadták meg azt, amiben hisznek? Nem adták fel önmagukat – ahogy a terroristák ezt már régen megtették mindenfajta emberségességet illetően.

Miféle életkörülmények lehettek biztosítva a kenyai fiatalok egy része számára, és milyenek azoknak, akik - megunva a német középiskolát és a családi házat - burkát öltenek, és Szíriába utaznak dzsihádistafeleségnek? A most lemészároltak egy része hasonló egzisztenciális nehézségekkel küzdhetett, mint azok, akiknél valamiféle magyarázatul igyekeznek szolgálni a mindennapos gondok a vallási fanatizmusra.

Advertisement

TheyHaveNames hashtaggel sorra láthatjuk a Twitteren azokat a fiatalokat, akiket a terroristák szó nélkül lemészároltak. Köztük volt Doreen „Specialrose" Gakii is, akinek utolsó Facebook-os megosztása ez volt. „Feeling challenged" – fűzte hozzá a poszthoz, melyben többek közt alábbiakat olvashattuk: „BIBLE has 5 letters so does QURAN, LIFE has 4 letters so does DEAD, HATE has 4 letters, so does LOVE, ENEMIES has 7, so does FRIENDS, LYING has 5, so does TRUTH, HURT has 4, so does HEAL, NEGATIVE has 8, so does POSITIVE. (…) Are they all by Co-incidence? We should Choose wisely, this means LIFE is like a Double-Edged Sword."

Ők választottak, ahogy választottak a terroristák is.

Az áldozatok közt voltak mások mellett ők is:

- Dadley Mose. Facebook-adatlapja szerint Chelsea- és Kid Cudi-fan. Tavaly decemberben az itt olvashatóakat írta hitével kapcsolatban.

Advertisement

- Jeff Macharia. Facebook-adatlapja szerint jegyben járt barátnőjével, és tavaly ősszel kezdett a Garissa Egyetemen.

- Mary Muchiri Shee. Ne-Yo, Pindúr Pandúrok, kosárlabda.

- Elizabeth Nyangarora. Három éve végzett a ST Andrews Lányiskolában. Jesus Daily.

Advertisement

- Yvonne Makori. „Barát, nővér, kislány, egy család egyetlen reménye" – írták róla Twitteren.

- Janet Akinyi.

- Angela „Ka/Jojo" Kimata.

- Selpher Wandia. 21 volt, tanárnő szeretett volna lenni.

- Faith Kendi.

- Josephine Onyancha.

- Dianah Musabi. „Adj hálát Istennek mindig, bőségben és hiányban, egészségben és betegségben, boldogságban és fájdalomban" – írta 2013 karácsonya előtt.

Advertisement

- Tonie Wangu.

Share This Story

Get our newsletter