Nagyon neh√©z b√°rmif√©le kollegi√°lis emp√°ti√°t fel√©lesztgetni az emberben, ak√°r arr√≥l legyen sz√≥, hogy a Fidesz kitol az eddig ŇĎt ajn√°roz√≥ sajt√≥term√©kekkel, ak√°r arr√≥l, hogy a propagandat√©v√©k√©nt mŇĪk√∂dŇĎ nemzeti h√≠rcsatorna mŇĪsorvezetŇĎj√©t megverik.

Akkor kezdj√ľk a k√∂nnyen megfoghat√≥ r√©sszel: b√°rmilyen v√©lem√©nye miatt b√°rkit tettleg b√°ntalmazni egyr√©szrŇĎl alapj√°ban v√©ve bŇĪncselekm√©ny, m√°sr√©szrŇĎl pedig k√©rd√©s n√©lk√ľl el√≠t√©lendŇĎ dolog. Ha igaz, hogy Borsa Mikl√≥st az√©rt vert√©k meg, mert a k√∂zt√©v√© mŇĪsorvezetŇĎje, akkor ezt a cselekm√©nyt a legm√©lyebben el√≠t√©lem √©s mor√°lisan menthetetlennek tartom. Az Alternat√≠va blogon t√∂bbsz√∂r vil√°goss√° tett√ľk, hogy fenntart√°sok n√©lk√ľl ki√°llunk a sajt√≥szabads√°g mellett ‚Äď ak√°r lem√©sz√°rolt francia karikaturist√°kr√≥l, ak√°r ostoba Kurucinf√≥-szerzŇĎkrŇĎl van sz√≥.

A nehezen megfoghat√≥ r√©sz az, hogy mi√©rt vannak ‚Äď vagyunk ‚Äď Borsa Mikl√≥s megt√°mad√°s√°val sokan √ļgy, ahogy. Van aki kifejezetten el√©gedett. Van, aki k√°r√∂rvendŇĎ. Megint m√°sok arr√≥l besz√©lnek, hogy ez csak az elŇĎszele a n√©pharagnak. V√©g√ľl √ļgy l√°tom, sokan szeml√©lik az esem√©nyeket, √ļgy ahogy √©n: el√≠t√©lve azt, de r√©szv√©tlen√ľl.

Advertisement

Ez a probl√©ma m√°r a netad√≥s t√ľntet√©sek k√∂rny√©k√©n is felmer√ľlt: a jobboldalr√≥l t√∂bben is ‚Äď form√°lis, inform√°lis csatorn√°kon ‚Äď sz√°mon k√©rt√©k, hogy mi√©rt nem √≠t√©li el a k√∂zv√©lem√©ny a H√≠r TV riportereit √©rt folyamatos inzultusokat, mik√∂zben egy-egy m√©diamunk√°st √©rt b√°ntalmaz√°s nagy felh√°borod√°st, k√∂z√∂s √°ll√°sfoglal√°sokat szokott kiv√°ltani szakmai k√∂r√∂kben. Azt√°n fell√°ngolt egy hasonl√≥ vita a Simicska-Orb√°n-h√°bor√ļ nyom√°n elany√°tlanod√≥, sok esetben kir√ļgott √ļjs√°g√≠r√≥kkal kapcsolatban is.

A r√©szv√©tlens√©g oka, hogy ezekre az √ļjs√°g√≠r√≥kra, m√©diamunk√°sokra mind a k√∂zv√©lem√©ny, mind a szakma jelentŇĎs r√©sze a jelenleg regn√°l√≥ korm√°nyp√°rt kiszolg√°l√≥ik√©nt tekint, azonos√≠tja ŇĎket a korm√°nnyal. Az √ļjs√°g√≠r√≥k nem tartj√°k szoros √©rtelemben v√©ve koll√©g√°nak ŇĎket. A H√≠r TV eset√©ben eg√©szen egyszerŇĪ m√≥don maga Cs√°sz√°r Attila seg√≠tett illusztr√°lni a r√©szv√©tlens√©g ok√°t: 2006-ban lelkesen forradalomr√≥l, 2014-ben el√≠t√©lŇĎen rendzavar√°sr√≥l besz√©lt egy-egy viszonylag hasonl√≥ esem√©nysor kapcs√°n.

Advertisement

Ugyan√≠gy kevesebb r√©szv√©tet √©rzett az ember a korm√°ny √°ll√°spontj√°t legt√∂bb esetben, sok√°ig vonalasan k√©pviselŇĎ Simicska-m√©diumokt√≥l le√©p√≠tett, illetve korm√°ny √°ltal durv√°n ejtett √ļjs√°g√≠r√≥k, lapok kapcs√°n, mint az orig√≥sok kapcs√°n. Az addigi, szinte felt√©tlen t√°mogat√°s√©rt juttatott k√∂zp√©nzek elveszt√©se, √©s az ennek kapcs√°n szorult helyzetbe jut√≥ lapok ir√°nt hogyan is √©rezhetn√© ugyanazt az ember, mint a L√°z√°r J√°nosr√≥l sz√≥l√≥ cikk miatt letiltott, kir√ļgott, illetve ez√©rt szolidarit√°sb√≥l t√°voz√≥ koll√©g√°k ir√°nt?

Advertisement

Hatv√°nyozottan igaz a fenti percepci√≥ a nagy csinnadratt√°val l√©trehozott, egy√©rtelmŇĪen √°llamp√°rti/p√°rt√°llami ‚Äěhivatalos hang‚ÄĚ-funkci√≥t bet√∂ltŇĎ nemzeti h√≠rcsatorn√°val kapcsolatban. Nem kell sok ismeret ahhoz, hogy egy h√≠rad√≥t v√©gign√©zve meg√°llap√≠tsuk: az org√°num ferd√≠t, kihagy, adott esetben elt√ļloz ‚ąí teh√°t egy√©rtelmŇĪen a Fidesz ir√°ny√°ban elfogultan hazudozik, s teszi ezt 80 milli√°rd forintnyi k√∂zp√©nzbŇĎl. Sok kipr√≥b√°lt, hŇĪs√©ges k√°der ker√ľlt ide, illetve sok lelkes, tal√°n kiss√© t√°j√©kozatlan kezdŇĎ. Ňźk nehezen tudj√°k tagadni, hogy a Fideszt kiszolg√°l√≥ m√©diag√©pezet fizetett katon√°i. A korm√°ny emberei. √Čs ez, √ļgy tŇĪnik, mostan√°ban egyre komolyabb k√∂vetkezm√©nyekkel j√°rhat.

Advertisement

Mintha csak az √°ll√°spontomat akarn√° illusztr√°lni, megsz√≥lalt a Skoff Elza blog n√©vtelen husz√°rja, aki k√∂zp√©nzbŇĎl szokta fullba nyomni a kret√©nt. Azt mondja, hogy ‚Äěa m√°skor oly szolid√°ris √ļjs√°g√≠r√≥ ¬Ľszakma¬ę, amely ‚Äď egy√©bk√©nt helyesen - siet el√≠t√©lni az erŇĎszakot, - k√ľl√∂n√∂sen ha √ļjs√°g√≠r√≥val szemben k√∂vetik el - most milyen hŇĪv√∂s eleganci√°val szeml√©li az esetet‚ÄĚ. Majd a k√∂vetkezŇĎ, Tutiblog/Spilerinfo-√≠zŇĪ, k√∂zp√©nzbŇĎl finansz√≠rozott bekezd√©sekben ‚Äď mondom, illusztr√°lva a fent le√≠rtakat ‚Äď azt az ordas hazugs√°got, implik√°lja, hogy a szerinte ellenz√©kinek (liber√°lisnak, baloldalinak) tartott m√©diumok nem fejezt√©k ki szolidarit√°sukat. ‚ÄěAzt √ľzent√ľk, hogy le vagy Te szarva, Borsa Mikl√≥s!‚ÄĚ ‚Äď pr√≥b√°lja elferd√≠teni a t√©nyeket a dolgos propagandista.

Advertisement

Ut√≥lag az√©rt hozz√°csapta, hogy minden tisztelet a Szilynek, hogy a Cinken meg√≠rta, amit ŇĎ mindenkitŇĎl azonnal elv√°rt volna. De az elker√ľlte a korm√°nyp√°rti anon√≠musz figyelm√©t, hogy az Indexen is volt el√≠t√©lŇĎ v√©lem√©ny Sz√°sz Barna toll√°b√≥l, meg a V√°laszn√°l Ablonczy B√°lint√©b√≥l. √Čs ennyi. A korm√°nyp√°rti/simicsp√°rti m√©diumok sem √≠rt√°k meg azonnal a szolidarit√°sukat kifejezŇĎ publikat. No most, csak egy gyors k√©rd√©s: h√°nyszor fejezt√©k ki szolidarit√°sukat a k√∂zm√©dia munkat√°rsai a szakm√°t √©rt k√ľl√∂nb√∂zŇĎ t√°mad√°sokkal kapcsolatban? Jogosan k√∂vetelik azt a szolidarit√°st, amit egy√©bk√©nt meg is kaptak? Persze a k√©rd√©s beugrat√≥s. Hiszen a k√∂zm√©dia jelenlegi rendszere, szelleme √©s √°llapota √∂nmag√°ban v√©ve t√°mad√°s a szakma ellen. T√°mad√°s az objektivit√°sra t√∂rekv√©s, a j√≥√©rz√©s, a j√≥√≠zl√©s √©s az etikai szab√°lyok ellen.

Advertisement

Sz√≥val annak ellen√©re √≠t√©lem el Sz√°sz Barn√°val, Szily L√°szl√≥val egyet√©rtve √©s Bede M√°rton ellen√©ben a Borsa Mikl√≥st √©rt felt√©telezett t√°mad√°st (rendŇĎri feljelent√©s m√©g nincs), hogy Borsa Mikl√≥s szabad akarat√°b√≥l egy olyan, k√∂zp√©nzbŇĎl mŇĪk√∂dtetett propagandat√©v√© munkat√°rsa, amely hazudik √©s ferd√≠t reggel, √©jjel, meg este. Joga van hozz√°.