Horv√°th L√°szl√≥ fideszes k√©pviselŇĎ szerint a t√°j√©koztat√°s hi√°nya miatt t√∂rt ki t√∂meghiszt√©ria Szilv√°sv√°radon a fogyat√©kkal √©lŇĎk term√©szetes lak√≥k√∂rnyezetbe val√≥ k√∂lt√∂ztet√©se kapcs√°n. A kor√°bban ugyancsak az √©rtelmi fogyat√©kosok szilv√°sv√°radi elhelyez√©se ellen kamp√°nyol√≥ politikus felsz√≥l√≠tott mindenkit: "Akik nem itt √©lnek, akik csak a t√°volb√≥l √ľzengetnek, azok ne √≠t√©lkezzenek. Ňźk nem a megold√°s r√©szei." Horv√°th szerint mivel nem volt megfelelŇĎ a t√°j√©koztat√°s, √≠gy a lakosok sem lehettek tiszt√°ban vele, mit jelent a fogyat√©kkal √©lŇĎk kitagol√°sa.

Mindez sz√©p √©s j√≥ is lenne, ha a lak√≥k val√≥ban csup√°n azt ne tudt√°k volna, mik√©nt fognak √∂n√°ll√≥ √©letet √©lni a b√©lap√°tfalvai otthon lak√≥i. Mind a k√©pviselŇĎk, mind a lak√≥k egy r√©sze ugyanakkor ellens√©gesen fordult a fogyat√©kkal √©lŇĎk fel√©: az √°ltaluk ny√ļjtott l√°tv√°nyt√≥l berzenkedtek, √©s att√≥l f√©ltek, el fogj√°k riasztani a(z am√ļgy Horv√°th vide√≥j√°nak tan√ļs√°ga szerint meg√©rtŇĎ, toler√°ns) turist√°kat. Az augusztusi k√∂zmeghallgat√°son volt, aki nem is igaz√°n finomkodott, √©s kijelentette: "Ha m√©g nem j√∂tt √°t, kicsit er√©lyesebben is tudom mondani, hogy nem k√≠v√°njuk ezeket az embereket ide Szilv√°sv√°radra!"

Nem az volt a baj, hogy elŇĎ√≠t√©lettel viseltettek a fogyat√©kkal √©lŇĎk ir√°nt, mik√©nt a n√©p indulat√°t t√∂bben interpret√°lt√°k. ElŇĎ√≠t√©letek m√©g a legkiv√°l√≥bbakban is megfogalmaz√≥dhatnak, ha mondjuk az utc√°n szembetal√°lj√°k magukat egy m√°sik emberrel. Itt ugyan√ļgy, mint V√°mosszabadin, az idegenelleness√©g csapott √°t t√∂meghiszt√©ri√°ba, melynek keret√©ben az emberek egym√°st hergelt√©k bele magukat a magukat megv√©deni nem k√©pes t√°voll√©vŇĎk d√©moniz√°l√°s√°ba. A k√∂zbesz√©dnek pedig sz√©p lassan r√©sze lett, hogy "bolondokat k√∂lt√∂ztetnek a faluba".

A v√°mosszabadiak reakci√≥j√°n √©n is meg√ľtk√∂ztem. A menek√ľltek d√©moniz√°l√°s√°r√≥l √≠rott cikkem ut√°n viszont t√∂bben is megv√°doltak azzal: nincs bennem kellŇĎ meg√©rt√©s a helyiek ir√°nt, √©s vadliber√°lisokra jellemzŇĎ m√≥don BudapestrŇĎl gerjesztem a konfliktust. "Nem idegenelleness√©g ez, hiszen n√©zz√ľk meg, mif√©le konfliktusok voltak Bicsk√©n is" - jelentett√©k ki t√∂bben is, nagyvonal√ļan nem t√∂rŇĎdve azzal, hogy a v√°mosszabadiak nem val√≥s tapasztalatok kapcs√°n fejezt√©k ki aggodalmukat, hanem igyekeztek mindennel megv√°dolni a menek√ľlteket, amivel csak lehetett. Ebben az interpret√°ci√≥ban a menek√ľltek betegs√©gek hordoz√≥i voltak, azonk√≠v√ľl erŇĎszakos, elvadult l√©nyek, akik eleve csak a bajt hozz√°k az emberre. √ćgy a vall√°suk miatt haz√°jukb√≥l elŇĪz√∂ttek nemhogy √°ldozatok nem lehettek, de bizonyos bŇĪn√∂zŇĎ elemek miatt ŇĎk eleve neml√©tezŇĎnek lettek kiki√°ltva. √Āldozat lett viszont a boltos, aki j√≥ elŇĎre kijelentette: csak k√©nyszerŇĪs√©gbŇĎl szolg√°lja majd ki a menek√ľlteket. √Āldozat lett az anya is, aki kamer√°ba mondta, hogy gyermekei nem √°llhatnak majd sz√≥ba az idegenekkel.

Advertisement

√Čs r√≥zsadombi megmond√≥ lett az, aki r√°mutatott ennek abszurdit√°s√°ra. Szilv√°sv√°radon hasonl√≥ irracion√°lis f√©lelmek gerjedtek a fogyat√©kkal √©lŇĎkkel szemben, az ezen meg√ľtk√∂zŇĎk pedig ism√©t csak elef√°ntcsonttoronyban √©lŇĎ, a lakoss√°g probl√©m√°ival nem t√∂rŇĎdŇĎ "liber√°lis jogv√©dŇĎkk√©" v√°ltak. Az i-re a pontot pedig Szab√≥ M√°t√© ombudsman tette fel al√°bbi, jogv√©dŇĎk kapcs√°n tett kijelent√©seivel: "El√©gg√© felelŇĎtlenek tudnak lenni, egybŇĎl a legradik√°lisabb negat√≠v minŇĎs√≠t√©s√©t mer√©szelik adni egy komplex probl√©m√°nak, amit √©n √©s a munkat√°rsaim nem tehet√ľnk meg. Ezzel csak a t√°rsadalom egy kis szegmens√©hez sz√≥lnak, nem tudj√°k megsz√≥l√≠tani azokat, akik a probl√©m√°knak t√©nyleg a sŇĪrŇĪj√©ben √©lnek. M√°s nyelv is kell, le kell tudni ford√≠tani az emberi jogokat a h√©tk√∂znapi emberek nyelv√©re. √ögy is mondhatn√°m: sz√°lljanak le a magas l√≥r√≥l, √©s magyar√°zz√°k el Mari n√©ninek, hogy mi√©rt nem kell f√©lni a menek√ľlttŇĎl V√°mosszabadiban, a fogyat√©koss√°ggal √©lŇĎktŇĎl Szilv√°sv√°radon!"

Ugyan elŇĎbbiek a hivat√°sos jogv√©dŇĎkrŇĎl sz√≥lnak, de l√©v√©n tŇĎlem is elhangzott az idegenelleness√©g v√°dja, szeretn√©k reag√°lni az elhangzottakra. Kezdj√ľk tal√°n a v√©g√©n: ki is √©l itt val√≥j√°ban fogyat√©kkal, a b√©lap√°tfalvai otthon valamelyik lak√≥ja, vagy Mari n√©ni? Val√≥ban annak kellene lesz√°llnia a magas l√≥r√≥l, aki felnŇĎtt, √©rtelmes embernek tekinti Mari n√©nit, √≠gy azt√°n a Mari n√©nin adott esetben ki√ľtk√∂zŇĎ hiszt√©ri√°t ekk√©nt is √≠t√©li meg?

Advertisement

Ha m√°r Szilv√°sv√°radon, illetve V√°mosszabadin is a t√°j√©koztat√°s hi√°ny√°t panaszolt√°k: m√©gis, kinek √©s mi√©rt kellene t√°j√©koztatnia Mari n√©nit arr√≥l, hogy nem kell f√©lni a fogyat√©kkal √©lŇĎktŇĎl? Eln√©z√©st, de ez nem a sz√ľlŇĎ feladata volna akkor, mikor gyermeke el√©ri a n√©gy-√∂t√©ves kort? Val√≥sz√≠nŇĪleg Mari n√©ninek sem √°rtott volna √°ltal√°nos iskol√°ban erk√∂lcstan√≥ra, ha m√©g mindig abban a hitben √©l, hogy a fogyat√©kkal √©lŇĎktŇĎl, vagy eleve a menek√ľltektŇĎl f√©lni kell.

√Čppen az a visszatetszŇĎ szerintem, amikor valaki elkezd Mari n√©nikrŇĎl besz√©lni, mondv√°n, a h√©tk√∂znapi emberekkel is meg kell √©rtetni a politikai √ľzeneteket, √©s m√°s egy√©b, rendk√≠v√ľl √∂sszetett gondolatokat. M√°r bocs√°nat, de Mari n√©ni, a "h√©tk√∂znapi ember" nem h√ľlye, mik√©nt az emberek nagy r√©sze sem az. Aki viszont felnŇĎtt ember l√©t√©re olyanokat mond, hogy "fogyat√©kosok ne j√∂jjenek ide, mert nem ny√ļjtanak sz√©p l√°tv√°nyt", annak illŇĎ feltenni a k√©rd√©st: "mondd, te megŇĎr√ľlt√©l?" M√°r ha megtisztelj√ľk azzal az adott szem√©lyt, hogy √©rtelmes, gondolkod√°sra k√©pes embernek tekintj√ľk ŇĎt.

Advertisement

√Čs akkor nem √°rt eloszlatni m√©g egy f√©lre√©rt√©st: sem a v√°mosszabadiak, sem a szilv√°sv√°radiak nem √©ltek a probl√©m√°k sŇĪrŇĪj√©ben att√≥l m√©g, hogy √ļgy √©rezt√©k, vesz√©lyben vannak, mert fogyat√©kkal √©lŇĎket, esetleg menek√ľlteket telep√≠tenek a t√≠z kilom√©teres k√∂rzet√ľk√∂n bel√ľlre. A v√°mosszabadiak √©ppens√©ggel el is mondt√°k, hogy addig semmif√©le bŇĪn√∂z√©s nem volt telep√ľl√©s√ľk√∂n, √©s hogy ehhez k√©pest egy t√°mad√°s is soknak mondhat√≥.

Persze, √©n sz√≠vesen egy√ľtt √©rzek mindenkivel, de ezekben a fel√°ll√°sokban nehogy m√°r az eg√©szs√©ges, erej√ľk telj√©ben l√©vŇĎ lakosok legyenek az √°ldozatok, szemben mondjuk a menek√ľltekkel vagy a fogyat√©kkal √©lŇĎkkel. Nehogy m√°r azok vindik√°lj√°k maguknak a jogot a val√≥di probl√©m√°k ismeret√©re, akik mondjuk az√©rt f√©lnek a bev√°ndorl√≥kt√≥l, mert sosem l√°ttak m√©g sz√≠nes bŇĎrŇĪ embert.

Advertisement

R√≥zsadombi jogv√©dŇĎk√©nt viszont igaz√°n √°t tudn√°m √©rezni azok probl√©m√°j√°t, akik nyugodt √©let√ľkbŇĎl arra kell √©bredjenek, hogy √∂t utc√°val lejjebb fogyat√©kkal √©lŇĎk k√∂lt√∂znek. Magam vid√©ki lak√≥telepen nŇĎttem fel, de √©ltem m√°r √ļjpesti belsŇĎ udvaros, jobb√°ra rom√°k lakta h√°zban is. Igaz√°n √∂r√ľltem volna neki, ha ezzel szemben akk√©nt tal√°lkozhatok a val√≥ √©lettel, hogy menek√ľltek k√∂lt√∂znek t√∂bb kilom√©terre a lak√°somt√≥l! Mert hogy mint kider√ľlt, a v√°mosszabadiakt√≥l az√©rt el√©g messze vannak ahhoz a menek√ľltek, hogy ne is kelljen a mindennapokban keresztezni√ľk egym√°s √ļtj√°t.

Am√≠g pedig sem a v√°mosszabadiaknak nem kell √∂r√∂kbe fogadniuk menek√ľlteket, sem a szilv√°sv√°radiaknak fogyat√©kkal √©lŇĎket, hadd ne kelljen nekem se ezt tennem ahhoz, hogy felh√°borod√°somnak adhassak hangot. Ugyanis a pof√°m leszakadna, ha valamikor is bele pr√≥b√°ln√©k sz√≥lni, k√∂lt√∂znek-e fogyat√©kkal √©lŇĎk a t√∂bb kilom√©teres k√∂rzetembe. Megjegyzem: k√∂lt√∂ztek m√°r kor√°bban is, csak nem igaz√°n voltak nekem k√∂telesek bejelenteni ezt.

Advertisement

√Čs akkor hozz√°teszem azt is: menek√ľltt√°bor eset√©ben val√≥sz√≠nŇĪleg √©n is tartan√©k a konfliktusokt√≥l. Viszont am√≠g nem bizonyosodok meg arr√≥l, hogy adott esetben re√°lis a f√©lelmem, nem igaz√°n adn√©k ennyire ny√≠ltan hangot aggodalmaimnak. √Čs fŇĎk√©nt nem l√©pn√©k fel elnyom√≥k√©nt ("k√©nyszerbŇĎl szolg√°lom ki ŇĎket", "a gyerekem nem √°llhat sz√≥ba az ŇĎ gyerekeikkel"), valamint olyan baroms√°gokat sem √°ll√≠tan√©k, hogy a menek√ľltt√°bor lak√≥i j√°rv√°nyokat terjeszthetnek.

De √©rtem √©n, hogy kisebb k√∂z√∂ss√©gekben mik√©nt zajlik a t√∂meghiszt√©ria terjed√©se. Iskol√°k eset√©ben √©pp√ļgy, mint kevesebb lakos√ļ telep√ľl√©sekn√©l. Nem is igaz√°n a sz√≠vem cs√ľcske ez a l√©gk√∂r, ahogy mindennapjaimban azt a k√∂zeget sem sz√≠vesen tapasztaln√°m meg, amely mondjuk N√©meth L√°szl√≥ Gy√°sz c√≠mŇĪ reg√©ny√©ben, vagy Thomas Vinterberg A vad√°szat c√≠mŇĪ filmj√©ben k√∂rvonalaz√≥dik.

Advertisement

√Čs ha Mari n√©nit t√°j√©koztatni kell arr√≥l, mi√©rt nem kell f√©lni a fogyat√©kkal √©lŇĎktŇĎl, akkor tess√©k m√°r elmondani a focihulig√°n Pist√°nak √©s J√≥zsinak is, mi√©rt nem helyes sz√©tverni vonatf√ľlk√©ket. Sz√°lljunk le mind a magas l√≥r√≥l, √©s ne vegy√ľnk ezt√°n evidenci√°nak olyan dolgokat, amiket a gyereknek m√°r hat√©ves kor√°ban illik meg√©rtenie.