je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled Nagyon magyar

A tegnapi taxis tüntetés egy vicc volt.

Van egy túlszabályozott piac, ahol az állam folyamatosan szopatja a szereplőket, akiknek sok beleszólásuk nincs az ügyekben, ugyanis az állam nem velük, hanem az őket alkalmazó - az érdekeiket semmibe vevő - társaságokkal tárgyal. A tegnapi tüntetés mégsem arról szólt, hogy a társaságok álljanak ki a taxisok érdekeiért, vagy, hogy az állam takarodjon a folyamatos szabályozásaival, hanem arról, hogy piacon megjelenő konkurenciát, akit nem köt sem a közelmúltban kihisztizett hatósági ár (ami sok esetben kétszeresére emelte az utazás árát), sem pedig az egyéb szabályozások, ugyanúgy szopassák szét, sőt lehetetlenítsék el.

Advertisement

Pedig a képlet nem olyan bonyolult: a hatóságilag szabályozott ár miatt (amit a taxisok maguk harcoltak ki, hogy ezzel megússzák azt, hogy a társaságok árversenye az ő pénztárcájukat érintse) visszaesett a forgalom (hiába állítják az index videóján, hogy a hatósági ár jó az utasnak, mindenki számára egyértelmű, hogy nem az) és ezt a piaci rést képes betömni az Uber és a hozzá hasonló szolgáltatások.

Advertisement

Az egész ügyből csak az látszik, hogy egy csoport már megint az államhoz fut azért, hogy egy másik csoporttal kibasszanak, hogy utána mindkettejüknek egyformán szar legyen. Nagyon magyar, nagyon elhibázott. Ahelyett, hogy azt próbálnák meg megfejteni, hogy a versenytársat hogyan lehet megszorongatni (pl. azzal, hogy a szolgáltatásaikat korszerűsítik), inkább azon fáradoznak, hogy minimum egyforma hátrányban legyenek mindketten. Teszik mindezt úgy, hogy a velük látványosan nem foglalkozó (sőt a helyzetüket megnehezítő) államtól követelik a változtatást, mintha nem lenne egyértelmű, hogy ha a magyar állam beteszi valahova a lábát, ott a legtöbb dolog rohadásnak indul.

Szóval tisztelt taxisok, ne az Uber ellen tessék tüntetni, mert nem ők kényszerítetté ki a piaci verseny felszámolását (érdemes megnézni az amerikai viszonyokat, ahol a versenynek hála az Uber sok helyen nemhogy olcsóbb, hanem még drágább is a taxinál) és nem ők erőltették a piac túlszabályozását sem.

Advertisement

Kép: MTI

Share This Story

Get our newsletter