Mezey Katalin elŇĎbb az √Člet √©s Irodalom szeptember 6-ai sz√°m√°ban v√©dte Csontos J√°nos Esterh√°zy√©kra vonatkoz√≥ v√©dhetetlen gondolatait, majd Ungv√°ry Kriszti√°n t√°rgyilagoss√°got sz√°mon k√©rŇĎ v√°lasza ut√°n a legut√≥bbi √ČS-ben ("Viselt dolgainkr√≥l 2.", szeptember 20.) ism√©telten nekirontott N√°das√©knak, azt sugallv√°n, hogy az √ļn. Kilencek nevŇĪ k√∂ltŇĎcsoport rendszerv√°lt√°s elŇĎtti h√°tt√©rbe szorul√°sa √∂sszef√ľgg√©sben van N√°das√©k, Esterh√°zy√©k n√©pszerŇĪs√©g√©vel.

A k√∂ltŇĎnŇĎ k√©ts√©gk√≠v√ľl igen erŇĎs √°ll√≠t√°sokat fogalmazott meg Viselt dolgainkr√≥l c√≠mŇĪ √≠r√°s√°ban - gyakorlatilag √ļjrafogalmazta ugyanazon v√°dakat, melyekkel Csontos J√°nos √©lt a Tokaji √ćr√≥t√°bor ut√°n a Magyar Nemzet has√°bjain. A Magyar MŇĪv√©szeti Akad√©mia Irodalmi Tagozat√°nak vezetŇĎje √ļgy v√©lte, a Csontos √°ll√≠t√°s√°ban foglaltaknak "val√≥s elŇĎzm√©nyei √©s k√∂vetkezm√©nyei voltak, amelyeket ismerve az eml√≠tett tal√°lkoz√≥ l√©te vagy nem l√©te val√≥j√°ban nem is kulcsk√©rd√©s". Mezey teh√°t azt √°ll√≠tja, hogy ha Acz√©l Gy√∂rgy "p√©nz, paripa √©s fegyver" bevet√©s√©vel nem is vette r√° N√°dast, Esterh√°zyt √©s T√°rsait arra, hogy Utassy J√≥zsef√©ket szor√≠tsa le az irodalmi horizontr√≥l, ut√≥bbi gyakorlatilag akkor is megt√∂rt√©nt. Jobban mondva: megt√∂rt√©nhetett; mivel Mezey Katalin csak sugalmazni pr√≥b√°l, √©s semmif√©le bizony√≠t√©k nem √°ll a rendelkez√©s√©re.

Mezey szerint a kiszor√≠t√°s elŇĎzm√©nye, hogy 1970-ben visszavont√°k a K√≠s√©rlet c√≠mŇĪ foly√≥irat megjelen√©s√©re adott enged√©lyt. Mint a k√∂ltŇĎnŇĎ k√©sŇĎbb √°ll√≠tja, ez√©rt 1989-ben az akkori korm√°ny hivatalosan rehabilit√°lta, k√°rp√≥tolta a foly√≥irat szerkesztŇĎit, illetve a tervezŇĎszerkesztŇĎt. Teh√°t: a kiszor√≠t√°st bizony√≠t√≥ elŇĎzm√©ny a kiszor√≠t√°sra val√≥ felsz√≥l√≠t√°s k√∂r√ľli √©vekben olyan k√∂vetkezm√©nyekkel j√°rt, hogy megt√∂rt√©nt a foly√≥irat betilt√°sa miatt a bocs√°natk√©r√©s. Gondolom, ez csak aff√©le l√°tszatrehabilit√°ci√≥ lehetett, hogy ne legyen feltŇĪnŇĎ a Kiszor√≠t√≥k fondorkod√°sa a h√°tt√©rben. Mezey felhozza m√©g √©rvk√©nt a K√°d√°r-korszak kult√ļrpolitikus√°nak, Kir√°ly Istv√°nnak sz√≥beli k√∂zl√©s√©t: eszerint a szocializmus vezetŇĎ politikusa 1979 nyar√°n bevallotta, hogy nem kellett volna Mezey√©kkel szemben √°ll√°sfoglal√°st elfogadni. Mezey olyannyira h√°tt√©rbe volt szor√≠tva, hogy ezt maga az √°llamp√°rt kult√ļrpolitikusa vallotta be neki.

De nem is c√©lom azon vitatkozni, vajon mennyire volt elnyomva Mezey, Ol√°h J√°nos, R√≥zsa Endre, Utassy J√≥zsef vagy N√°das P√©ter a rendszerv√°lt√°s elŇĎtt. Ki jobban, ki kev√©sb√© - m√°r csak ilyen volt az akkori vezet√©s, szeretett j√°tszadozni, hatalompolitikai machin√°ci√≥kra felhaszn√°lni √≠r√≥i, k√∂ltŇĎi tev√©kenys√©geket, lehetŇĎs√©geket. Hogy ebben mekkora volt a felelŇĎss√©ge azoknak, akik akkor a t√°mogatott kateg√≥ri√°ba ker√ľltek? √Čs mekkora azoknak, akik a tŇĪrtbe vagy tiltottba, egy-egy Acz√©l-kedvenc k√∂ltŇĎ r√©v√©n viszont sok mindent ki tudtak harcolni maguknak? Mekkora volt a felelŇĎss√©ge a megjelen√©st √©lvezŇĎknek, √©s mennyiben volt igazuk azoknak, akik a nyolcvanas √©vekben ink√°bb "lementek szamizdatba"? Neh√©z k√©rd√©sek ezek. Megv√°laszol√°suk viszont ma m√°r az irodalomt√∂rt√©net dolga.

Advertisement

Merthogy a jelennek semmi k√∂ze a rendszerv√°lt√°s elŇĎtti, Acz√©l Gy√∂rgy f√©mjelezte korszakhoz. Szerencs√©re az irodalmi nyilv√°noss√°gban mindenki megtal√°lhatja a maga √ļtj√°t, mik√©nt k√∂tettel is az jelentkezhet, aki csak akar, politik√°hoz val√≥ viszonyul√°st√≥l f√ľggetlen√ľl. Persze, egy szempontot nem lehet kiker√ľlni, ha az ember kellŇĎ elismerts√©get szeretne kiv√≠vni mag√°nak: j√≥ mŇĪveket kell √≠rni.

Csontos cikk√©re v√°laszul N√°das P√©ter kifejtette, 1969-tŇĎl 1976-ig minden k√©zirat√°t visszadobt√°k, r√°di√≥ban, t√©v√©ben nem szerepelhetett a rendszerv√°lt√°sig. Mint √≠rja, G√∂r√∂mbei Andr√°st egyenesen Pozsgay Imre rakta ki az Alf√∂ldbŇĎl, mert interj√ļt k√©sz√≠tett vele. A tilt√°s inform√°lis volt, √≠gy aki nem tudott r√≥la, az p√≥rul j√°rhatott - mint a r√°di√≥ k√©t alkalmazottja is, √≠rja N√°das.

Advertisement

Mindezt csak az√©rt jegyzem meg, mert Mezey Katalin √ļjabb √≠r√°s√°ban, ugyan nevek eml√≠t√©se n√©lk√ľl, de elmondja: az√©rt volt p√©ld√°ul N√°das is privilegiz√°lt helyzetben, mert korl√°tozatlan megjelen√©si lehetŇĎs√©ge volt a r√°di√≥ban, azont√ļl a k√∂zponti irodalmi kiad√≥kn√°l, org√°numokn√°l szint√ļgy. Ezek alapj√°n nem tudok m√°sra gondolni, minthogy Mezeyt nem is √©rdekli, amit N√°das √≠rt - mik√©nt N√°das, Esterh√°zy √©s megannyi m√°s szerzŇĎ irodalmi munk√°ss√°g√°nak √©rt√©kel√©se is csak √≠gy zajlik bizonyos k√∂r√∂kben. Hogyaszongya: "biztos liber√°lis, meg persze √©rt√©krelativista is, √©s j√≥l ford√≠that√≥, de √©rz√©ketlen a nemzeti gondolatra, meg unalmas, meg vontatott, meg sat√∂bbi". √Čs biztos N√°dasnak is korl√°tlan megjelen√©si lehetŇĎs√©ge volt a r√°di√≥ban, m√©g ha azt is √°ll√≠tja, hogy nem √≠gy volt. Bizony√≠tani meg bizony√≠tsa a kiv√©telezetts√©get, akinek h√©t anyja van, meg akinek nem kell az MMA Irodalmi Tagozat√°nak igazgat√°s√°val fecs√©relnie dr√°ga idej√©t.

Persze, nem l√©nyeges rendszerv√°lt√°s ut√°ni tev√©kenys√©g√©t illetŇĎen N√°dasn√°l sem, miket kellett elszenvednie a rendszerv√°lt√°s elŇĎtt. Csakhogy van egy nagy k√ľl√∂nbs√©g: N√°das azok ut√°n √©rezte sz√ľks√©g√©t a dolgok tiszt√°z√°s√°nak, hogy erre felsz√≥l√≠tott√°k, mik√∂zben Mezey√©k an√©lk√ľl s√≠rj√°k tele folyamatosan a sajt√≥t saj√°t szenved√©st√∂rt√©net√ľkkel, hogy elŇĎtte valaki megv√°dolta volna ŇĎket b√°rmivel is.

Advertisement

A mostani hatalomhoz val√≥ d√∂rg√∂lŇĎdz√©ssel a Magyar MŇĪv√©szeti Akad√©mia prominenseit m√°rpedig igencsak lehetne v√°dolni. √Črdekes, hogy Mezey emellett is sz√ľks√©g√©t √©rzi kinyilv√°n√≠tani: "mindannyiunk p√°ly√°j√°ra r√°nyomta a b√©lyeg√©t a vel√ľnk - √©s m√°sokkal - szemben is √°ltal√°nosan alkalmazott m√≥dszer: emberi √©s szakmai teljes√≠tm√©ny√ľnk ignor√°l√°sa. Mit jelent ez? Annyit, hogy folyamatosan megtapasztalhatod, √©lsz ugyan, de nem l√©tezel." Mindezt pedig √ļgy tapasztalja meg Mezey Katalin, hogy mŇĪveit v√©g√ľl is kiadj√°k, a K√≠s√©rlet enged√©ly√©nek megvon√°sa miatt k√°rp√≥tolj√°k, d√≠jak sor√°t nyeri el, a rendszerv√°lt√°s ut√°n k√©t √©vtizeddel pedig a korm√°nyk√∂zeli mŇĪv√©szeti akad√©mia Irodalmi Tagozat√°nak vezet√©s√©vel b√≠zz√°k meg.

De Mezey legellenszenvesebb sugalmaz√°sa az, hogy ŇĎ √©s bar√°tai minden gondj√°√©rt-baj√°√©rt azok (is) lehetnek a felelŇĎsek, akik k√∂zben jelentŇĎs n√©pszerŇĪs√©gre tettek szert. Mezey Kir√°lyra hivatkozva egy √°llamp√°rti √°ll√°sfogl√°st eml√≠t, melyrŇĎl Ungv√°rynak adott v√°lasz√°ban kijelenti: nem t√∂rt√©n√©sz, hogy azt felkutassa, meg am√ļgy is, neki a megszenvedett tapasztalat√°nak bizonyoss√°ga el√©g. De ha el√©g is, az√©rt hivatkozik az √°ll√≠t√≥lagos √°ll√°sfoglal√°sra, ekk√©pp: eszerint "a Kilencek elnevez√©sŇĪ t√°rsas√°g a magyar irodalmi √©let nemk√≠v√°natos, sŇĎt, egyenesen k√°ros eleme, mivel mŇĪveikben azt a t√∂rt√©nelmi folytonoss√°gtudatot k√©pviselik, amely anno nagyban seg√≠tette az √∂tvenhatos esem√©nyek kirobban√°s√°t. Nincs sz√ľks√©g a nemzeti identit√°sban gy√∂kerezŇĎ mŇĪv√©szeti alkot√°sokra, irodalmi mŇĪvekre k√ľl√∂n√∂sen nincs, mert ezek ism√©t olyan felfordul√°sok elŇĎk√©sz√≠tŇĎi lehetnek, amilyen az >ellenforradalom< volt (...). Ehelyett a nemzetk√∂zi k√∂tŇĎd√©sŇĪ, bonyolult kontextus√ļ, belterjes t√©m√°kat k√∂r√ľlj√°r√≥ modern ir√°nyzatokat kell elŇĎt√©rbe helyezni, hogy cs√∂kkenjen a n√©pszerŇĪ √≠r√≥k, k√∂ltŇĎk nemk√≠v√°natos t√°rsadalmi befoly√°sa."

Advertisement

A fenti id√©zetbŇĎl az sem der√ľl ki egy√©rtelmŇĪen, hogy ez az √°ll√°sfoglal√°s sz√∂vege volt, vagy Mezey Katalin megfogalmaz√°sa, mindenesetre erŇĎsen hajlok ut√≥bbi fel√©. J√≥l l√°that√≥ ugyanis, hogy m√≠g Mezey√©knek csupa-csupa pozit√≠vum (nemzeti identit√°sban gy√∂kereznek, '56 hagyom√°ny√°t folytatj√°k, n√©pszerŇĪek √©s t√°rsadalombefoly√°sol√≥ erej√ľk van, stb.) van feleml√≠tve, addig a m√°sik csoport "bonyolult kontextus√ļ", "belterjes t√©m√°kat k√∂r√ľlj√°r√≥", meg biztos n√©pszerŇĪtlen √©s t√°rsadalomidegen is. Mezey √≠r√°saib√≥l pedig kivil√°glik, hogy ezekkel a c√≠mk√©kkel val√≥sz√≠nŇĪleg ŇĎ is nagyon egyet√©rthet.

Mert Mezey l√°that√≥lag nagyon szeret kateg√≥ri√°kban gondolkodni, ide meg oda besorolni √≠r√≥kat, k√∂ltŇĎket. Kit a rendszerv√°lt√°s elŇĎtt t√°mogatott csoportba, a munk√°ss√°got az alapj√°n meg√≠t√©lve, kit a nemzetibe, ekk√©nt pozit√≠v kontextusba hozva. Nagyon √ļgy tetszik teh√°t, Mezey is azt szeretn√©, hogy a rendszerv√°lt√°s ut√°n 23 √©vvel se a mŇĪveknek, hanem a s√©relmeknek kelljen versengeni√ľk. √Čs akit jobban b√°ntottak a rendszerv√°lt√°s elŇĎtt, azt nyilv√°n b√°ntott√°k ut√°na is, √©s nyilv√°n a munk√°ss√°ga √©rt√©kesebbnek is mondhat√≥.

Advertisement

M√°r szinte unalmas le√≠rni, de igaz√°n nevets√©ges a Kis magyar pornogr√°fi√°t, a Termel√©si-reg√©nyt, √©s a t√∂bbit meg√≠r√≥ Esterh√°zyt azzal v√°dolni, hogy nem foglalkoztatja a nemzet √ľgye, mik√©nt N√°das munk√°ss√°g√°r√≥l sem lehet elmondani, hogy belterjes t√©m√°kat j√°rna k√∂r√ľl. Belterjesnek ma √©ppens√©ggel a Magyar MŇĪv√©szeti Akad√©mia mondhat√≥, illetve a Tokaji √ćr√≥t√°bort szervezŇĎ k√∂r - mik√©nt Hercsel Ad√©l is megfogalmazta egy kommentben: "Sz√°momra teljesen megd√∂bbentŇĎ volt, hogy j√≥indulattal, szeretettel √©s k√≠v√°ncsis√°ggal mentem el tud√≥s√≠tani a Tokaji √ćr√≥t√°borba: h√°rom napon √°t jegyzeteltem, 2 napon √°t a maratoni tud√≥s√≠t√°somon dolgoztam, majd ut√°na √©n vagyok a s√°t√°nfattya (csak hogy st√≠lusosan egy n√©pi √≠r√≥ m√©lt√°n h√≠res reg√©nyc√≠m√©t id√©zzem), mert le merem √≠rni, hogy nem adnak terepet a fiataloknak √©s t√ļls√°gosan be vannak z√°rk√≥zva." Mert nemcsak bez√°rk√≥z√≥ak, de s√©rtŇĎd√©kenyek is egyesek.

Nemzeti sorsk√©rd√©seinkkel pedig ezerszer relev√°nsabb m√≥don foglalkozik mondjuk Spir√≥ Gy√∂rgy a Feles√©gversenyben, mint b√°rmelyik nemzetinek nyilv√°n√≠tott szerzŇĎ.

Advertisement

Tehets√©g, nagyszerŇĪs√©g alapj√°n ma b√°rkinek helye van az irodalmi panteonban - Esterh√°zy, N√°das nem igaz√°n fogja tudni el√©rni, hogy egy-egy kiadott k√∂nyvet senki ne olvasson el, √©s hogy a szakma ne is foglalkozzon vel√ľk. Persze, biztos megvannak a politikailag egyik ir√°nyba elk√∂telezett szerzŇĎket soraiban tud√≥ foly√≥iratokn√°l is a f√°j√≥ elfogults√°gok - mik√©nt a jobboldalinak titul√°lt org√°numok eset√©ben szint√ļgy. K√ľl√∂nbs√©g tal√°n az lehet, hogy a jobbk√∂zeli m√©diumok, mŇĪhelyek egy r√©sze eleve azzal a deklar√°lt c√©llal sz√ľletik meg, hogy "helyet kaphassanak a kiszor√≠tottak is", √≠gy pedig eleve megvan az a sz√°nd√©k, hogy egyes mŇĪv√©szeket "nem kell m√©g nek√ľnk is rekl√°mozni".

M√°ra pedig egy √ļj vil√°g j√∂tt el, hi√°ba pr√≥b√°lj√°k az irodalmi √©let bizonyos szereplŇĎi az √©vtizedekkel ezelŇĎtt lej√°tszott csat√°k sebeit √ļjra √©s √ļjra felt√©pni. Ugyan√ļgy bizony√≠that napr√≥l napra Temesi Ferenc, Feh√©r B√©la, Szab√≥ T. Anna, Sz√°linger Bal√°zs, Mesty√°n √Ād√°m, Lackfi J√°nos, Spir√≥ Gy√∂rgy, N√°das P√©ter √©s Kiss Judit √Āgnes is. Korunk nagyszerŇĪ szerzŇĎinek munk√°ss√°ga an√©lk√ľl is elismer√©sre m√©lt√≥, hogy politikai n√©zeteik b√°rmit is nyomn√°nak a latba. Ha Mezey Katalin saj√°t √©letmŇĪv√©re tekintve √ļgy √©rzi, neki a s√©relmek elismertet√©se n√©lk√ľl bab√©r nem terem - h√°t, akkor nincs m√°s h√°tra, ideje v√©gre korszakalkot√≥ verseket √≠rni. Esetleg olyanokat, amelyek val√≥ban n√©phez, nemzethez sz√≥lnak, √©s relev√°ns gondolatokat fogalmaznak meg. Ezzel egy√©bk√©nt pr√≥b√°lkozhatna m√©g j√≥ p√°r MMA-k√∂zeli szerzŇĎ - b√°r, gondolom √ļgy v√©lik, el√©g az embernek √∂nmag√°t nemzetinek neveznie, √©s akkor onnant√≥l teljesen mindegy, mirŇĎl √©s milyen sz√≠nvonalon √≠r.

Advertisement

A jelenlegi korm√°nypolitik√°t l√°tva √ļgy tŇĪnik, p√©nz, paripa √©s fegyver imm√°r rendelkez√©sre is √°ll - nem √©rtem h√°t, mi tartja vissza az √≠r√≥ √©s k√∂ltŇĎ urakat, asszonyokat?

(A képen megtalálható többek között Esterházy Péter, Nádas Péter, Csoóri Sándor, Alexa Károly, Szkárosi Endre és Kulin Ferenc)