MiĂ©rt tƱnt elƑzetesben a hĂ©tfƑi tĂŒntetĂ©s az eddigi legrosszabbnak az Ƒszi tĂŒntetĂ©ssorozatbĂłl? Mit vĂĄltott be ezekbƑl a pesszimista elkĂ©pzelĂ©sekbƑl? MiĂ©rt volt mĂ©gis jĂł? Rögtön vĂĄlaszolunk.

- Te mikor ĂĄbrĂĄndultĂĄl ki?

- Kåbé amikor megnyirbåltåk az Ab jogköreit.

- Én is akkor kezdtem. AnyĂĄmĂ©knak mĂĄr mondtam is, hogy ne rĂĄjuk szavazzanak, de mĂ©gis megtettĂ©k. MĂĄr bĂĄnjĂĄk.

A tĂŒntetĂ©sen csak Ășgy összesodrĂłdnak az emberek. Ezt a pĂĄrbeszĂ©det egy ismerƑsöm folytatta rĂ©g lĂĄtott egyetemi szaktĂĄrsĂĄval. Mindketten a Fideszre szavaztak 2010-ben, sƑt, mindhĂĄrman, mert Ă©n is. LegalĂĄbb hĂĄrom cikkben anyĂĄztam akkor az AlternatĂ­va hasĂĄbjain a GyurcsĂĄny-közeli megmondĂłkat, akik mĂĄr akkor diktatĂșrĂĄrĂłl delirĂĄltak. Azt nem bĂĄnom, hogy anyĂĄztam Ƒket: ha csak annyi felelƑssĂ©gĂŒk van a Fidesz kĂ©tharmadĂĄban, hogy Ă©n oda szavaztam az Ƒ vĂĄllalhatatlansĂĄguk miatt, az is Ă©pp elĂ©g. A diktatĂșrĂĄrĂłl szƑtt nyomoronc ĂĄlmaik egy rĂ©sze viszont azĂłta valĂłsĂĄggĂĄ vĂĄlt.

Ezt az elmĂșlt Ă©vekben elfogadni lĂĄtszott az orszĂĄg. Az egyetlen civilnek tƱnƑ tĂŒntetĂ©si sorozatbĂłl is impotens baloldali pĂĄrt lett. Mindenki elvesztette a remĂ©nyt: a remĂ©nyt arra, hogy eredmĂ©nyes lehet, ha kimĂ©sz az utcĂĄra; a remĂ©nyt arra, hogy ha jogtalanul abajgat a kormĂĄny, akkor nem egyedĂŒl fogsz kiabĂĄlni. Az internetadĂł elleni tĂŒntetĂ©s azonban visszahozta ezt a remĂ©nyt. TĂ­zezrek vonultak akkor az utcĂĄra, többsĂ©gĂ©ben fiatalok.

A hĂ©tfƑi tĂŒntetĂ©s Facebook-esemĂ©nyĂ©re mĂĄr kicsit szomorkĂĄsan nĂ©ztem, pedig sok vidĂ©ki vĂĄrosban is szervezƑdött pĂĄrhuzamos megmozdulĂĄs, ami jĂł dolog, fejlƑdĂ©sre utal. SzĂłval az esemĂ©ny: a Nem NĂ©mulunk El csoport szervezĂ©sĂ©ben a KözfelhĂĄborodĂĄs Napja. Ez leginkĂĄbb Ășgy nĂ©z ki, mintha PintĂ©r BĂ©la legĂșjabb szĂ­njĂĄtszĂłkörĂ©nek elsƑ elƑadĂĄsa lenne. Ennek megfelelƑen alakultak a beszĂ©dek elƑre felrakott cĂ­mei is, mutatom:

- Miért vagyunk itt (Dabóczy Mihåly)

- Senki vagyok (Kertész Luca)

- DĂŒhös vagyok (Krasznahorkai Emma)

- KorrupciĂł (HorvĂĄth AndrĂĄs)

- OktatĂĄs (Nagy Emilia)

- FelnƑttĂŒnk (Nemes BalĂĄzs)

HĂĄt ez nem Ă­gĂ©rt sok jĂłt. A tĂ©rre Ă©rve sikeresen pozicionĂĄltuk magunkat kĂ©t nagyon elkötelezetten ellenzĂ©ki hölgy, egy nemzeti csoport Ă©s egy teljesen idiĂłta baloldali csĂĄvĂł közĂ©, aztĂĄn rĂĄgyĂșjtottunk egy cigarettĂĄra, amivel akĂĄrkit magunk ellen tudunk fordĂ­tani egy tömegben. Körbepillantva nagyszerƱ zĂĄszlĂłerdƑt lĂĄttunk: sok magyar Ă©s EU-s zĂĄszlĂł mellett ĂĄrpĂĄdsĂĄvos, nagymagyarcĂ­meres, norvĂ©g, amerikai, orbĂĄnputyin Ă©s kalĂłzzĂĄszlĂłkat lengetett a tömeg. Ún. nemzeti egyĂŒttmƱködĂ©s.

Advertisement

KezdjĂŒk a mĂ©lyponttal: Kiss Soma ex-hahĂĄs mindentszervezƑ aktivista-mƱsorvezetƑ CCCP-feliratĂș pulĂłverĂ©t Ă©lƑben nem lĂĄttam (mivel a szĂ­npad mĂ©g viszonylag elölrƑl sem lĂĄtszott), hazaĂ©rve viszont annyira felhĂĄborodtam rajta, hogy ihaj. Meg csuhaj. De ne vicceljĂŒk el a dolgot: a tömeggyilkos SzovjetuniĂłt hirdetƑ pulĂłver egy fĂ©lig-meddig Putyin ellen is szĂłlĂł tĂŒntetĂ©sen az kicsit olyan, mintha kimennĂ©k az Eleven EmlĂ©kmƱhöz beszĂ©det mondani egy Hipszter Hitleres pĂłlĂłban. VĂĄllalhatatlan. SĂ©rtƑ. Iszonyat kellemetlen. Soma, barĂĄtilag ĂŒzenem: ne vedd fel többet ezt a pulĂłvert, max otthon, a nĂ©gy fal között. (A CCCP-s pĂłlĂł nĂĄlunk ötödikben volt menƑ, olyan 2002-3 környĂ©kĂ©n, persze a pulcsit hordĂłk jĂł rĂ©szĂ©nek lövĂ©se sem volt rĂłla, hogy mit jelent.)

A beszĂ©dek a cĂ­mek ellenĂ©re annyira nem alakultak rosszul. TöbbsĂ©gĂ©ben beszĂ©lni tudĂł emberek beszĂ©ltek dolgokrĂłl nagyon felhĂĄborodottan. Az este legokosabb beszĂ©de Nagy EmĂ­lia közĂ©piskolai tanĂĄrnĆ‘Ă© volt az oktatĂĄs szĂ©tverĂ©sĂ©rƑl. Krasznahorkai Emma DĂŒhös vagyok kezdetƱ szabadverse pont olyan volt, mint amilyen bĂĄrmilyen slam-jellegƱ dolog a tĂŒntetĂ©seken: kicsit gagyi, de legalĂĄbb Ă©rthetetlen. ÁrulkodĂł volt azonban, hogy a DĂŒhös vagyok mert Jobbik / DĂŒhös vagyok mert LMP / DĂŒhös vagyok mert DK / DĂŒhös vagyok mert Fidesz / DĂŒhös vagyok mert PM / DĂŒhös vagyok mert MSZP soraozatbĂłl egyedĂŒl a FidesznĂ©l fĂșjolt a tömeg.

Azt is meg kĂ©ne fontolni, hogy HorvĂĄth AndrĂĄs mennyire alkalmas a nĂ©ptribuni szerepre. Annak sok Ă©rtelme nincs, hogy a szĂŒrke hivatalnok elƑadja a KispolgĂĄri FelhĂĄborodĂĄst, mindeközben pedig gyakorlatilag heti hĂ­rösszefoglalĂłt tart. Az övĂ© volt rĂĄadĂĄsul a leghosszabb beszĂ©d, teljesen unalmas volt. Újabb cigarettĂĄra gyĂșjtottunk rĂĄ, rĂĄkacsintottunk a kicsit arrĂ©bb ĂĄllĂł VĂĄgĂł GĂĄborra Ă©s figyeltĂŒk, hogyan unja szĂ©t magĂĄt a tömeg a következƑ hĂ­rösszefoglalĂłn.

Advertisement

Nemes BalĂĄzs beszĂ©dĂ©re pedig egĂ©szen konkrĂ©tan azt hittem, hogy a tömeggyilkos-barĂĄt Kiss Soma tĂ©rt vissza ĂŒvöltözni mĂ©g egy kicsit. SzegĂ©ny srĂĄc nagyon ideges volt, nem nagyon Ă©rtettem mirƑl beszĂ©l, de azt hiszem, leginkĂĄbb mindenkit elkĂŒldött a picsĂĄba. Mintha pontosan ezt is mondta volna. (FrissĂ­tĂ©s: azĂłta megnĂ©ztem egy videĂłt, nem Ƒ kĂŒldte el a picsĂĄba a politikusokat, hanem Kiss Soma a CCCP-s pulcsiban.) Ez utĂĄn nem sokkal lezĂĄrtĂĄk a rendezvĂ©nyt.

PINTÉR TAKARODJ! - kiĂĄltotta az ƑrĂŒlt balos csĂĄvĂł mögöttem, mire PintĂ©r MĂĄtĂ© barĂĄtommal Ă©s fegyvertĂĄrsammal egymĂĄsra nĂ©zve Ășgy döntöttĂŒnk, hogy tĂĄvozunk. Ki tudja, mire kĂ©pes a NĂ©p, ha egyszer elszabadul? MĂ©g minket is elƑszednek, pedig nem vagyunk rokonai a bukott szövetsĂ©gi kapitĂĄnynak, csak földijei.

És hogy miĂ©rt jĂĄr jĂł Ășton a tĂŒntetƑ tömeg, bĂĄrki is szervezze Ă©s bĂĄrmilyen összetĂ©telben vegyenek is rĂ©szt rajta az emberek? Mert a bukott luxusĂĄlbaloldal jeles kĂ©pviselƑi elkezdtek mĂ©ltatlankodni. A Fidesz ugyanis nem önmagĂĄban jelenti a problĂ©mĂĄt, hanem hiteltelen ellenpĂłlusĂĄval, a baloldali pĂĄrtokkal egyĂŒtt. Ha az Ƒ köreik elkezdenek felhĂĄborodni a tĂŒntetĂ©sek ellenĂŒk is szĂłlĂł hangvĂ©telĂ©n, az jĂł. Nagyon jĂł.

Advertisement

Advertisement

BĂłnuszkĂ©rdĂ©s: mire gondoltak az amszterdami tĂŒntetƑk?

(FotĂłk: Index, 444, Galamus, GĂ©pnarancs)