A VS hozta a h√≠rt, mely szerint Orb√°n Viktor m√ļlt h√©ten tal√°lkozott a korm√°nyp√°rti m√©dia vezetŇĎivel √©s k√∂z√∂lte vel√ľk, hogy a korm√°ny √©s a Fidesz mostant√≥l a k√∂zm√©di√°t fogja haszn√°lni √ľzenetei k√∂zvet√≠t√©s√©re. √ögyhogy az eml√≠tett m√©diumok ne nagyon sz√°m√≠tsanak √°llami hirdet√©sre.

HŇĪha.

A tal√°lkoz√≥ t√©ny√©t megerŇĎs√≠tette Bor√≥kai G√°bor, a Heti V√°lasz fŇĎszerkesztŇĎje is, b√°r szerinte nem csak ŇĎ, Gajdics Ott√≥ (L√°nch√≠d R√°di√≥), √ČlŇĎ G√°bor √©s Liszkay G√°bor (Magyar Nemzet, MNO) √©s Bencsik Andr√°s (Demokrata) voltak jelen. Az elhangzottakr√≥l nem nyilatkozott bŇĎvebben, de felh√≠vta a figyelmet: egy ideje nincsenek √°llami hirdet√©sek a jobboldali m√©diumokban A t√∂bbiek sem c√°folt√°k a VS √©rtes√ľl√©seit. Fogadjuk el teh√°t egyelŇĎre, hogy a tal√°lkoz√≥ megt√∂rt√©nt, √©s nagyj√°b√≥l az hangzott el, amit a VS meg√≠rt.

Vonjuk le elŇĎsz√∂r is a tanuls√°gokat: b√°rmennyire is k√ľzd√∂ttek a jobboldali m√©diumok a lak√°jm√©dia jelzŇĎ ellen, nagyon √ļgy tŇĪnik, hogy Orb√°n Viktor pontosan √≠gy tekint r√°juk: lak√°jm√©diak√©nt. De a minisztereln√∂k szem√©ben nem voltak el√©g lak√°jok ezek a m√©di√°k. M√°r √©vek √≥ta fejlesztgeti a korm√°ny a valaha volt leglak√°jabb m√©di√°t, a pecsovicsok keresztes sereg√©t, √ļgy h√≠vj√°k ŇĎket, hogy k√∂zm√©dia. A k√∂zm√©dia eset√©ben legal√°bb az √°llami hirdet√©sekkel nem kell szarozni, mivel az √°llam p√©nz√©n mŇĪk√∂dik egy√©bk√©nt is.

Az √ľgy h√°tter√©ben minden bizonnyal Orb√°n Viktor √©s Simicska Lajos elhideg√ľlt viszonya √°ll: tudjuk, hogy a H√≠r TV, a L√°nch√≠d R√°di√≥ √©s a Magyar Nemzet a korm√°nyp√°rti oligarcha √©rdekk√∂r√©be tartozik. A rejtett hidegh√°bor√ļ m√°r eddig is szedte √°ldozatait: le√©p√≠t√©sek voltak a Nemzetn√©l √©s a H√≠r TV-n√©l is. Az pedig sokat el√°rul a minisztereln√∂k felfog√°s√°r√≥l, hogy a nemsok√°ra h√≠rcsatorn√°val √©s tal√°n bulv√°rcsatorn√°val t√°mad√≥ k√∂zm√©di√°t konkr√©tan a korm√°ny √©s a Fidesz sz√≥cs√∂v√©nek tartja. √Āllamp√°rt, hel√≥.

Advertisement

A k√©rd√©s az, hogy j√≥ h√ļz√°s-e Orb√°nt√≥l, ha elengedi a mainstream jobboldali sajt√≥ kez√©t √©s csak a k√∂zm√©di√°ra t√°maszkodik. Szerint√ľnk neki nem j√≥. Ezekbe a lapokba a sz√©lesen vett jobboldali t√°bor √©rzelmileg inveszt√°lt az elm√ļlt √©vekben. Ellenz√©ki idŇĎszakban az√©rt, mert ellenz√©ki m√©diak√©nt mŇĪk√∂d√∂tt, 2010 √≥ta pedig az√©rt, mert a gyakran teljesen √°mokfut√≥ korm√°nyp√°rti propagand√°val kapcsolatban m√©giscsak megnyugtat√≥ volt, hogy olyan, n√©mi respekttel rendelkezŇĎ lapok szolg√°ltatnak pozit√≠v visszacsatol√°st, esetleg kritiz√°lj√°k meg n√©ha, mint a Magyar Nemzet vagy a Heti V√°lasz.

Advertisement

Nem hissz√ľk, hogy a korm√°ny l√©p√©seit eddig nagyr√©szt kritika n√©lk√ľl t√°mogat√≥ m√©diumok holnapt√≥l kezdve √°tv√°ltanak RTL Klub-√ľzemm√≥dba, √©s orrba-sz√°jba nyomj√°k majd az oknyomoz√°sokat Habony √Ārp√°d √≥r√°ir√≥l. Elk√©pzelhetŇĎ viszont, hogy elindulnak pozit√≠v folyamatok a jobboldali sajt√≥ban, √©s legal√°bb √©rt√©kalapon neki fognak √°llni n√©h√°nyan a val√≥s√°gt√≥l egyre jobban elszakad√≥ korm√°ny alaposabb kritik√°j√°nak. Tal√°n m√©g megvannak a felt√©telei egy ilyen finomabb ir√°nyv√°lt√°snak, b√°r az elŇĎzŇĎ √©vtizedben form√°l√≥d√≥ jobboldali m√©dia meg legink√°bb a Fideszbe inveszt√°lt √©rzelmileg, √°rok√°s√°silag.

A k√∂zm√©di√°r√≥l viszont csak a legelk√∂telezettebb mag hiszi el, hogy ott b√°rmif√©le f√ľggetlen szakmai munka folyik. Napr√≥l napra l√°tjuk, hogy nem folyik. √ČvrŇĎl √©vre vil√°gosabb, hogy a k√∂zm√©dia h√≠reit √©s ir√°nyvonal√°t a Fidesz p√°rtk√∂zpontj√°b√≥l √≠rj√°k. Az √∂t√©vnyi Fidesz-uralom ellen√©re a szakmais√°got foltokban felmutat√≥ jobboldali m√©diumok kiny√≠r√°sa egyed√ľl a Simicska elleni harc kereteiben √©rtelmezhetŇĎ, ez pedig t√©nyleg csak a kem√©nymagn√°l fog mŇĪk√∂dni.