NagyszerŇĪ hetet z√°runk a Jobbik szempontj√°b√≥l, √©rezni, hogy m√°r k√∂zeleg a v√©gleges k√∂z√©pre nyit√°s, hamarosan a p√°rt t√©nyleg eljuthat a k√∂ly√∂kvizsl√°k szintj√©re, ha hasonl√≥ lelkesed√©ssel √©s ŇĎszintes√©ggel folytatja ezt a m√©rs√©klŇĎd√©s-dolgot.

Ne menj√ľnk vissza √Ād√°mig, √Čv√°ig √©s K√∂t√©l J√°nosig, n√©zz√ľk csak az ut√≥bbi napok term√©s√©t.

ElŇĎsz√∂r volt ugye a Jobbik √©s az Orsz√°ggyŇĪl√©s aleln√∂ke, aki egy hangfelv√©tel tan√ļs√°ga szerint nem is oly r√©g Orb√°n Viktor sz√°rmaz√°s√°t ecsetelte egy szeksz√°rdi esem√©nyen, illetve ilyeneket √©s ehhez hasonl√≥kat mondott:

"Az√©rt j√≥, hogy van egy Bety√°rsereg, az√©rt j√≥, hogy van a Hatvann√©gy V√°rmegye, mert ŇĎk megtehetik azt, amit √©n nem tehetek meg bent a Parlamentben, mert nekem arra kell figyelnem, hogy az egyszerŇĪ helyi polg√°r is, akiben mondjuk semmi nemzeti √©rz√©s nincsen, m√©gis azt mondja, hogy szimpatikus ez a Jobbik, r√° fogok szavazni. Nem k√∂nnyŇĪ dolog. √Čn magam sz√≠vesebben lenn√©k harcos tov√°bbra is, meg aki ezen a ter√ľleten mozog, √ļgyhogy j√∂n helyettem m√°s, aki csin√°lja helyettem √≠gy is."

A hangfelv√©tel nyilv√°noss√°gra ker√ľl√©se ut√°n azt√°n Sneider magyar√°zkod√°sba kezdett: mint mondta, nem is ŇĎ cig√°nyozott elŇĎsz√∂r, hanem az MSZP-sek. Meg azt√°n az ember egy ilyen besz√©lget√©sen szabadabban fogalmaz, "bizonyos k√∂tŇĎszavakat nem mindig tesz bele" a mondatba.

Advertisement

Az aleln√∂k az Egyenes Besz√©dben is √©rdekes kijelent√©seket tett: √°ll√≠t√°sa szerint nem ismeri a Bety√°rsereg eszm√©it, ez√©rt nem tudja, egyet√©rt-e azokkal vagy sem. De a legszebb k√©ts√©gk√≠v√ľl az volt, amikor egy Hitler-tetov√°l√°sos aktivista kapcs√°n Sneider √ļgy v√©lekedett: "ez egy tipikus p√©ld√°ja annak, hogy ha a magyar √°llam nem tartja fenn a rendet Magyarorsz√°gon, akkor hov√° fajulhat mindez." A jobbikos politikus szerint ez√©rt kell rend, hogy ne kelljen ilyen szervezeteknek l√©trej√∂nni√ľk.

Zseni√°lis. Mondjuk, Sneidernek val√≥j√°ban igaza is van: ha t√©nyleg rend lenne, nem j√∂hetn√©nek l√©tre ilyen szervezetek sem, mert azt a magyar √°llam valamik√©pp megakad√°lyozn√°. Csak azt√°n ugye j√∂nne is a sir√°nkoz√°s radik√°lis√©kt√≥l, hogy h√°t sz√≥l√°s- √©s gy√ľlekez√©si szabads√°g meg v√©lem√©nynyilv√°n√≠t√°si jog: tudj√°k, ezek a b√©na, liber√°lis demokr√°ci√°kban tiszteletben tartott elvek, amiket m√°r annyira vissza k√©ne szor√≠tani jobbikos√©k szerint a REND √©rdek√©ben.

Azt√°n j√∂tt a tapolcai k√©pviselŇĎjel√∂lt, Rig Lajos, akit a Pesti Sr√°cok t√°madott be azzal, hogy egy SS-jelmondatot tetov√°ltatott mag√°ra. Konkr√©tan a "Meine Ehre hei√üt Treue" magyar v√°ltozat√°t, ezt: "Becs√ľletem a hŇĪs√©g."

Advertisement

Rig a PS k√©rd√©s√©re azt v√°laszolta: nem tudja, ez mit jelent. "Magyarul ez egy SS-mondat?" - magyar√°zkodott tov√°bb√°, hogy azt√°n a Jobbik egy k√∂zlem√©nyben tiszt√°zza a dolgot: "Rig Lajos felhatalmaz√°sa alapj√°n √≠rjuk le, hogy test√©n n√©gy k√ľl√∂nb√∂zŇĎ helyen n√©gy k√ľl√∂nb√∂zŇĎ tetov√°l√°s van: az egyik egy hun lovas figura, a m√°sik egy sz√©kely rov√°s√≠r√°sos sz√∂veg, a harmadik egy √Ārp√°d-s√°vos pajzs, a negyedik meg a h√°zass√°gk√∂t√©s√©re eml√©keztetŇĎ sz√∂veg a ‚ÄěhŇĪs√©g" √©s ‚Äěbecs√ľlet" szavakkal. A k√©t sz√≥ egy nonfigurat√≠v, sz√≠v alak√ļ mint√°val van √∂sszek√∂tve, √©s az esk√ľvŇĎj√©nek d√°tuma szerepel alattuk: ‚Äě2011.06.25."

Azt√°n itt van a mai nap gyŇĎztese, Kulcs√°r Gergely, aki 2011-ben e-mailben t√°j√©koztatta arr√≥l rossz helyes√≠r√°ssal harcost√°rsait: belek√∂p√∂tt a Duna-parti, zsid√≥ sz√°rmaz√°s√ļ magyar √°llampolg√°rokra eml√©kezŇĎ cipŇĎkbe. Kulcs√°r a megjelent cikkek szerint ezt √≠rta level√©ben: "Kedves Harcost√°rsak! Ma d√©lut√°n egy kis felt√∂ltŇĎd√©sre v√°gytam, ez√©rt megl√°togattam a Duna parton, a k√©pen l√°that√≥ vid√°m helyet. A k√©p a cipŇĎbe k√∂p√©s ut√°n k√©sz√ľlt :) Mindenkinek aj√°nlom, hogy ha szomor√ļ vagy f√°radt, l√°togasson el ide, meg j√∂n a kedve folytatni a munk√°t, amit ŇĎseink sajnos nem fejeztek be. Kitart√°s! GergŇĎ"

√Čs vajon mit √≠rhattak minderre a tisztelt harcost√°rsak? Hogy "ikszd√©"? Hogy "LOL, nagy vagy, GergŇĎ?" Ahogy a KettŇĎs M√©rce felh√≠vta r√° a figyelmet, eddig legal√°bbis nem t√°j√©koztatt√°k arr√≥l a nyilv√°noss√°got, mi volt anno a kedves harcost√°rsak reakci√≥ja.

Advertisement

A mostani ismert: Mirk√≥czki √Ād√°m szerint Kulcs√°r "megb√°nta a tett√©t, amit hirtelen felindul√°sb√≥l k√∂vetett el." Mirk√≥czki szerint a Jobbik "el√≠t√©li √©s v√°llalhatatlannak tartja ezt a cselekedet√©t, de tekintettel arra, hogy egy n√©gy √©vvel ezelŇĎtti mag√°nlevelez√©srŇĎl van sz√≥, amit a k√©pviselŇĎ meg is b√°nt, a magunk r√©sz√©rŇĎl lez√°rtnak is tekintj√ľk az √ľgyet."

Sr√°cok, ez m√°r t√©nyleg annyira k√≠nos. Rig Lajos nem tudja, mi az, hogy "becs√ľletem a hŇĪs√©g"? A h√°zass√°gk√∂t√©se alkalm√°b√≥l tetov√°ltatja mag√°ra ezeket a szavakat? Sneider Tam√°s nem ismeri a Bety√°rsereg eszm√©it? Kulcs√°r hirtelen felindul√°sb√≥l belek√∂p a cipŇĎkbe, lef√©nyk√©pezi mag√°t √©s a munka folytat√°s√°r√≥l √°br√°ndozik? √Čs hogy ŇĎ mindezt megb√°nta?

T√©nyleg annyira v√°llalhat√≥bb idi√≥t√°nak, gyengeelm√©jŇĪnek tŇĪnni, mint szimpla rasszist√°nak, n√°cinak?

Advertisement

Ne m√°r, sr√°cok, ha m√°r lef√©nyk√©pezitek, kiposztolj√°tok, magatokra varratj√°tok, kimondj√°tok, legal√°bb ut√≥lag ne j√°tssz√°tok m√°r a t√≠z√©ves h√ľlyegyereket, aki nem tudta, hogy nem is szabad a falra graffitizni, meg am√ļgy sem ŇĎ volt, √©s egy√©bk√©nt is csak beler√°ngatt√°k, mert nagyon neh√©z idŇĎket √©lt √°t. Ez √≠gy annyira nevets√©ges. A tartalmi m√©rs√©klŇĎd√©st m√°r √ļgysem hiszi el senki, fŇĎleg nem ezzel a kontenttel. (Aranyos j√≥kisfi√ļnak meg felesleges tŇĪnni, ha a tartalom marad, ami. √ögyis hazugs√°g lesz az eg√©sz.)

(Fotó: dkp.hu)