El nem tudom mondani, mennyire elegem van az eg√©sz menek√ľltk√©rd√©sbŇĎl. De azon bel√ľl is legink√°bb azzal a k√©ts√©gbeejtŇĎ, k√©tbites v√©lem√©nykr√©d√≥b√≥l, amely szerint csak hal√°los szerelemmel lehet tekinteni, vagy a caps lockot a klaviat√ļr√°ba sz√∂gellve kell kurvaany√°zni az Eur√≥p√°ba √©rkezŇĎkre.

Nem akarom ker√ľlgetni: fogalmam nincs, mi a helyes √°ll√°spont. A magam r√©sz√©rŇĎl k√©ptelen vagyok √°ll√°st foglalni, hiszen egyr√©szt ott a helyzet emberi r√©sze, mikor l√°tom a Keletin√©l, GyŇĎrben √©s m√°sutt azokat a tekinteteket, amelyek k√©ptelenek hazudni a rem√©nyrŇĎl, a megk√∂nnyebb√ľl√©srŇĎl, hogy az aktu√°lis helyzet√ľk ellen√©re legal√°bb fegyverropog√°st nem hallanak, hogy nem kell att√≥l f√©lni√ľk, hogy valami vad√°llat horda lem√©sz√°rolja a teljes falujukat. Mert l√°ssuk be, a saj√°t √∂nsorsront√≥ riny√°l√°sunk miatt szinte fogalmunk nincs, hogy ebben a viszonylatban milyen kibaszott szerencs√©sek vagyunk. N√°lunk egy orsz√°g kap sokkot hetekre, ha valami ŇĎr√ľlt lev√°gja valakinek a fej√©t, √©s k√©t napig derpeg√ľnk a Facebookon, ha egy nagyobb esŇĎ miatt elsz√°ll az √°ram.

EbbŇĎl a kurva nagy k√©nyelembŇĎl pedig baromi k√∂nnyŇĪ hangulatot kelteni p√°r l√°jk rem√©ny√©ben a Jason Mill-f√©le primit√≠v, l√ļdtalpas vulg√°rn√°ciknak, √©s roppant der√©k dolog r√∂h√∂gni a fotelbŇĎl azon, ha 71 ember fullad meg egy kibaszott h√ļssz√°ll√≠t√≥kocsi rakod√≥ter√©ben.

Ugyanakkor l√°ttuk azt is, mi t√∂rt√©nt Londonban n√©gy √©ve, l√°tjuk mi a helyzet Marseille-ben, P√°rizsban, √©s vastagon leszarom a politikai korrekts√©g dogm√°it, ha arr√≥l kell besz√©lni, hogy nagyon nagy baj lesz ebbŇĎl az eg√©szbŇĎl. √Čs ha igaz√°n ŇĎszinte akarok lenni, √©n sem vagyok k√ľl√∂n√∂sebben elragadtatva att√≥l, hogy a bev√°ndorl√≥kkal egy√ľtt befogadjuk az iszl√°mot - bŇĎven el√©g volt √≠gy is 2000+ √©v a kereszt√©nys√©gbŇĎl.

√Čs vastagon leszarom a PC elv√°r√°sokat akkor is, amikor azt k√©rdezem, mi√©rt nem az √Ėb√∂l-orsz√°gokba mennek a z√∂m√©ben muszlim menek√ľltek, mikor azok az orsz√°gok a sokszoros√°t termelik az eur√≥pai GDP-nek, illetve kultur√°lisan is, √©s etnikailag is k√∂zelebb √°llnak hozz√°juk? Mag√°t√≥l √©rtetŇĎdŇĎ lenne, √©pp csak az arab orsz√°gok valami√©rt bassz√°k befogadni a saj√°t testv√©reiket. Mindez pedig azt jelenti, hogy a jobb h√≠j√°n Eur√≥p√°ba (is) √©rkezŇĎ bev√°ndorl√≥k/menek√ľltek jelentŇĎs r√©sze, akik eg√©sz √©let√ľket abban a szab√°lyrendszerben √©lt√©k le, amit a vall√°suk r√°juk szabott, √©s ami t√∂k idegen mindatt√≥l, amiben mi √©l√ľnk; sz√≥val ezek az emberek egy alighanem jelentŇĎs h√°nyada egy√°ltal√°n nem fogja elfogadni azt, hogy errefel√© a nŇĎk kivillantott hassal √©s sortban s√©t√°lnak, a f√©rfiak hulla r√©szegen esnek ki a kocsm√°b√≥l, √©s gyakorlatilag mindenki azzal baszik, akivel akar. √Čs m√°ris a kultur√°lis konfliktusok k√©rd√©s√©n√©l tartunk, amely csak egy a sz√°mtalanb√≥l, √©s amit a hippik basznak meg√©rteni.

Advertisement

Nem sok mindent ut√°lok ann√°l jobban, mint amikor nem tudok √°ll√°st foglalni egy helyzetben. √Čs fŇĎleg akkor ut√°lok egy helyzetet, amikor tudom, szinte biztosan nem l√©tezik benne helyes √°ll√°spont. Csak tehetetlens√©g, belet√∂rŇĎd√©s, szar √©s √©vŇĎd√©s, amiben minden mozzanat k√©ts√©gbeejtŇĎ √©s ki√°br√°nd√≠t√≥. A menek√ľltk√©rd√©s pedig pontosan ezt a helyzetet teremti.