je suis Charlie

Nincs is szebb a filozófusi logikánál

Az a jó abban, ha filozófussal olvas interjút az ember, hogy a megszólaló a legegyszerűbb dolgokat is olyan köntörfalazva tudatja az újságíróval és az olvasóval, mintha éppen valamiféle tudományos elméletet próbálna felállítani. Ezt tapasztalhattuk a Magyar Nemzet szombati számában is, amely Demeter Tamással közölt interjút - ráadásul kedvenc zsurnalisztánk, Buzna Viktor kérdezte a pályázatának összbenyomására nulla pontot kapott filozófust.

Advertisement

Azt az elején érdemes leszögezni, hogy a Bolyai-ösztöndíjpályázaton való ennyire pofátlan és egyértelmű pontozás mindenképpen felháborító, és Demeter jól tette, hogy a nyilvánossághoz fordul a fellebbezési procedúra helyett, mely valószínűleg amúgy is sikertelenül végződött volna. Az is nyilvánvaló, hogy a pontozási rendszer metódusa a jelek szerint megreformálásra szorulna - ám talán túlzás ennek kapcsán olyan kijelentésekbe szaladni, hogy "a rendszerváltó értelmiség megkapta rá a lehetőséget, hogy az egész országot, benne a tudományfinanszírozást, átalakítsa. Ez így sikerült, ahogy most látjuk: szörnyűségesen".

Ahogy valószínűleg az is túlzás-számba megy, hogy a hazai bölcsészettudományban kevesen merik vállalni a nemzetközi megmérettetést. Főként túlzás ez a filozófia esetében, ahol a nemzetközi szempontrendszernek való megfelelés már-már alapkövetelmény a tudományos előrelépés szempontjából. Vegyük csak a tudományfilozófiát, amiből Demeter doktori fokozatot szerzett: nehéz lenne megkérdőjelezni a terület ismerőinek és oktatóinak, hogy csak egy példát mondjak, E. Szabó Lászlónak a hozzáértését.

A Magyar Nemzet-interjút viszont szerencsére Buzna is színesebbé teszi egy-egy abszurd kérdésével, felvetésével. Demeter azon mondataira, hogy kevéssé felelhetnek meg nemzetközi mércéknek a hazai bölcsészettudomány mai űzői, illetve hogy ezért kapnak kevés EU-s pénzt a tevékenységük végzésére, Buzna ezzel képes előállni:

"- Ezek szerint a magyar állam évtizedek óta adópénzt költ egy rosszul teljesítő, korrupt rendszerre. Nem lenne hatékonyabb, ha a hazai bölcsészettudományt, így a filozófiát kizárólag brüsszeli forrásból tartanák fenn?"

Advertisement

Igen, ezt, így, közvetlenül azután, hogy Demeter felveti: kevés a brüsszeli pénz a bölcsészettudomány finanszírozásában. Kizárólag EU-s forrásból! Így viszonyul a kultúra finanszírozásának kérdéséhez egy igazi hazafi!

Ami viszont a legjobban tetszett az interjúban, az az, ahogyan Demeter megindokolta, miért is nem antiszemita ő, illetve hogy miért nem volt semmi probléma az úgynevezett filozófusüggyel. Előbbi annak kapcsán vetődött fel, hogy Demeter 2009-ben egy MTA-s bulin összekülönbözött Gábor Györggyel egy kutatási projekt belterjessége kapcsán, ott pedig állítólag olyasmik hangzottak el, hogy Gábor György és az ő "mispóchéja" tett szert bizonyos összegekre. A mispóche kifejezést antiszemitának mondják, Demetert pedig be is támadta akkoriban a Népszava, eleve antiszemitaként beállítva a filozófust. Később a Magyar Nemzet által futtatott filozófusügy kirobbantói között is felmerült Demeter neve: ez volt az, amikor cikkek garmadájában írtak "Hellerről és társairól", lenyúlt pénzekről, hogy aztán Budai Gyula elszámoltatás gyanánt több feljelentést is tegyen. A nyomozásokat aztán szép csendben, bűncselekmény hiányában megszüntették, ám ez persze maximum csak mínuszos hírt ért meg azon orgánumoknak, melyek korábban afféle maffiaként próbálták beállítani a hazai filozófusi szakmát.

Advertisement

Ettől még nyilván a pénzek elosztását érdemes lenne átláthatóbbá tenni, illetve az is biztos, hogy önkényes elemek mindig bejátszanak hasonló esetekben. De a nyomozások megszüntetése után az lenne a minimum, hogy filozófusügyben kissé szerényebb nyilatkozatok szülessenek, illetve az érintettek erkölcsi mércéjéről is visszafogottabb hangnemben beszéljenek azok, akik előtte nem voltak restek másokat etikátlansággal vádolni.

De vissza az interjúhoz, illetve a zseniális megmondásokhoz. Demeter elsőként azt csomagolja be tudományos elméletként ható szóvirágba, hogy ő azért nem mondott Gábor Györgynek antiszemita dolgokat, mert hasonló stílusú beszólásokra máskor sem vetemedett.

"Amikor egy ilyen szóváltásnak két, egymásnak ellentmondó értelmezése van, talán úgy lehet köztük dönteni, ha megnézzük, hogy a beszélő egyébkénti viselkedése melyiket támasztja alá. Nem hiszem, hogy bárki idézni tudna tőlem olyan megnyilvánulást, amely Gábor György értelmezését alátámasztaná."

Advertisement

Ami viszont ennél is jobb, az a filozófusügy kirobbantásának indokolása. Azon ügy megmagyarázása, amely ugyan rámutatott néhány nem igazán megfelelő gyakorlatra, összességében azonban túlzó, igazságtalan és rendkívül méltatlan volt.

"Aki a filozófusügyben betöltött állítólagos szerepemet morálisan kifogásolja, annak egyben helyeselnie kell a korábbi, nagy botrányt kavaró pályázatok idején feltárt, szerintem minimum morálisan megkérdőjelezhető gyakorlatot."

Advertisement

"Állítólagos szerepemet", meg "nem tudnak tőlem ilyet idézni". Hát nem zseniális? Mennyivel egyszerűbb lenne pedig azt mondani, hogy volt vagy nem volt ilyen szerep; illetve hogy voltak vagy nem voltak ilyen megszólalások. Persze, ez így sokkal diplomatikusabb, Buzna meg jó riporter módjára úgysem fogja megizzasztani a "baráti" interjúalanyt. De az is nagyszerű, hogy aki a filozófusügy ilyen formájú kirobbantását méltánytalannak nevezi, az egyben helyesli is a "morálisan megkérdőjelezhető gyakorlatot". Márpedig a filozófusügybe mindenképp beletartoznak azon későbbi vadhajtások is, hogy aszongya Platón-fordításokra semmi értelme állami pénzt fordítani. Buzna elképesztő kérdésére (miért támogat ilyet az állam?) persze elmondja Demeter, hogy ezt méltatlannak tartaná - a hozzállást mutató összbenyomásra azonban sajnos így sem tudnék húsz pontot adni. De az ilyesminek semmiképpen nincs köze bizonyos ösztöndíjpályázatokhoz.

Tehát, mint korábban írtam, Demeter szakmai hozzáértését sem volna szabad megkérdőjelezni, akik pedig mégis így tettek, azok jobb lenne, ha kissé átgondolnák saját hozzáállásukat, a személyes sérelmek helyett pedig inkább a tudomány fontosságát helyeznék előtérbe. Sosem szabad a tudományos kérdéseket a személyes szimpátiával keverni, mert abból jó nem sülhet ki.

Advertisement

Ha nem akarsz lemaradni semmiről sem, kövesd az Alternatívát a Facebookon!

Share This Story