Az a j√≥ abban, ha filoz√≥fussal olvas interj√ļt az ember, hogy a megsz√≥lal√≥ a legegyszerŇĪbb dolgokat is olyan k√∂nt√∂rfalazva tudatja az √ļjs√°g√≠r√≥val √©s az olvas√≥val, mintha √©ppen valamif√©le tudom√°nyos elm√©letet pr√≥b√°lna fel√°ll√≠tani. Ezt tapasztalhattuk a Magyar Nemzet szombati sz√°m√°ban is, amely Demeter Tam√°ssal k√∂z√∂lt interj√ļt - r√°ad√°sul kedvenc zsurnaliszt√°nk, Buzna Viktor k√©rdezte a p√°ly√°zat√°nak √∂sszbenyom√°s√°ra nulla pontot kapott filoz√≥fust.

Azt az elej√©n √©rdemes lesz√∂gezni, hogy a Bolyai-√∂szt√∂nd√≠jp√°ly√°zaton val√≥ ennyire pof√°tlan √©s egy√©rtelmŇĪ pontoz√°s mindenk√©ppen felh√°bor√≠t√≥, √©s Demeter j√≥l tette, hogy a nyilv√°noss√°ghoz fordul a fellebbez√©si proced√ļra helyett, mely val√≥sz√≠nŇĪleg am√ļgy is sikertelen√ľl v√©gzŇĎd√∂tt volna. Az is nyilv√°nval√≥, hogy a pontoz√°si rendszer met√≥dusa a jelek szerint megreform√°l√°sra szorulna - √°m tal√°n t√ļlz√°s ennek kapcs√°n olyan kijelent√©sekbe szaladni, hogy "a rendszerv√°lt√≥ √©rtelmis√©g megkapta r√° a lehetŇĎs√©get, hogy az eg√©sz orsz√°got, benne a tudom√°nyfinansz√≠roz√°st, √°talak√≠tsa. Ez √≠gy siker√ľlt, ahogy most l√°tjuk: sz√∂rnyŇĪs√©gesen".

Ahogy val√≥sz√≠nŇĪleg az is t√ļlz√°s-sz√°mba megy, hogy a hazai b√∂lcs√©szettudom√°nyban kevesen merik v√°llalni a nemzetk√∂zi megm√©rettet√©st. FŇĎk√©nt t√ļlz√°s ez a filoz√≥fia eset√©ben, ahol a nemzetk√∂zi szempontrendszernek val√≥ megfelel√©s m√°r-m√°r alapk√∂vetelm√©ny a tudom√°nyos elŇĎrel√©p√©s szempontj√°b√≥l. Vegy√ľk csak a tudom√°nyfiloz√≥fi√°t, amibŇĎl Demeter doktori fokozatot szerzett: neh√©z lenne megk√©rdŇĎjelezni a ter√ľlet ismerŇĎinek √©s oktat√≥inak, hogy csak egy p√©ld√°t mondjak, E. Szab√≥ L√°szl√≥nak a hozz√°√©rt√©s√©t.

Advertisement

A Magyar Nemzet-interj√ļt viszont szerencs√©re Buzna is sz√≠nesebb√© teszi egy-egy abszurd k√©rd√©s√©vel, felvet√©s√©vel. Demeter azon mondataira, hogy kev√©ss√© felelhetnek meg nemzetk√∂zi m√©rc√©knek a hazai b√∂lcs√©szettudom√°ny mai ŇĪzŇĎi, illetve hogy ez√©rt kapnak kev√©s EU-s p√©nzt a tev√©kenys√©g√ľk v√©gz√©s√©re, Buzna ezzel k√©pes elŇĎ√°llni:

"- Ezek szerint a magyar √°llam √©vtizedek √≥ta ad√≥p√©nzt k√∂lt egy rosszul teljes√≠tŇĎ, korrupt rendszerre. Nem lenne hat√©konyabb, ha a hazai b√∂lcs√©szettudom√°nyt, √≠gy a filoz√≥fi√°t kiz√°r√≥lag br√ľsszeli forr√°sb√≥l tartan√°k fenn?"

Advertisement

Igen, ezt, √≠gy, k√∂zvetlen√ľl azut√°n, hogy Demeter felveti: kev√©s a br√ľsszeli p√©nz a b√∂lcs√©szettudom√°ny finansz√≠roz√°s√°ban. Kiz√°r√≥lag EU-s forr√°sb√≥l! √ćgy viszonyul a kult√ļra finansz√≠roz√°s√°nak k√©rd√©s√©hez egy igazi hazafi!

Ami viszont a legjobban tetszett az interj√ļban, az az, ahogyan Demeter megindokolta, mi√©rt is nem antiszemita ŇĎ, illetve hogy mi√©rt nem volt semmi probl√©ma az √ļgynevezett filoz√≥fus√ľggyel. ElŇĎbbi annak kapcs√°n vetŇĎd√∂tt fel, hogy Demeter 2009-ben egy MTA-s bulin √∂sszek√ľl√∂nb√∂z√∂tt G√°bor Gy√∂rggyel egy kutat√°si projekt belterjess√©ge kapcs√°n, ott pedig √°ll√≠t√≥lag olyasmik hangzottak el, hogy G√°bor Gy√∂rgy √©s az ŇĎ "misp√≥ch√©ja" tett szert bizonyos √∂sszegekre. A misp√≥che kifejez√©st antiszemit√°nak mondj√°k, Demetert pedig be is t√°madta akkoriban a N√©pszava, eleve antiszemitak√©nt be√°ll√≠tva a filoz√≥fust. K√©sŇĎbb a Magyar Nemzet √°ltal futtatott filoz√≥fus√ľgy kirobbant√≥i k√∂z√∂tt is felmer√ľlt Demeter neve: ez volt az, amikor cikkek garmad√°j√°ban √≠rtak "HellerrŇĎl √©s t√°rsair√≥l", leny√ļlt p√©nzekrŇĎl, hogy azt√°n Budai Gyula elsz√°moltat√°s gyan√°nt t√∂bb feljelent√©st is tegyen. A nyomoz√°sokat azt√°n sz√©p csendben, bŇĪncselekm√©ny hi√°ny√°ban megsz√ľntett√©k, √°m ez persze maximum csak m√≠nuszos h√≠rt √©rt meg azon org√°numoknak, melyek kor√°bban aff√©le maffiak√©nt pr√≥b√°lt√°k be√°ll√≠tani a hazai filoz√≥fusi szakm√°t.

Advertisement

EttŇĎl m√©g nyilv√°n a p√©nzek eloszt√°s√°t √©rdemes lenne √°tl√°that√≥bb√° tenni, illetve az is biztos, hogy √∂nk√©nyes elemek mindig bej√°tszanak hasonl√≥ esetekben. De a nyomoz√°sok megsz√ľntet√©se ut√°n az lenne a minimum, hogy filoz√≥fus√ľgyben kiss√© szer√©nyebb nyilatkozatok sz√ľlessenek, illetve az √©rintettek erk√∂lcsi m√©rc√©j√©rŇĎl is visszafogottabb hangnemben besz√©ljenek azok, akik elŇĎtte nem voltak restek m√°sokat etik√°tlans√°ggal v√°dolni.

De vissza az interj√ļhoz, illetve a zseni√°lis megmond√°sokhoz. Demeter elsŇĎk√©nt azt csomagolja be tudom√°nyos elm√©letk√©nt hat√≥ sz√≥vir√°gba, hogy ŇĎ az√©rt nem mondott G√°bor Gy√∂rgynek antiszemita dolgokat, mert hasonl√≥ st√≠lus√ļ besz√≥l√°sokra m√°skor sem vetemedett.

"Amikor egy ilyen sz√≥v√°lt√°snak k√©t, egym√°snak ellentmond√≥ √©rtelmez√©se van, tal√°n √ļgy lehet k√∂zt√ľk d√∂nteni, ha megn√©zz√ľk, hogy a besz√©lŇĎ egy√©bk√©nti viselked√©se melyiket t√°masztja al√°. Nem hiszem, hogy b√°rki id√©zni tudna tŇĎlem olyan megnyilv√°nul√°st, amely G√°bor Gy√∂rgy √©rtelmez√©s√©t al√°t√°masztan√°."

Advertisement

Ami viszont enn√©l is jobb, az a filoz√≥fus√ľgy kirobbant√°s√°nak indokol√°sa. Azon √ľgy megmagyar√°z√°sa, amely ugyan r√°mutatott n√©h√°ny nem igaz√°n megfelelŇĎ gyakorlatra, √∂sszess√©g√©ben azonban t√ļlz√≥, igazs√°gtalan √©s rendk√≠v√ľl m√©ltatlan volt.

"Aki a filoz√≥fus√ľgyben bet√∂lt√∂tt √°ll√≠t√≥lagos szerepemet mor√°lisan kifog√°solja, annak egyben helyeselnie kell a kor√°bbi, nagy botr√°nyt kavar√≥ p√°ly√°zatok idej√©n felt√°rt, szerintem minimum mor√°lisan megk√©rdŇĎjelezhetŇĎ gyakorlatot."

Advertisement

"√Āll√≠t√≥lagos szerepemet", meg "nem tudnak tŇĎlem ilyet id√©zni". H√°t nem zseni√°lis? Mennyivel egyszerŇĪbb lenne pedig azt mondani, hogy volt vagy nem volt ilyen szerep; illetve hogy voltak vagy nem voltak ilyen megsz√≥lal√°sok. Persze, ez √≠gy sokkal diplomatikusabb, Buzna meg j√≥ riporter m√≥dj√°ra √ļgysem fogja megizzasztani a "bar√°ti" interj√ļalanyt. De az is nagyszerŇĪ, hogy aki a filoz√≥fus√ľgy ilyen form√°j√ļ kirobbant√°s√°t m√©lt√°nytalannak nevezi, az egyben helyesli is a "mor√°lisan megk√©rdŇĎjelezhetŇĎ gyakorlatot". M√°rpedig a filoz√≥fus√ľgybe mindenk√©pp beletartoznak azon k√©sŇĎbbi vadhajt√°sok is, hogy aszongya Plat√≥n-ford√≠t√°sokra semmi √©rtelme √°llami p√©nzt ford√≠tani. Buzna elk√©pesztŇĎ k√©rd√©s√©re (mi√©rt t√°mogat ilyet az √°llam?) persze elmondja Demeter, hogy ezt m√©ltatlannak tartan√° - a hozz√°ll√°st mutat√≥ √∂sszbenyom√°sra azonban sajnos √≠gy sem tudn√©k h√ļsz pontot adni. De az ilyesminek semmik√©ppen nincs k√∂ze bizonyos √∂szt√∂nd√≠jp√°ly√°zatokhoz.

Teh√°t, mint kor√°bban √≠rtam, Demeter szakmai hozz√°√©rt√©s√©t sem volna szabad megk√©rdŇĎjelezni, akik pedig m√©gis √≠gy tettek, azok jobb lenne, ha kiss√© √°tgondoln√°k saj√°t hozz√°√°ll√°sukat, a szem√©lyes s√©relmek helyett pedig ink√°bb a tudom√°ny fontoss√°g√°t helyezn√©k elŇĎt√©rbe. Sosem szabad a tudom√°nyos k√©rd√©seket a szem√©lyes szimp√°ti√°val keverni, mert abb√≥l j√≥ nem s√ľlhet ki.

Advertisement

Ha nem akarsz lemaradni semmirŇĎl sem, k√∂vesd az Alternat√≠v√°t a Facebookon!