"Csorba Robi Magyarorsz√°g minisztereln√∂ke lehetett volna. Vagy m√©rn√∂k, aki aut√≥t tervez, vagy mŇĪv√©sz, aki katarzist hoz, vagy k√©tkezi munk√°s, aki √∂r√∂meit √©s b√°natait egy√ľtt √©li meg szeretteivel √©s tisztess√©gben neveli gyermekeit." Egy.

"Elvette Kat√°t√≥l, aki egyszer gyermeket sz√ľlt volna, hogy azt√°n s√≠rjon....a boldogs√°gt√≥l. Azt√°n gyermek√©nek mes√©lhessen, ŇĎt √∂lt√∂ztesse fel az √≥vodai farsangra. Vele tanulja meg az egyszer egyet √©s a Sz√≥zatot, az ŇĎ verseny√©n tapsolja pirosra a tenyer√©t b√ľszkes√©g√©ben." KettŇĎ.

"Mit v√©tett ŇĎ, hogy meg kellett halnia, // nem volt mag√°nyos, √©s soha sem volt goromba. // Aki ezt nem √©rtette, annak ez m√°r nem el√©g, // Hozzuk vissza Benc√©√©rt a hal√°lb√ľntet√©st." H√°rom.

BŇĎr√ľk volt a bŇĪn√ľk. Ez√©rt kellett meghalniuk. A m√°siknak pedig az√©rt, mert egy fiatal, gy√∂ny√∂rŇĪ nŇĎ volt. Vagy √°rtatlan, j√≥l tanul√≥ kisfi√ļ - m√©gis √ļtban gondviselŇĎi sz√°m√°ra.

Advertisement

√Čs a rasszizmus. √Čs a nŇĎgyŇĪl√∂let. A rossz csal√°di h√°tt√©r.

"√Čs ugyan mindez a sok bŇĪn nem menti, sŇĎt nem is enyh√≠ti azoknak a felelŇĎss√©g√©t, akik ezek ut√°n √ļgy √©rezt√©k, ha ŇĎk csak az ember√∂l√©shez √©rtenek, akkor majd gyilkolnak. Nem ments√©g, csak tal√°n n√©mi magyar√°zat." Magyar√°zat, mi?

Advertisement

Nem, bar√°taim. Nincs magyar√°zat. Ahogy arra sem lehet, amit ti csin√°ltok. Arra, ahogy kihaszn√°lj√°tok ŇĎket. Ahogy meggyal√°zz√°tok eml√©k√ľket √©s mindazt, amik ŇĎk valaha tettek vagy gondoltak. Majd √ļgy √©rzitek: megnyugodhattok, felt√°rt√°tok az okokat, van mi ellen k√ľzdenetek a j√∂vŇĎben is.

Az √°rtatlan kisfi√ļ nektek ugyan√ļgy csak cig√°ny, ahogy gyilkosainak. Minisztereln√∂k is lehetett volna, nem igaz? Vagy vadakat terelŇĎ juh√°sz. √Čs milyen sz√©p lett volna az az √≥vodai farsang, istenem, olyan gy√∂ny√∂rŇĪ! Meg kell a sz√≠vnek hasadnia!

Advertisement

Mert ezt √≠gy k√∂nnyŇĪ, lelkes√≠tŇĎ mondani. Soha nem ismert√©tek ŇĎket, a fant√°zi√°nak meg ugye semmi nem szabhat hat√°rt. Ahogy a meglincselt tan√°rember trag√©di√°ja is igazolhatja elbaszott √©letetek √∂sszes nyomor√ļ pillanat√°t. Ehhez ŇĎneki nem is kell hasonl√≠tania r√°tok. √ögysem ismert√©tek.

Mit k√©pzeltek ti magatokr√≥l? √Ārtatlan gyermekek hal√°l√°ra keresitek a magyar√°zatot? Saj√°t egybites n√©zeteitek terjeszt√©s√©re haszn√°lj√°tok fel ŇĎket? Habz√≥ sz√°jjal bizony√≠tj√°tok, hogy ti sem vagytok k√ľl√∂nbek? Nagy hangon terelitek a sz√≥t m√°sra, mintha az a gyilkoss√°gn√°l sokkal borzalmasabb dolog lenne? Hal√°lb√ľntet√©st? Egy orsz√°g gy√°szol? Tudj√°tok ti egy√°ltal√°n, mirŇĎl besz√©ltek? Tudj√°tok, mi a s√ļlyuk ezeknek: √©letnek, hal√°lnak √©s gy√°sznak? Magyar√°zat? Nincs, √©s ne is legyen.

Advertisement

Ti meg csak f√ľr√∂djetek k√©jesen saj√°t elk√©pzelt √©rz√©kenys√©getekben.