A Magyarorsz√°gon monopolhelyzetben l√©vŇĎ fitneszf√©listennek, Sch. Norbert √°llampolg√°rnak siker√ľlt √©let√©ben elŇĎsz√∂r el√©rnie, hogy elgondolkodjak egy kijelent√©s√©n. Ne ijedezz√ľnk, nem arr√≥l van sz√≥, hogy a mozg√°sm√°gus a fej√©ben l√©vŇĎ izmok hely√©re visszan√∂vesztette az agy√°t. Nem is arr√≥l, hogy valamif√©le furcsa v√©letlenek √∂sszj√°t√©ka folyt√°n annyira √©rtelmeset mondott/csin√°lt/k√©rdezett volna, amitŇĎl az ember kez√©ben meg√°ll a rep√ľlŇĎvet√©lŇĎ is. Puszt√°n a st√≠lus az, ami hat√°rozottan foglalkoztat.

A tornatotem m√©diabefoly√°sol√≥s-glob√°lisfelmeleged√©ses-tengerszintemelkedŇĎs konspir√°ci√≥s te√≥ri√°ja pont annyira fajs√ļlyos, mintha csak a feles√©ge vagy a lova tal√°lta volna ki, amit azt√°n ig√©nyes tudom√°nyos monogr√°fia form√°j√°ban az Ulpius-h√°z ki is adna. Hagyjuk is, mert k√ľl√∂n mis√©t √©rne meg ennek a seg√©lyk√©rŇĎ √ľzenetbe oltott IQ cs√∂kkentŇĎ k√©rdŇĎjelhalmoz√≥sdinak az elemz√©se. √Čn egyetlen dologra vagyok k√≠v√°ncsi.

Vajon Sch. Norbert t√©nyleg nem eml√©kszik fizik√°b√≥l a p√°rolg√°sra, f√∂ldrajzb√≥l az ap√°ly-dag√°lyra, geometri√°b√≥l pedig arra, hogy a 20 m√©ter az nem a szintk√ľl√∂nbs√©g, hanem az ŇĎ √©s a kedves feles√©ge t√°vols√°ga a partt√≥l? √Čn ezt nem akarom elhinni.

M√©g egy lehetŇĎs√©get l√°tok ‚Äď √©s ettŇĎl nem lesz nyugodtabb a lelkem. Azt, hogy a di√©tadervis, aki √ļgy kommunik√°l mind a fogyivide√≥in a n√©zŇĎvel (bele a kamer√°ba), mind a facebook-adatlapj√°n kommentelŇĎkkel, mintha az izmokt√≥l nem mentes segg√©bŇĎl r√°ngatta volna ŇĎket elŇĎ, felfedezett egy, a bunk√≥s√°gn√°l nagys√°grendekkel vesz√©lyesebb kommunik√°ci√≥s eszk√∂zt: a magyariz√°st.

Advertisement

(Aki esetleg nem tudn√°, a magyariz√°s defin√≠ci√≥ szerint √≠r√°sban elk√∂vetett ir√≥nia, ahol az √≠r√°smŇĪ saj√°tos gyenges√©gei miatt nem der√ľl egy√©rtelmŇĪen f√©ny a benne rejlŇĎ ir√≥ni√°ra. Eredete Magyari P√©ter Gyurta √©s √Čn c√≠mŇĪ megoszt√≥ √≠r√°smŇĪve.)

Mi van, ha Esc√©h√°nak siker√ľlt f√©lrevezetnie a f√©l orsz√°got (vagyis a seg√≠teni, v√°laszolni k√©sz 73 kommentelŇĎt)? Mi van, ha k√∂zben v√©gig tudja, hogy mi az a p√°rolg√°s, ap√°ly √©s szintk√ľl√∂nbs√©g? Rem√©lem, nem az t√∂rt√©nt, hogy Magyarorsz√°g egyik s√ļlyos (bocs√°nat, ex-s√ļlyos) t√∂megpuszt√≠t√≥ bulv√°rfegyvere, mindenki kedvenc fogy√≥k√ļrafenom√©nja szintet l√©pett √©s lassank√©nt fekete lyukk√° alakulva megsemmis√≠ti kicsiny orsz√°gunkat.

Advertisement

V√©gezet√ľl l√°ssunk egy vide√≥t azokr√≥l az idŇĎkrŇĎl, amikor Norbert m√©g tenni akart az√©rt, hogy eg√©szs√©gesebb, sportosabb, jobb orsz√°gban √©lj√ľnk:

Figyelem! A cikk szerzŇĎj√©nek nem √°llt sz√°nd√©k√°ban megb√°ntani azokat, akiknek b√°rmilyen form√°ban elŇĎfordul a nev√©ben az "sch" germ√°n eredetŇĪ m√°ssalhangz√≥ kapcsolat √©s/vagy dadognak.