Olyan jól indult ez a reggel!

M√°r 7:30-kor meleg volt, nyitott ablakn√°l hallottam, ahogy egy fakop√°ncs f√°t kop√°ncsolt. 8-kor m√°r megreggeliztem ut√°na ettem egy finom alm√°t is, z√∂ldet. A k√°v√©mat sz√ľrcs√∂lgetve dolgozni kezdtem, gondoltam majd 10 k√∂r√ľl megn√©zem a h√≠reket.

Hiba volt

Elk√©pesztŇĎen nagy. Belefutottam Pozsgay Imre interj√ļj√°ba. Eml√≠tettem a finom reggelimet. Visszafel√© m√°r egy√°ltal√°n nem volt olyan kir√°ly.

Az eg√©sz annyira sz√ľrre√°lis, hogy ink√°bb csak kiemelek belŇĎle v√°laszokat √©s megmutatom, hogyan tudtam reag√°lni

P√°r √©vvel ezelŇĎtt fordult elŇĎ ilyesmi. Megismernek a boltban, az utc√°n m√©g ma is, de nem s√©rt√©sbŇĎl elvt√°rsaznak. Ink√°bb k√∂sz√∂netet mondanak nekem a rendszerv√°lt√°s√©rt. Persze fŇĎleg az idŇĎsebb nemzed√©k ismer.

Advertisement

A kérdésre, hogy miként mutatná be magát a fiataloknak, akik esetleg nem ismerik:

Azt, hogy most fic√°nkolhatsz, r√©szben nekem k√∂sz√∂nheted. Seg√≠tettem kiszabad√≠tani a haz√°mat egy megsz√°ll√≥ hatalom kebleibŇĎl √©s egy diktat√≥rikus int√©zm√©nyrendszerbŇĎl. Hogy most szabadon mozoghatsz, nekem is volt hozz√°j√°rul√°som. √ćgy.

Advertisement

A kommunista vezetŇĎs√©gben val√≥ r√©szv√©tel√©rŇĎl

Nem rejtettem v√©ka al√° soha. M√°r 17 √©ves koromban bel√©ptem a Magyar Dolgoz√≥k P√°rtj√°ba, azt√°n 56-ban az MSZMP-be. A k√∂nyveimben is mindig le√≠rtam ezeket, √©s felh√≠vtam az olvas√≥k figyelm√©t, hogy egy t√∂rt√©nelmi megt√©r√©snek a tan√ļi.

Advertisement

Azt√°n itt van k√©t √∂sszef√ľggŇĎ k√©rd√©s √©s v√°lasz:

De milyen esetekben nem tudott ellenállni, és járult hozzá a betiltáshoz?

A betilt√°s helyett helyesebb kifejez√©s az eltan√°csol√°s. De ez nem √ļgy ment, hogy valaki a szervezet tetej√©n r√°√ľti a pecs√©tet. A diktat√ļra egyik alapelve, hogy nem szab√°lyozott k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt adja a hat√°rozatait, hanem inform√°lisan. A nagyobb hatalom felveszi a telefont, √©s meg√ľzeni a kisebbnek, hogy mit kell csin√°lnia. √Čs √≠gy nincs is nyoma a betilt√°snak. Ezt az elj√°r√°st az√©rt olykor kitribliztem. Egyszer felh√≠vott Acz√©l, hogy mit tegyek. Megk√©rdeztem, hogy ‚ÄěAcz√©l elvt√°rs, van mag√°nak titk√°rnŇĎje? Akkor megtenn√©, hogy le√ľlteti S√°rik√°t az √≠r√≥g√©phez, ledikt√°lja neki, √©s elk√ľldi √≠r√°sban?‚ÄĚ. Acz√©l erre lecsapta a telefont. Tudta, ha le√≠rja, ŇĎ lett volna a betilt√≥. Ilyen j√°tszm√°kkal siker√ľlt kiv√©denem, hogy ne a rossz oldalon √°lljak.

Olyan elŇĎfordult, hogy √∂n telefon√°lt oda valakinek hasonl√≥k√©pp?

De én akkor mindig a jó oldalon voltam.

Advertisement

A diktat√ļr√°hoz val√≥ viszony√°r√≥l:

H√°t, igen. √Čs √©n r√°m volt sz√ľks√©g, hogy bel√ľlrŇĎl sz√©tszedjem.

Nem b√°nja, hogy ennyi ideig assziszt√°lt ehhez a kem√©ny diktat√ļr√°hoz?

Nem assziszt√°ltam, hanem r√©szt vettem benne. A t√©nyek j√≥l igazolj√°k, hogy kritikusk√©nt vettem r√©szt. Az volt a furcsa, hogy a rendszer ezt eltŇĪrte.

Advertisement

Van ez az √ľgyn√∂k k√©rd√©s. Tudj√°k mi√©rt l√©nyegtelen? Na √©s azt, hogy ez√©rt val√≥j√°ban kik a felelŇĎsek?

Az √ľgyn√∂klist√°k az√≥ta sem nyilv√°nosak.

Most m√°r neh√©z is lenne ezt az √ľgyet tiszt√°zni. Akkor kellett volna a felelŇĎss√©gre von√°s.

Miért maradt el?

M√°r 1990-ben √°tcs√ļszott ez a politikai viadal k√∂r√©be. Amikor egyszer T√∂lgyessy P√©ter akkori SZDSZ-frakci√≥vezetŇĎ j√∂tt hozz√°m egyeztetni errŇĎl, √©n mondtam, hogy az MSZP-seket ez kev√©sb√© √©rinti, a szocialista frakci√≥ tele van egykori v√©dett szem√©llyel, aki nem lehetett √ľgyn√∂k. Az SZDSZ-nek nagyobb a kock√°zat, ha kider√ľl, h√°ny egykori √ľgyn√∂k √ľl a soraiban. Mire azt mondta cinikusan, hogy lehet, hogy 2-3 √ľgyn√∂k van az SZDSZ-ben, de az MDF-ben 15-20. K√°r, hogy nem t√∂rt√©nt meg az √ľgyn√∂k√ľgy tiszt√°z√°sa, a nemzeti megb√©k√©l√©s s√≠nylette meg.

Advertisement

De mint oly sokszor, itt is a végére marad a legjobb falat.

Azt is kikéri magának, ha lekommunistázzák?

Nem voltam kommunista 80-ban sem. De marxista sem. Mint mondtam, a rendszer megd√∂ntŇĎj√©nek tartom magam. Kevesen voltunk, de sokan maradtunk.

Advertisement

Mit is mondhatnék? Kösz.

Advertisement

A sok gifet itt tal√°lj√°tok.