je suis Charlie

Tévéhíradókból kivágott Mészáros Lőrinccel, Orbán Viktorral, Lázár Jánossal, internetadó-ellenes tüntetéssel mutatja be az Átlátszó, hogy ebben az országban nincs súlya a tetteknek. Ők azért dolgoznak, hogy legyen. Most ehhez 4000 támogatóra van szükségük. A videó egyik készítőjét, Benei Pétert kérdeztem, mi is ez az egész.

A klip külföldi tévéhíradókkal kezdődik, és Kulka János hangján szólal meg:

Másokra mutatunk. Ők hogy csinálják, és mi miért nem teszünk úgy. Máshol van súlya a tetteknek. Nálunk semminek nincs következménye. A hatalmasok bármit megtehetnek. Ne hagyd, hogy így legyen!

Advertisement

Ezután jön a magyar szál. Tévéhíradókat mutatnak arról, mi minden rossz az országban: idézetek vezető kormánypárti politikusoktól, 2006-os felvételek, Gyurcsány, Bajnai, Vona, Orbán, az Ökotárs irodájának megszállása, Vida Ildikó kitiltása, az ügy elkenése.

Ezt követően villan fel a Remény: az Átlátszó honlapjának címe.

A videót az átlátszós Halász Áron készítette és vágta, és Benei Péter adott pár ötletet hozzá, hogyan és mivel lehetne feldobni az egészet. Mesélt is nekünk erről:

Az elkészítésben mindenki karitatív alapon vett részt, ezzel is kifejezve, hogy az Átlátszót és az átláthatóságot fontos támogatni Magyarországon, különös tekintettel a jelenlegi belpolitikai helyzetre. Technikailag kizárólag házon belüli erőforrásokat alkalmaztunk, nem vontunk be külső gyártókat.

Az ötlet egy barátommal folytatott beszélgetésből jött, azt a kifejezést kerestük, ami a magyarokban ösztönösen reakciót vált ki és cselekvésre késztet, származás, műveltség és politikai hovatartozástól függetlenül. Úgy gondoltuk, hogy a 'következmények nélküli ország' mindenkiben beindít valamilyen reakciót, hiszen mindenki arról beszél, hogy itt semminek nincs semmilyen következménye. Az Átlátszó és úgy általában a civil szervezetek erre egy megoldást kínálnak, adta magát, hogy ezt felhasználjuk a koncepcióhoz.

Az, hogy a végeredmény egy híradókból összevágott anyag lett, az már mellékes, ezt találtuk a legjobb megoldásnak az üzenet közvetítéséhez.

Ezután én már csak arra voltam kíváncsi, miért éppen a Londonból nemrég hazatérő reklámszakemberre esett az Átlátszó választása:

Nem jött felkérés, egy ideje személyesen együttműködöm az Átlátszósokkal, mert egyrészt fontosnak tartom, amit tesznek, másrészt számomra is fontos, hogy én magam is tegyek a saját eszközeimmel azért, hogy egy nyitottabb, átláthatóbb és jobb ország legyen, amiben élek.

Advertisement

Itt lehet bővebben olvasni az Átlátszó 4000 kampányról.

Share This Story

Get our newsletter