je suis Charlie

Nyithatok-e kocsmát a lakásomban?

A HírTV lakáskocsmákról szóló riportja után sajnos egészen rossz irányba ment el a közbeszéd: a Fidesz-közeli tévé munkatársait kezdték el többen spicliskedéssel, házmesterkedéssel vádolni. Plusz többen kijelentették, hogy rossz a törvény, a HírTV-sek pedig ahhoz a kisdiákhoz hasonlítanak, aki felnyomja az iskola mögött dohányzó társait az igazgatónál.

Ugyanakkor a HírTV is részben rossz irányból közelítette a dolgot (dohányoznak zárt helyen, ami kocsmaként üzemel? nahát, de felháborító!), így nézzük, miről is van szó.

Adott egy hely, ami a nyilvánosságban hirdeti magát, italt szolgál fel pénzért idegeneknek, ráadásul némi profitot is szerez ebből (hiszen a beszerzési árnál drágábban adja az alkoholt). Blokk, pénztárgép, fogyasztóvédelemnek való megfelelés - semmi. Mondván, magánlakásról van szó.

A dohányzás engedélyezése még mondható kiskapu kihasználásának, és ez esetben állítható is, hogy rossz a törvény. Italt idegeneknek pénzért felszolgálni azonban semmiféleképpen nem lehet magánlakásban. És nem, nem rossz a törvény, ami ezt nem teszi lehetővé.

Advertisement

Nyilvánvaló, hogy az a hely, ami a kommentelők szerint már hat éve üzemel mindenféle gond nélkül (és Facebook-oldala is 2010 óta létezik), az nem azért jött létre, hogy vendégei italozás közben is dohányozhassanak (ezt ugyanis 2012. január 1. óta tiltja a törvény). Ez nagyon szép álindok lehet, nagyjából épp olyan, minthogy nők azért mehetnek be ingyen egy diszkóba, mert sorban állás közben lökdösnék őket.

És akkor álljunk is meg a Teczár-ügynél. Adott egy szabálytalanság, ami valakinek nem tetszik, és bejelentést tesz miatta. Az illetékes hatóság vizsgálódik, majd megállapítja a törvénysértést: nemek szerint szórakozóhely ugyanis tényleg nem diszkriminálhat belépőjegy szedésekor. Ez épp olyan természetes, minthogy származás szerint sem teheti, és ahogy a boltban sem kérhetnek a nőktől háromszázat, a férfiaktól meg négyszázat ugyanazért a kenyérért.

Viszont az ügyet kirobbantó újságírót a nyilvánosságban elkezdik mindenhonnan köpködni. Mondván, a dolog nem zavart senkit, és amúgy is egy olyan kedves kis szokás volt, minthogy a nőket előreengedik az ajtóban. Hát persze. A látogatószám növelésére irányuló ilyetén praktikának semmi köze sincs ahhoz, hogy a férfi fizeti a nő jegyét is.

Ahogy az is lényegtelen, hogy lakáskocsmát két aranyos hippi vagy ötszáz dörzsölt maffiózó működtet. És nyilván az Átlátszó Oktatás is jól teszi, hogy zugkocsmát leplez le, miként a 444 is, hogy feketepiacot - még akkor is, ha az így nyert pénzekből éhező gyermekszájakat etet bárki is.

Advertisement

A diskurzus elment abba az irányba, hogy a HírTV bezzeg nem leplezi le ezt meg azt, és amúgy is, hát ki az ő tulajdonosuk valójában. Mindez lényegtelen, ahogy az államfő plagizálásának leleplezésekor sem számított, ki mit gondol a HVG.hu-ról, sem az, hogy a metódus amúgy nagyon is elterjedt volt évtizedekkel ezelőtt. Az számít, hogy nem lehet magánlakásban pénzért italt árulni idegeneknek, tehát kvázi közforgalmi tevékenységet működtetni. Ez nem házibuli - házibuliba legalábbis nem enged be akárkit az ember.

Advertisement

És akkor egy kicsit arról is, kinek ártanak azok az "egyetemisták, költők és hasonszőrű szerzetek", akik Tóta W. szerint ilyen helyeken keresnek menedéket. Nem, nem a HírTV-nek - ellenben minden olyan vendéglátósnak, aki normális körülmények közt akarja működtetni kocsmáját. Aki betartja a fogyasztóvédelmi előírásokat, engedélyeket kér, menekülőútvonalat biztosít tűz esetére, stb. Az ő törvényes, szabályos működésbe vetett hitét erodálja az, aki csak úgy minden nélkül nyit egy lakáskocsmát, és elszedi előbbi vendégkörét. Majd még adott esetben profitál is a működésből.

Az a helyzet, hogy ez már tényleg nem a Kádár-rendszer. Valóban nem menő a házmesterkedés - csakhogy ha a sajtó feltár egy szabálytalanságot, az még nem házmesterkedés. Egy fogyasztóvédelmi műsornak épp ez volna a feladata - az pedig az újságírókat egyik leginkább frusztráló kérdés tud lenni, hogy "miért nem inkább arról beszél", "miért nem inkább azt tárja fel", "miért nem inkább azt leplezi le".

Advertisement

A házmesterkedés mellett pedig a kádári leleményeskedés, kiskapu-keresés sem menő ma már. Még akkor sem, ha a publicista is haszonélvezője a dolognak.

(A szerző a Vs.hu munkatársa)

Share This Story