A HírTV lakáskocsmákról szóló riportja után sajnos egészen rossz irányba ment el a közbeszéd: a Fidesz-közeli tévé munkatársait kezdték el többen spicliskedéssel, házmesterkedéssel vádolni. Plusz többen kijelentették, hogy rossz a törvény, a HírTV-sek pedig ahhoz a kisdiákhoz hasonlítanak, aki felnyomja az iskola mögött dohányzó társait az igazgatónál.

Ugyanakkor a H√≠rTV is r√©szben rossz ir√°nyb√≥l k√∂zel√≠tette a dolgot (doh√°nyoznak z√°rt helyen, ami kocsmak√©nt √ľzemel? nah√°t, de felh√°bor√≠t√≥!), √≠gy n√©zz√ľk, mirŇĎl is van sz√≥.

Adott egy hely, ami a nyilv√°noss√°gban hirdeti mag√°t, italt szolg√°l fel p√©nz√©rt idegeneknek, r√°ad√°sul n√©mi profitot is szerez ebbŇĎl (hiszen a beszerz√©si √°rn√°l dr√°g√°bban adja az alkoholt). Blokk, p√©nzt√°rg√©p, fogyaszt√≥v√©delemnek val√≥ megfelel√©s - semmi. Mondv√°n, mag√°nlak√°sr√≥l van sz√≥.

A doh√°nyz√°s enged√©lyez√©se m√©g mondhat√≥ kiskapu kihaszn√°l√°s√°nak, √©s ez esetben √°ll√≠that√≥ is, hogy rossz a t√∂rv√©ny. Italt idegeneknek p√©nz√©rt felszolg√°lni azonban semmif√©lek√©ppen nem lehet mag√°nlak√°sban. √Čs nem, nem rossz a t√∂rv√©ny, ami ezt nem teszi lehetŇĎv√©.

Nyilv√°nval√≥, hogy az a hely, ami a kommentelŇĎk szerint m√°r hat √©ve √ľzemel mindenf√©le gond n√©lk√ľl (√©s Facebook-oldala is 2010 √≥ta l√©tezik), az nem az√©rt j√∂tt l√©tre, hogy vend√©gei italoz√°s k√∂zben is doh√°nyozhassanak (ezt ugyanis 2012. janu√°r 1. √≥ta tiltja a t√∂rv√©ny). Ez nagyon sz√©p √°lindok lehet, nagyj√°b√≥l √©pp olyan, minthogy nŇĎk az√©rt mehetnek be ingyen egy diszk√≥ba, mert sorban √°ll√°s k√∂zben l√∂kd√∂sn√©k ŇĎket.

√Čs akkor √°lljunk is meg a Tecz√°r-√ľgyn√©l. Adott egy szab√°lytalans√°g, ami valakinek nem tetszik, √©s bejelent√©st tesz miatta. Az illet√©kes hat√≥s√°g vizsg√°l√≥dik, majd meg√°llap√≠tja a t√∂rv√©nys√©rt√©st: nemek szerint sz√≥rakoz√≥hely ugyanis t√©nyleg nem diszkrimin√°lhat bel√©pŇĎjegy szed√©sekor. Ez √©pp olyan term√©szetes, minthogy sz√°rmaz√°s szerint sem teheti, √©s ahogy a boltban sem k√©rhetnek a nŇĎktŇĎl h√°romsz√°zat, a f√©rfiakt√≥l meg n√©gysz√°zat ugyanaz√©rt a keny√©r√©rt.

Advertisement

Viszont az √ľgyet kirobbant√≥ √ļjs√°g√≠r√≥t a nyilv√°noss√°gban elkezdik mindenhonnan k√∂pk√∂dni. Mondv√°n, a dolog nem zavart senkit, √©s am√ļgy is egy olyan kedves kis szok√°s volt, minthogy a nŇĎket elŇĎreengedik az ajt√≥ban. H√°t persze. A l√°togat√≥sz√°m n√∂vel√©s√©re ir√°nyul√≥ ilyet√©n praktik√°nak semmi k√∂ze sincs ahhoz, hogy a f√©rfi fizeti a nŇĎ jegy√©t is.

Ahogy az is l√©nyegtelen, hogy lak√°skocsm√°t k√©t aranyos hippi vagy √∂tsz√°z d√∂rzs√∂lt maffi√≥z√≥ mŇĪk√∂dtet. √Čs nyilv√°n az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s is j√≥l teszi, hogy zugkocsm√°t leplez le, mik√©nt a 444 is, hogy feketepiacot - m√©g akkor is, ha az √≠gy nyert p√©nzekbŇĎl √©hezŇĎ gyermeksz√°jakat etet b√°rki is.

Advertisement

A diskurzus elment abba az ir√°nyba, hogy a H√≠rTV bezzeg nem leplezi le ezt meg azt, √©s am√ļgy is, h√°t ki az ŇĎ tulajdonosuk val√≥j√°ban. Mindez l√©nyegtelen, ahogy az √°llamfŇĎ plagiz√°l√°s√°nak leleplez√©sekor sem sz√°m√≠tott, ki mit gondol a HVG.hu-r√≥l, sem az, hogy a met√≥dus am√ļgy nagyon is elterjedt volt √©vtizedekkel ezelŇĎtt. Az sz√°m√≠t, hogy nem lehet mag√°nlak√°sban p√©nz√©rt italt √°rulni idegeneknek, teh√°t kv√°zi k√∂zforgalmi tev√©kenys√©get mŇĪk√∂dtetni. Ez nem h√°zibuli - h√°zibuliba legal√°bbis nem enged be ak√°rkit az ember.

Advertisement

√Čs akkor egy kicsit arr√≥l is, kinek √°rtanak azok az "egyetemist√°k, k√∂ltŇĎk √©s hasonszŇĎrŇĪ szerzetek", akik T√≥ta W. szerint ilyen helyeken keresnek mened√©ket. Nem, nem a H√≠rTV-nek - ellenben minden olyan vend√©gl√°t√≥snak, aki norm√°lis k√∂r√ľlm√©nyek k√∂zt akarja mŇĪk√∂dtetni kocsm√°j√°t. Aki betartja a fogyaszt√≥v√©delmi elŇĎ√≠r√°sokat, enged√©lyeket k√©r, menek√ľlŇĎ√ļtvonalat biztos√≠t tŇĪz eset√©re, stb. Az ŇĎ t√∂rv√©nyes, szab√°lyos mŇĪk√∂d√©sbe vetett hit√©t erod√°lja az, aki csak √ļgy minden n√©lk√ľl nyit egy lak√°skocsm√°t, √©s elszedi elŇĎbbi vend√©gk√∂r√©t. Majd m√©g adott esetben profit√°l is a mŇĪk√∂d√©sbŇĎl.

Az a helyzet, hogy ez m√°r t√©nyleg nem a K√°d√°r-rendszer. Val√≥ban nem menŇĎ a h√°zmesterked√©s - csakhogy ha a sajt√≥ felt√°r egy szab√°lytalans√°got, az m√©g nem h√°zmesterked√©s. Egy fogyaszt√≥v√©delmi mŇĪsornak √©pp ez volna a feladata - az pedig az √ļjs√°g√≠r√≥kat egyik legink√°bb frusztr√°l√≥ k√©rd√©s tud lenni, hogy "mi√©rt nem ink√°bb arr√≥l besz√©l", "mi√©rt nem ink√°bb azt t√°rja fel", "mi√©rt nem ink√°bb azt leplezi le".

Advertisement

A h√°zmesterked√©s mellett pedig a k√°d√°ri lelem√©nyesked√©s, kiskapu-keres√©s sem menŇĎ ma m√°r. M√©g akkor sem, ha a publicista is haszon√©lvezŇĎje a dolognak.

(A szerzŇĎ a Vs.hu munkat√°rsa)