je suis Charlie
je suis Charlie

Ő nem lehet Charlie, a francia hatóságok szerint legalábbis biztos nem

Illustration for article titled Ő nem lehet Charlie, a francia hatóságok szerint legalábbis biztos nem

Tizenhat éves fiút tartóztatott le a francia rendőrség, miután Facebook-oldalán egy Charlie Hebdot kritizáló karikatúrát osztott meg. Korábban egy humoristát tartóztattak le, mivel a terrortámadással viccelt. Úgy látszik, a franciák is csak addig Charlie-k, amíg éppen kedvük tartja. Villámposzt.

Advertisement

Je suis Charlie – hirdették politikusok, újságok és magánszemélyek világszerte Twittertől Facebookig, címlaptól címlapig pár héttel ezelőtt, jelezve, hogy kiállnak a szólásszabadság mellett. Én is megírtam, hogy ha nem is pattanok fel a jesuis-vonatra, mindenesetre a szólásszabadságot alapvető értéknek tartom akkor is, ha a Kurucinfó történelemhamisító cikkeiról, Maksa Zoltán gyenge poénjairól vagy ún. vallásgyalázásról van szó. Ez formálta Európát Európává, és hacsak nem nyílt uszításról van szó, nincs értelme korlátozni.

Advertisement

A Charlie Hebdo már korábban is kiverte a biztosítékot párszor provokatív karikatúráival, de a legmagasabb szinteken jelezték, hogy Franciaországban elfogadható a működésük. Nem úgy azoké az embereké, akik a Charlie Hebdo-t valamilyen formában kritizálják. Ők ugyanis terroristák. Január 14-én egy humorista viccelt a terrortámadásokkal, letartóztatták. Most egy 16 éves fiú fordította ki a Charlie Hebdo egyik címlapját, Charbot, a meggyilkolt főszerkesztőt ábrázolva rajta, fent megtekinthetik. Őt is letartóztatták.

Advertisement

Hát akkor ennyit a sok Charlieról.

Share This Story

Get our newsletter