Meddig tarthat a magyar korm√°ny √©letvesz√©lyes egyens√ļlyoz√°sa az EU, az USA √©s Oroszorsz√°g k√∂z√∂tt? V√©lem√©ny√ľnk szerint nem sok√°ig: hamarosan d√∂nteni kell, hogy mit is akarunk.

Hat korm√°nytisztviselŇĎt √©s korm√°nyhoz k√∂zel √°ll√≥ szem√©lyt tiltott el az amerikai korm√°nyzat az USA-ba val√≥ beutaz√°st√≥l. A pontos n√©vsor nem ismert, a h√≠rbe hozott Habony √Ārp√°d √©s a Sz√°zadv√©g vezetŇĎi c√°folt√°k, a NAV eln√∂ke viszont egyelŇĎre nem komment√°lta √©rintetts√©g√©t. Az Index inform√°ci√≥i szerint a kem√©ny l√©p√©s m√∂g√∂tt elsŇĎ sorban nem politikai motiv√°ci√≥, hanem egy hazai korrupci√≥s √ľgy √°ll. Egy amerikai c√©get ugyanis a legprimit√≠vebb korrupci√≥s m√≥dszerrel k√≠n√°lt√°k meg korm√°nyhoz, √©s/vagy NAV-hoz k√∂zel √°ll√≥ szem√©lyek. Tr√≥cs√°nyi igazs√°g√ľgyminiszter L√°z√°r J√°nos az√©rt nem akarja ŇĎket beid√©zni, mert ŇĎket is megilleti az √°rtatlans√°g v√©lelme. Vicces ezt hallani abban az orsz√°gban, ahol a korm√°ny politikai ellens√©geit ez az elŇĎz√©kenys√©g egy√©bk√©nt nem illeti meg.

Sz√∂gezz√ľk le elŇĎsz√∂r is, hogy a botr√°ny kirobban√°sa nem az amerikaikon m√ļlt. Ha rajtuk m√ļlik, akkor csak a korm√°ny kapott volna egy komoly jelz√©st arr√≥l, hogy legfŇĎbb bar√°tunknak nem igaz√°n tetszenek a dolgok errefel√©. A korm√°nyk√∂zeli Sz√°zadv√©g tulajdon√°ban l√©vŇĎ Napi Gazdas√°g azonban m√°r elŇĎre megpr√≥b√°lt megfelelŇĎ sz√≠nezetŇĪ, szabads√°gharcos narrat√≠v√°t adni az √ľgynek, ami t√∂k√©letesen visszafel√© s√ľlt el. EbbŇĎl arra k√∂vetkeztethet√ľnk, hogy az USA egyelŇĎre nem akart ennyire ny√≠lt konfliktust Orb√°nnal, a b√©n√°z√°snak h√°la azonban siker√ľlt vil√°gg√° k√ľrt√∂lni a k√≠nos helyzetet. Befel√© persze ettŇĎl m√©g mŇĪk√∂dni fog a szabads√°gharcos retorika.

A botr√°ny viszont az√©rt nŇĎhet nagyra, mert √∂sszesŇĪrŇĪs√∂dik benne minden, amin az Orb√°n-rendszer elbukhat. Egyr√©szrŇĎl maga az amerikai √ľgyvivŇĎ, Andr√© Goodfriend nevezte meg a Horv√°th Andr√°s √°ltal nyilv√°noss√°gra hozott √°facsal√°si botr√°nyt √©s a trafik√ľgyet, mint olyan korrupci√≥s √ľgyeket, melyekrŇĎl sz√≥ van. A trafik√ľgy a m√°sodik Orb√°n-korm√°ny egyik legvitatottabb int√©zked√©se, a mai napig nem √°tl√°that√≥ d√∂nt√©si folyamat ut√°n m√≥don juttattak √°llami monop√≥liumhoz a gyŇĎzteseket, Szeksz√°rdon p√©ld√°ul hangfelv√©tel bizony√≠totta, hogy p√°rtpreferencia alapj√°n v√°logattak a jelentkezŇĎkbŇĎl. A Horv√°th Andr√°s-f√©l NAV-botr√°ny pedig felt√©telezett s√ļly√°t n√©zve teljesen ar√°nytalan elb√°n√°sban r√©szes√ľlt a magyar hat√≥s√°gok r√©sz√©rŇĎl. Mondjuk √ļgy, hogy nem r√©szes√ľlt sehogy belŇĎle.

Advertisement

M√°sr√©szt az amerikaiak diplom√°ciai szempontb√≥l kifejezetten drasztikus l√©p√©se r√°vil√°g√≠t az USA √©s Magyarorsz√°g rendk√≠v√ľl elhideg√ľlt viszony√°ra. Az elm√ļlt h√≥napokban a legmagasabb szinteken kritiz√°lt√°k haz√°nkat: Bill Clinton volt √©s Barack Obama jelenlegi eln√∂k is felh√≠vta a figyelmet Magyarorsz√°gra a civil szf√©r√°t √©rŇĎ korm√°nyzati vizsg√°latok kapcs√°n, Victoria Nuland pedig eg√©szen konkr√©tan utalt a korrupci√≥ra, a demokr√°cia le√©p√≠t√©s√©re √©s a paksi hitelszerzŇĎd√©sre. Az USA teh√°t mostan√°ban kiemelten foglalkozik Magyarorsz√°ggal, pedig az √°ltaluk kifog√°solt folyamatok nem mostan√°ban kezdŇĎdtek.

Az idei tusv√°nyosi besz√©d √≥ta azonban vil√°gos, hogy Orb√°n Viktor olyan t√°rsadalmi rendszert szeretne fel√©p√≠teni Magyarorsz√°gon, amely alapjaiban t√©r el Nyugat-Eur√≥pa √©s fŇĎk√©ppen az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamok prefer√°lt ir√°ny√°t√≥l √©s egyre ink√°bb k√∂zel√≠t Vlagyimir Putyin felfog√°s√°hoz. A korm√°nyfŇĎ √°ltal nagyon helyesen illiber√°lis √°llamnak nevezett form√°ci√≥ nev√©bŇĎl ad√≥d√≥ fŇĎ tulajdons√°ga, hogy nem liber√°lis. A tŇĎl√ľnk nyugatra fekvŇĎ orsz√°gok egyik alapvetŇĎ tulajdons√°ga, hogy ‚Äď az Orb√°n √°ltal kritiz√°lt szempontb√≥l legal√°bbis ‚Äď liber√°lisak. Ezek az orsz√°gok lassan huszon√∂t √©ve katonai-politikai-gazdas√°gi sz√∂vets√©geseink, 1997 √≥ta NATO-, 2004 √≥ta EU-tagok vagyunk.

Advertisement

Ennek a t√°g sz√∂vets√©gi rendszernek az √©v eleje √≥ta a tusv√°nyosi besz√©dben pozit√≠v p√©ldak√©nt eml√≠tett illiber√°lis Oroszorsz√°g az ellens√©ge. Az ukr√°n v√°ls√°g felkavarta az √°ll√≥vizet, sokan √ļj hidegh√°bor√ļr√≥l besz√©lnek, tal√°n nem is √°llnak annyira messze az igazs√°gt√≥l. A nyugati orsz√°gok (mi is ide tartozunk m√©g) szankci√≥kat vezettek be Oroszorsz√°g ellen, miut√°n az had√ľzenet √©s egy√©b formas√°gok n√©lk√ľl egyszerŇĪen elcsatolta a Kr√≠m-f√©lszigetet Ukrajn√°t√≥l. Lehet vitatni, hogy kinek van igaza az √ľgyben. Az viszont biztos, hogy az √ļj helyzetben az Orb√°n-korm√°ny eddig sem z√∂kkenŇĎmentes lav√≠roz√°sa Br√ľsszel, Moszkva √©s Washington k√∂z√∂tt √©letvesz√©lyess√© v√°lt, mik√∂zben √©vtizedekre elk√∂telezt√ľk magunkat Oroszorsz√°ggal a paksi bŇĎv√≠t√©srŇĎl titokban, mindenf√©le elŇĎzetes egyeztet√©s k√∂t√∂tt √©s r√©szleteiben mai napig titkos szerzŇĎd√©ssel.

R√©szben √©rthetŇĎ a mŇĪfelh√°borod√°s L√°z√°r J√°nos √©s a korm√°nyp√°rti sajt√≥ r√©sz√©rŇĎl, akik most szarkasztikusan azt k√©rdezgetik, hogy t√©nyleg azt felt√©telezi-e Schiffer Andr√°s, a baloldal vagy ak√°rki, hogy a demokr√°cia haz√°j√°ban az√©rt csak most szednek elŇĎ egy korrupci√≥s √ľgyet, mert k√ľlpolitikai okokb√≥l √©pen sz√ľks√©g√ľk van r√°. Ha-ha. Cut the crap, ahogy a mŇĪvelt amerikai mondan√°. M√©g csak mŇĪbalh√©b√≥l sem kell √ļgy hasraesni az amerikaiakt√≥l, mint ahogy a Gyurcs√°ny-p√°rt a m√°sik oldalon mindig is tette. Ha k√ľlpolitikai √©rdeke √ļgy k√≠v√°nja ‚Äď m√°rpedig jelenleg √ļgy k√≠v√°nja ‚Äď akkor az USA azzal fogja kik√©sz√≠teni Orb√°n Viktor korm√°ny√°t, ami csak a kez√©be akad.

Advertisement

Ugyanis ebben a sakkj√°tszm√°ban mi parasztok vagyunk mind Putyin, mind az USA szem√©ben. A korm√°ny azt hangs√ļlyozza, hogy Amerika a bar√°tunk, Oroszorsz√°ggal pedig a gazdas√°gi √©rdekeink miatt kell fenntartani a j√≥ viszonyt; meg az√©rt a m√©rt√©ktelen mennyis√©gŇĪ EU-s p√©nzek elŇĎnyeit is j√≥ lenne √©lvezni a tov√°bbiakban is. Be kell l√°tni azonban, hogy jelen helyzetben ez a h√°rom dolog egyszerre nem fog menni. Br√ľsszel m√©g csak-csak eln√©zte az alacsonyan tartott deficit miatt az alap√©rt√©keivel val√≥ folyamatos szembemen√©st; Washington nem fogja. Biztos vagyok benne, hogy Putyin sem csupa sz√≠vj√≥s√°gb√≥l ad tem√©rdek p√©nzt az √ļj atomerŇĎmŇĪre, √©s be fogja ny√ļjtani a sz√°ml√°t, ha el√©gtelennek √©rzi a cser√©be ny√ļjtott szolg√°ltat√°sokat.

Itt az ideje v√©gleg eld√∂nteni, hogy melyik oldalra √°llunk. Sok ilyen helyzetben volt m√°r t√∂rt√©nelme sor√°n a mindenkori magyar vezet√©s, √©s √°ltal√°ban rosszul d√∂nt√∂tt. Rosszul d√∂nt√∂tt√ľnk a t√∂r√∂k√∂k kiŇĪz√©sekor, rosszul d√∂nt√∂tt√ľnk az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļ idej√©n √©s rosszul d√∂nt√∂tt√ľnk a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ idej√©n is. Ut√°na m√°r nem volt lehetŇĎs√©g√ľnk d√∂nteni. Az elm√ļlt huszon√∂t √©vben elszalasztottuk az es√©lyt, hogy a visegr√°di orsz√°gokkal egy olyan egy√ľttmŇĪk√∂d√©st √©p√≠ts√ľnk ki, amely k√©pes ellen√°llni Br√ľsszelnek, Washingtonnak, Moszkv√°nak, pedig itt t√©nyleg nagy k√ľl√∂nbs√©get jelentene az √∂sszefog√°s. Sz√≥val egyed√ľl vagyunk.

Oroszorsz√°g, vagy EU √©s NATO? Mert olyan opci√≥ nincs, hogy nem lesz√ľnk gyarmat.