je suis Charlie

Összezárt a Gyurcsány–Rózsa-tandem

A Liberálisok és a Demokratikus Koalíció annyira hajt a parlamenti helyekért, az Összefogásban való részvételért, hogy ők maguk is csináltak egy mini-összefogást – a „magasabb cél” érdekében.

Történt ugyanis, hogy az október 23-i ellenzéki tüntetésen Mesterházy Attila beszéde előtt a tömegben skandálni kezdték néhányan, hogy „Összefogást, összefogást!” A szocialisták pártelnöke az egész ellenzéki tüntetésen a prímet vivő Gyurcsány Ferenc pártját, a DK-t vádolta meg azzal, hogy tagjai meghackelték a tüntetést ezzel a mini-performansszal. Ugyanitt elmondta: „Ha a beszédemre sem kíváncsiak, miért akarnak együttműködni velünk? A tárgyalásokat lezártnak tartom”. De az Együtt–PM egyik vezető politikusa, Juhász Péter is jelezte, hogy nem ebben egyeztek meg korábban.

Advertisement

Ez az a pont, ahol a Gyurcsány–Rózsa-tandem összezárt: előbb Rózsa Mihály vette védelmébe a DK-t, majd Gyurcsány hárította a felelősséget. Rózsa, a Liberálisok elnökségi tagja – aki jó liberális módjára nemrégiben még lámpavasra húzatta volna Orbánt – ezt írta Facebook-profiljának egyik jegyzetében:

Amikor Mesterházy Attila a színpadra lépett, mi liberálisok kezdtük el kiabálni, hogy: Összefogást. Nem volt ez előre megszervezve. Pártunk vezetői se tudtak róla, hogy ez lesz. Mi se készültünk előre rá, nem volt megbeszélve, hogy na ezt fogjuk csinálni. Jött a Mesterházy és én vagy más elkezdte kiabálni az: Összefogást. (…) Nagyon gáz az, ha az MSZP a DK nyakába akarná varrni azt, ami nem a DK-tól indult. Mérgesek a választókra azért, mert kimondják, amit gondolnak? Mérgesek az állampolgárokra, mert azok élni mernek a szólás és vélemény szabadságával? Hogy is van ez?

Mondjuk kissé gáz, hogy Rózsa nem tudja, hogy ő vagy más kezdte a skandálást, de hát ez végül is részletkérdés, a lényeg, hogy nem a DK. Ezen a véleményen van a DK által frissen igazolt „konzervatív”, Kerék-Bárczy Szabolcs is: szerinte is spontán hangzott fel a tömegből a rigmus. De az igazán vicces a témában a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc felelősséghárítása volt.

Talán mérsékelné indulatodat, ha egy kicsit böngésznél a Facebookon, ahol arra is választ kapsz, hogy valójában kik is skandáltak a tömegben. Csak két példát említek: Rózsa Mihály, a liberálisok elnökségi tagja azt írja, hogy ugyan nem készültek a skandálásra, de bevallhatja, hogy ők kezdték el a kiabálást, vagy utalhatok Zoltai Andrea bejegyzésére is, aki Tolerancia csoportot vezeti, mely szerint őket bizony nem szervezte senki, maguktól kezdtek el kiabálni és velük egyezően kiabáltak a körülöttük álló MSZP-sek, E14-hez tartozók is. Szerintem ne keressél bűnöst.

Advertisement

Gyurcsány cselekedete tökéletesen beleillik abba a képbe, ahogy mostanság egyre többször elképzelem az ellenzéki összefogást: néhány srác ül a homokozóban, tudják, hogy együtt tudnák csak felépíteni a homokvárat, de inkább mindenki a maga spanjával közösködik, egymásra mutogat. Eközben a másik homokozóban már felhúzták az ingatag várat, s szépen tudják is őrizni azt.

Akiket igazán sajnálok ebben a történetben: az elkötelezett baloldali/ellenzéki szavazókat, akik csak kapkodják a fejüket az önös érdekeiket követő vezetőik szócsatái közepette. Már rég tudják, hogy esélyük sincs 2014-ben, de már kezdenek rettegni, hogy ha így folytatják, akkor még 2018-ban sem lesz. (Jah, és Bősz Anettet, akit a magyar politikum egyik legtehetségesebb fiatal politikusnőjének tartok, kár hogy egy ilyen gittegyletben politizál, mint a Liberálisok.)

Advertisement

Ha további kommentárokra vágysz, kövesd Facebook-oldalunkat, vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra!

Share This Story

Get our newsletter