je suis Charlie

Óvakodj a Martonyitól!

Martonyi Jánossal nagyon nehéz jó interjút készíteni. Ezzel én is szembesültem az áprilisi, pozsonyi GLOBSEC-en, amikor beszélgetésünk elején leszögezte, hogy az akkori igazán izgalmas külpolitikai témákban – székelyzászló-ügy, Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos szlovák külügyminiszteri nyilatkozat – nem tehetek fel neki kérdéseket. Így viszont csak egy mérsékelten izgalmas interjút sikerült készíteni a külügyminiszterrel.

S hogy miért elevenítettem fel ezt a kis momentumot az egyébként rendkívül izgalmas pozsonyi biztonságpolitikai konferencia eseményeiből? Mert ma jelent meg az Origón egy elég hosszú interjú Martonyi Jánossal, és pontosan az a hibája, mint amivel nekem is szembesülnöm kellett: unalmas. Ugyan szó esik érdekesebb témákról: Tavares-jelentésről, keleti nyitásról, horvát EU-csatlakozásról, energiafüggésről, baltás gyilkosról, Törökországról és sok minden másról is, de valahogy Martonyi mindig kerülte, hogy érdemi válaszokat adjon.

Advertisement

Persze az sem igazán segített, hogy az interjút készítő Visnovitz Péter nem volt a helyzet magaslatán. Egyrészről van a cikkben ordas nagy blama, ami minimális külpolitikai jártassággal azért elkerülhető lett volna:

„A tavalyi magyar nagyköveti konferenciánk díszvendége például az ASEAM főtitkára, Surin Pitsuwan volt. Az ASEAM egy hihetetlenül fontos [délkelet-ázsiai] integrációs szervezet, 600 millió embert, fejlődő gazdaságokat tömörít.”

Ez áll az interjúban, és az igazán nagy gond vele, hogy az ember Martonyit nézheti hülyének általa. A szervezet neve ugyanis Association of Southeast Asian Nations, így a rövidítés is csak ASEAN lehet. Persze, mondhatjuk, hogy baki, na de egymás után kétszer?

Na de itt még nem állunk meg, Visnovitz úr egy ilyen kérdést is feltett:

„Az Origo kommentelői gyakran nyersen vádolják a kormányt azzal, hogy eladja magát a keleti diktatúrák és autokraták pénzéért. Mit gondol ezekről a vádakról...?”

Advertisement

Hát így. Nem csoda, hogy a végén egy ilyen kérdés-felelet hangzik el a Visnovitz–Martonyi-párostól:

– Ellenőrzik például a magyar nagykövetség faxgépét Washingtonban? Futtatnak ellenőrzést a követségek számítógépes hálózatán?

– Gondolom az ilyen típusú kérdéseket kizárólag annak biztos tudatában teszi fel, hogy ezekre nem fogok válaszolni.”

Advertisement

Kedves újságíró kollégák: ne csináljatok interjút Martonyi Jánossal. Vagy ha igen, készüljetek keményen, kérdezzetek keményen. De hisz' tudjátok...

Ha további kommentárokra vágysz, kövesd Facebook-oldalunkat, vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra!

Share This Story