je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled Óvakodj a Martonyitól!

Martonyi Jánossal nagyon nehéz jó interjút készíteni. Ezzel én is szembesültem az áprilisi, pozsonyi GLOBSEC-en, amikor beszélgetésünk elején leszögezte, hogy az akkori igazán izgalmas külpolitikai témákban – székelyzászló-ügy, Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos szlovák külügyminiszteri nyilatkozat – nem tehetek fel neki kérdéseket. Így viszont csak egy mérsékelten izgalmas interjút sikerült készíteni a külügyminiszterrel.

Advertisement

S hogy miért elevenítettem fel ezt a kis momentumot az egyébként rendkívül izgalmas pozsonyi biztonságpolitikai konferencia eseményeiből? Mert ma jelent meg az Origón egy elég hosszú interjú Martonyi Jánossal, és pontosan az a hibája, mint amivel nekem is szembesülnöm kellett: unalmas. Ugyan szó esik érdekesebb témákról: Tavares-jelentésről, keleti nyitásról, horvát EU-csatlakozásról, energiafüggésről, baltás gyilkosról, Törökországról és sok minden másról is, de valahogy Martonyi mindig kerülte, hogy érdemi válaszokat adjon.

Persze az sem igazán segített, hogy az interjút készítő Visnovitz Péter nem volt a helyzet magaslatán. Egyrészről van a cikkben ordas nagy blama, ami minimális külpolitikai jártassággal azért elkerülhető lett volna:

„A tavalyi magyar nagyköveti konferenciánk díszvendége például az ASEAM főtitkára, Surin Pitsuwan volt. Az ASEAM egy hihetetlenül fontos [délkelet-ázsiai] integrációs szervezet, 600 millió embert, fejlődő gazdaságokat tömörít.”

Advertisement

Ez áll az interjúban, és az igazán nagy gond vele, hogy az ember Martonyit nézheti hülyének általa. A szervezet neve ugyanis Association of Southeast Asian Nations, így a rövidítés is csak ASEAN lehet. Persze, mondhatjuk, hogy baki, na de egymás után kétszer?

Na de itt még nem állunk meg, Visnovitz úr egy ilyen kérdést is feltett:

„Az Origo kommentelői gyakran nyersen vádolják a kormányt azzal, hogy eladja magát a keleti diktatúrák és autokraták pénzéért. Mit gondol ezekről a vádakról...?”

Advertisement

Hát így. Nem csoda, hogy a végén egy ilyen kérdés-felelet hangzik el a Visnovitz–Martonyi-párostól:

– Ellenőrzik például a magyar nagykövetség faxgépét Washingtonban? Futtatnak ellenőrzést a követségek számítógépes hálózatán?

– Gondolom az ilyen típusú kérdéseket kizárólag annak biztos tudatában teszi fel, hogy ezekre nem fogok válaszolni.”

Advertisement

Kedves újságíró kollégák: ne csináljatok interjút Martonyi Jánossal. Vagy ha igen, készüljetek keményen, kérdezzetek keményen. De hisz' tudjátok...

Ha további kommentárokra vágysz, kövesd Facebook-oldalunkat, vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra!

Share This Story

Get our newsletter