A janu√°r eleji terrort√°mad√°s a Charlie Hebdo szerkesztŇĎs√©g√©ben egy vil√°got vitt bele egy vit√°ba a bev√°ndorl√°sr√≥l √©s az egym√°s mellett √©l√©srŇĎl. P√°rizsban t√∂bb mint egymilli√≥an vonultak fel az √°ldozatokra eml√©kezve, de mi t√∂rt√©nt az√≥ta? A helysz√≠nen j√°rtunk, hogy kider√≠ts√ľk, hogyan dolgozta fel a szerelem √©s a forradalom v√°rosa az esem√©nyeket. Szab√≥ D√°niel √≠r√°sa.

√Čn √©s Charb, a lap meggyilkolt fŇĎszerkesztŇĎje, r√ľhellt√ľk volna egym√°st. Ebben eg√©szen biztos vagyok, mert gyakorlatilag semmiben nem √©rtett√ľnk egyet, soha. Azt is tudom, hogy a Charlie Hebd√≥t nem olvasn√°m most sem, ahogy r√©gebben sem tettem. A n√©zeteink k√∂zti k√ľl√∂nbs√©gek miatt √©n hatvan l√©p√©s t√°vols√°gb√≥l figyeln√©m, ahogy l√©tezik √©s ennyi. A H√≥cipŇĎt sem olvasom, nekik se k√≠v√°nn√©k egy terrort√°mad√°st. Ha valakinek ez kell, kapja meg. De Charbbal biztos, hogy lettek volna j√≥ vit√°ink, az asztalt√≥l meg √ļgy √°lltunk volna fel, hogy a m√°sikat √ļgysem tudjuk megt√©r√≠teni, de legal√°bb tudjuk, hogy mit is gondol.

Ezek miatt √©n sejtem, hogy Charbot √©s a koll√©g√°it kifejezetten bosszantotta volna, ha #JeSuisCharlie felirattal rohang√°ln√©k szerte P√°rizsban. Azonban az √ľzenet hagyat√©ka mellett nem lehet elmenni. Val√≥ban a voltaire-i sz√≥l√°sszabads√°g haldoklik most √©ppen P√°rizsban?

‚ÄěK√©relmet adtam be, hogy megv√°ltoztassam a nevemet‚ÄĚ ‚Äď mes√©li Rabbuh, aki 18 √©ve menek√ľlt el JemenbŇĎl - onnan ahonnan √°ll√≠t√≥lag az al-Kaida megszervezte a mer√©nyletet. A 33 √©ves f√©rfi utcaseprŇĎk√©nt kezdte, ebbŇĎl k√ľzd√∂tte fel mag√°t, most egy saj√°t kisboltja van nem messze a Bastille-t√≥l, alig p√°r sz√°z m√©terre a Charlie Hebdo elleni mer√©nylet sz√≠nhely√©tŇĎl. Rabbuh m√°r Franciaorsz√°got tekinti a haz√°j√°nak, mert ahogy ŇĎ mondja: itt hagyj√°k √©lni. Muszlimk√©nt eddig semmilyen t√°mad√°s nem √©rte, igaz, teljesen alkalmazkodott az eur√≥pai hagyom√°nyokhoz. ‚ÄěNem kezelnek m√°sk√©nt, ugyan√ļgy tŇĎlem vesznek szappant‚ÄĚ ‚Äď mes√©li nevetve, amikor arr√≥l k√©rdezem, hogy v√°ltozott-e valami janu√°r 7. √≥ta. Azt mondja, hogy benne alakultak √°t a dolgok, most m√°r sz√©gyelli azt honnan j√∂tt, ez√©rt szeretne ink√°bb Robert lenni. Szerinte Jemenben sokkal ink√°bb megb√©lyegezt√©k a hite miatt, mint b√°rhol Eur√≥p√°ban. A szunnita orsz√°gban pokol a s√≠it√°k √©lete - fejtegeti.

Advertisement

M√≠g Magyarorsz√°gon k√∂nnyen tehet olyan kijelent√©seket egy minisztereln√∂k, hogy nem k√©r a gazdas√°gi bev√°ndorl√≥kb√≥l, addig a francia koll√©g√°ja eg√©szen m√°s helyzetben van. P√°rizsban megker√ľlhetetlen l√°tv√°ny az, ahogy a muszlim h√≠vek az im√°ra sietnek szŇĎnyeggel a kez√ľkben. A sz√≠nesbŇĎrŇĪek √©ppen √ļgy r√©szei a v√°rosk√©pnek, mint a Notre Dame. Pesten csak az Ahmedek, a sarki kebabosok k√©pviselik a keleti bev√°ndorl√≥kat, P√°rizsban, Marseilles-ben, Orleans-ban stb. Ahmedek vezetik a buszokat, takar√≠tj√°k az utc√°t, √°rulnak sajtot vagy √ľlnek a Monteparnasse valamelyik irod√°j√°ban.

‚ÄěDurv√°bb ez, mintha az Eiffel-tornyot robbantott√°k volna fel‚ÄĚ ‚Äď magyar√°zza egy illeg√°lis szuven√≠r√°rus a Tuilleri√°k kertj√©ben. A f√©rfi szerint a p√°rizsi forradalom fontos a helyieknek, a szabads√°got a francia √©let szinonim√°jak√©nt haszn√°lj√°k. ‚ÄěA tornyot √ļjj√° tudjuk √©p√≠teni, de a szabads√°got nem‚ÄĚ ‚Äď teszi hozz√°, mik√∂zben azt mutogatja jelk√©pesen, hogy az Eiffel-tornyos kulcstart√≥t sz√©t tudja verni egy kalap√°ccsal √©s ugyan√ļgy lesz profitja, mert valaki majd ezt is megveszi. Szerinte P√°rizs l√°tk√©p√©hez hozz√°tartoznak a bev√°ndorl√≥k, az √©let r√©szei lettek, ‚Äěcsak a h√ľly√©k nem vesznek errŇĎl tudom√°st.‚ÄĚ

Advertisement

Francia fiatalokkal besz√©lgettem arr√≥l, hogy vajon elvesz√≠tett√©k-e most a szabads√°gukat. Dorian, egy huszon√©ves orvostanhallgat√≥ szerint ‚Äěahhoz egy √ļjabb forradalom k√©ne, eg√©szen m√°s v√©gkifejlettel, mint r√©gen.‚ÄĚ A fi√ļ szerint nincsen nagy baj, a t√°rsadalom nem fordul el a bev√°ndorl√≥kt√≥l. Neh√©z is lenne, mert mindannyiunknak van olyan bar√°tja, akinek a csal√°dja m√°shonnan ered. ‚ÄěLe Pein egy h√ľlye‚ÄĚ ‚Äď foglalja √∂ssze egy m√°sik fi√ļ, Antoine. Szerinte annyi embert nem tud maga mell√© √°ll√≠tani a bev√°ndorl√°sellenes oldal, hogy √©rdemben megv√°ltoztathass√°k az orsz√°got.

Advertisement

Ehhez k√©pest, amikor arr√≥l k√©rdezem ŇĎket, hogy kell-e m√≥dos√≠tani a jelenlegi helyzeten, kell-e hozz√°ny√ļlni a leteleped√©si politik√°hoz, mind azt mondj√°k, hogy kell. Egyr√©sz√ľk szerint szigor√≠tani k√©ne az ellenŇĎrz√©seken. Ezt fŇĎk√©nt a nemzetk√∂zi helyzettel indokolj√°k, mondv√°n az Iszl√°m √Āllam √©s az al-Kaida nem alszik. De hangs√ļlyozz√°k: az orsz√°g kapuit nem z√°rhatj√°k be.

N√©mileg ellent mond ennek, hogy a Charlie Hebd√≥r√≥l nagyj√°b√≥l √∂t percig besz√©lnek az emberek. Ut√°na szinte mindenki gyorsan megpr√≥b√°lta elterelni a t√©m√°t. Volt, aki Orb√°n Viktorr√≥l, volt olyan, aki ink√°bb Kelet-Eur√≥p√°r√≥l kezdett besz√©lni ‚Äď ‚ÄěX √©ve voltam Budapesten/Pozsonyban/Vars√≥ban/stb., √©s nagyon tetszett...‚ÄĚ

Advertisement

Egy tinderes √©lm√©nyem ut√°n d√∂nt√∂ttem el, hogy meg kell n√©znem a k√ľlv√°rosokat, nehogy a p√°rizsi k√∂r√ļtonbel√ľliek v√©lem√©nye t√©vesszen meg. K√©t napja, este egy l√°ny, aki az alkalmaz√°s szerint 7 kilom√©terre ‚Äď m√©g bŇĎven P√°rizs belv√°ros√°ban ‚Äď volt tŇĎlem csak az√©rt jel√∂lt be mag√°nak, hogy elmondhassa az elsŇĎ √ľzenet√©ben, szerinte Magyarorsz√°g meg√©rdemelte a ‚Äěversailles-i b√©k√©t‚ÄĚ, √©s h√ļzzunk vissza a saj√°t orsz√°gunkba, ‚Äěa minisztereln√∂k√ľnnkel egy√ľtt, mi, √©lhetetlen k√∂cs√∂g√∂k.‚ÄĚ

IsmerŇĎs√∂k tan√°cs√°ra Clichy-sous-Bois-ba l√°togattam el, ahol 2005-ben az afrikai muszlim kisebbs√©g t√∂bb napon √°t l√°zongott a diszkrimin√°ci√≥ miatt. M√°r a buszmeg√°ll√≥ mellett kisz√ļrtam egy ‚ÄěJe suis Charlie‚ÄĚ grafitit. Sok√°ig tart√≥ keresgel√©s ut√°n futottam bele n√©h√°ny fiatalba, akik besz√©ltek angolul. Egyik√ľk, Salah elmondta, hogy a gyilkoss√°got nem tartja megold√°snak, de a szat√≠rikus magazin rettenetesen s√©rtŇĎ. ‚ÄěMindenkit b√°ntanak. T√©ged, engem, a zsid√≥kat‚ÄĚ - magyar√°zta. Salah szerint a Charlie Hebd√≥hoz hasonl√≥ lapok, √©s az ott dolgoz√≥ emberek n√©lk√ľl l√©nyegesen kevesebb fesz√ľlts√©g lenne. ‚ÄěMi szarban dolgozunk. Nem k√©rj√ľk, hogy tartsanak el minket‚ÄĚ ‚Äď mondta m√°r-m√°r inger√ľlten.

Advertisement

75 cent√©rt, tal√°n az orsz√°g legolcs√≥bb k√°v√©z√≥j√°ban √°llva ittam meg egy eszpressz√≥t √©s egy olaszb√≥l franci√°ra torz√≠tott nyelven k√©rdezgettem a k√ľlv√°ros francia sz√°rmaz√°s√ļ idŇĎseit. Egyik√ľk csak annyit mondott, ‚Äěel kell vel√ľk fogadtatni a t√∂rv√©nyeinket‚ÄĚ, de nem volt kedve kifejteni az okokat. Egy m√°sikuk, azt mondta, hogy ‚Äěazokkal nincsen baj, akik dolgoznak‚ÄĚ. Az ut√≥bbi f√©rfi volt az, aki a legfranci√°bb √°ll√°spontot k√©pviselte azok k√∂z√ľl, akikkel besz√©ltem: ‚Äěa p√©tanque-p√°ly√°n l√≥g√≥ munkan√©lk√ľliekkel van a probl√©ma, ŇĎk agressz√≠vak.‚ÄĚ Mondand√≥ja v√©g√©n gyorsan hozz√°tette: de ŇĎk sem terrorist√°k. Persze ez az √ļr is jobban √∂r√ľlne, ha Franciaorsz√°gban csak franci√°k lakn√°nak, de szerinte ez az idŇĎszak ‚Äěelm√ļlt a n√°cikkal.‚ÄĚ

Advertisement

Ak√°rh√°ny embert k√©rdeztem, ak√°rhol P√°rizsban vagy a k√∂rny√©k√©n, biztosat senki sem mert mondani. A trag√©dia ut√°n nem igaz√°n vannak hat√°rozott v√©lem√©nyek, egyelŇĎre hi√°nyoznak az √©lek a besz√©lget√©sekbŇĎl. Vagy egyszerŇĪen csak egy k√ľlf√∂ldi elŇĎtt nem akart√°k felv√°llalni n√©zeteiket. Azt az egy bev√°ndorl√°sellenest nem sz√°m√≠tva, aki a Notre Dame elŇĎtt magyar√°zta nekem, hogy ‚Äěmindenkit vissza kellene k√ľldeni a gyarmatokra‚ÄĚ, mert t√ļl sok a bŇĪn√∂z√©s. Vannak xenof√≥b emberek a francia fŇĎv√°rosban, sokan mondj√°k, hogy jobb lenne idegenek n√©lk√ľl, de t√∂bbs√©g√ľk nem dobna ki mindenkit. A seg√©lyez√©si rendszert m√≥dos√≠tan√°k, mert t√ļl k√∂nnyŇĪ munka n√©lk√ľl √©lni. Viszont azzal, aki dolgozik, nem foglalkozn√°nak m√©g az elvakultabb idegengyŇĪl√∂lŇĎk sem, ha elfogadja a francia kult√ļr√°t.

Mindezek ellen√©re, P√°rizson l√°tsz√≥dik a v√°ltoz√°s. Nem lett √©lhetetlenebb, sŇĎt, az emberek sem f√©lnek jobban, de kimondatlanul ott van az aggodalom, hogy nem ez volt az utols√≥ t√°mad√°s. P√°rizs szerte futhat bele az ember g√©pfegyveres katon√°kba. Olyan helyeken is ‚Äď pl. a Louis Vuitton Alap√≠tv√°ny √©p√ľlet√©n√©l, vagy a Szajna-parton az Austerlitz p√°lyaudvar magass√°g√°ban ‚Äď, ahol eddig nem. Ha pedig elmegy egym√°s ut√°n n√©h√°ny rendŇĎraut√≥, vagy egy mentŇĎ, abbamaradnak a besz√©lget√©sek p√°r m√°sodpercre. De azt√°n folytat√≥dik minden ugyan√ļgy. P√°rizs t√ļl√©l.

Advertisement

Az √ļjs√°gokban is t√∂bb cikk van arr√≥l, hogy korl√°tozhat√≥-e a sz√≥l√°sszabads√°g, mint arr√≥l: megbukott-e a multikulturalizmus. A helyiek is ink√°bb vitatkoznak Voltaire-rŇĎl, terrorizmusr√≥l, arr√≥l, hogy mennyire kellene ezeknek az √ľgyeknek b√≠r√≥s√°gokon kik√∂tnie. Sokat harsogott sz√≥lam, hogy a vil√°gon annyi rossz hely van, hogy √∂r√ľlni kell annak, hogy P√°rizs egy olyan v√°ros, ahol jobb √©lete lehet sokaknak.

Ha emigr√°lok, √©n is P√°rizsban fogok kik√∂tni, √©s azt √©rzem, hogy nem z√°rn√°nak ki a falakon k√≠v√ľlre.

Advertisement

Szabó Dániel