je suis Charlie

Politikai programajánló: Summer of Love ‘13

„Mit nekem, te üvöltő fesztiváloknak részeg hollandokkal vadregényes tája! Tán csodállak, ámde nem szeretlek, s képzetem koncertjeid nem járja. Lenn Velence, Göd, Szigetmonostor és Budapest roggyanó vidékein, ott vagyok honn, ott az én világom, börtönéből szabadult sas a lelkem, ha a fiatal demokraták rendezvényeit járom!” – kiált fel a bennem élő Petőfi Sándor, hiszen talán a meleg hatására, talán kormánypártunk világ, értelem és jóérzés ellen folytatott szabadságharcának eredményeképp az idén majdhogynem több fiataloknak szóló konferencia és chillout lesz, mint értelmes fesztivál.

Kezdésnek kedd este az Ifjú Dementorok tartanak nyílt találkozót egy kocsmában, ahol velük, illetve a Demokratikus Koalamackók operatív izgatójával lehet beszélgetni, talán a nagy nyári beindulásról, amely azzal indult ugye, hogy Tormay Cécile emléktáblájára szivárványos parókát aggattak a Gyurcsány-gárda izgága lurkói. Az izgalmasnak ígérkező eseményre az Ifjú Demotiválók legalább hatszáz embert hívtak meg a népszerű közösségi portálon, eddig nyolcan jelezték vissza, hogy mennek.

Advertisement

Rögtön a következő hónap elején tartja Térnyitás címmel útkereső konferenciáját az a fiatal egyetemistákból álló csoport, akik már ránézésre is rezsicsökkentés-ellenes magatartást fognak folytatni az útkereső fesztivál három napja alatt. Az egyik szervezővel készített interjúm alapján ha Farkasházy Tivadar megjelenik és lefotózza a vécét, biztos repülni fog a fiatal gondolkodók izgalmasnak ígérkező eseményéről. Íme egy rövid válogatás az előadástémákból:

A művészek társadalmi felelősségvállalásának lehetőségei a rendszerváltás utáni Magyarországon

A filmfinanszírozási rendszer változásai

Szingularitás vagy partikularitás? Filozófiai döntés és politikai cselekvés

"A kelet-európai államok nyomorúsága" - A régió sajátos fejlődési modelljének gyökerei

Az LMBT közösségre jellemző nyelvi megnyilatkozások

Participáció és közösségépítés – a szolidaritás új formáinak megjelenése a szociálisan elkötelezett művészeten keresztül

Advertisement

A Térnyitással sajnos egy időben tart a Magyar Kétfarkú Kutyapárt országos találkozót Szigetmonostoron. A kiválónak ígérkező programok között ott találjuk a fiktív termékek készítését, létező újságok hackelését, újságok létrehozását kollázsos módszerrel, de nem felejthetjük el az Oligarcha Tamagochi fedőnevű programot sem. Engem személy szerint az egyszemélyes álújság készítése izgatott fel leginkább, végül is az Alternatíva szerkesztősége ugyanezt csinálja kollektíven.

Advertisement

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk a Munkások Újságja által szervezett Fesztivált, Ahol Nem Lesz Kínos Egy Szál Gitárral Tolni A Commandante Che Guevarát. A 2013-as Gödi Fészek olyan sztárvendégekkel indít augusztus 17-én, mint Schiffer „Egyensúlyozó” András, Szanyi „Egyedül Vagyunk” Tibor és Tamás „Hosszúszavú” Gáspár Miklós, csak azért hogy olyan nagyágyúkkal folytassák, mint... Mint egy-két hiányos műveltségem miatt számomra ismeretlen arc, meg Konok Péter, meg ilyesmi. Állítólag feminista blokk is lesz.

Mi megpróbálunk mindegyik eseményre ellátogatni, hogy az a Kedves Olvasó is értesüljön a történésekről, aki nem akarja kitenni a seggét a laptopja mellől.

Share This Story