je suis Charlie
je suis Charlie
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Politikamentes média – bezzeg nyugaton?

Illustration for article titled Politikamentes média – bezzeg nyugaton?

Ismét felbukkant egy olyan vélemény a magyar médiában, hogy nyugaton bezzeg mennyivel jobb, mert ott a politika nem hatja át annyira a médiát, mint Magyarországon, sőt. Hát, dehogynem hatja át.

Advertisement

Zöldi László Médianapló című blogjának legfrissebb bejegyzésében azon tűnődik, hogy vajon miért menesztették a Klubrádiótól Kuncze Gábor volt szabaddemokrata pártelnököt:

Elvileg tudom a választ, gyakorlatilag azonban a magyarországi médiahelyzet nem felel meg a szakma íratlan szabályainak. (…) Tőlünk nyugatra a média gazdasági vállalkozás, az Elbától keletre viszont politikai. Odaát a befektető nyereségre törekszik.

Advertisement

Most igazából csak ezekről a kijelentésekről szólnék pár szót. Szerintem ugyanis Zöldi László alapvetően téved, amikor az Elbától nyugatra fekvő országok médiavállalkozásairól kijelenti, hogy azok csupán gazdasági természetűek.

Ha az ember látta a Newsroom című amerikai sorozat eddigi részeit, akkor tudhatja, hogy ugyan a befektető a nyereségre törekszik például az Egyesült Államokban is, de ehhez azért az kell, hogy a befektető politikai nézeteitől ne térjen el gyökeresen az adott médiavállalkozás. Nem kívánom spoilerezni a sorozatot, de abban az a helyzet áll elő, hogy főszereplőnk keményen nekimegy a Tea Party-nak – illetve tényfeltáró újságírás révén rámutat a szervezet hazugságaira –, amivel kiváltja a médiakonszern republikánus befektetőinek ellenszenvét. Mi ez, ha nem átpolitizált média?

Advertisement

Jómagam a brit és ausztrál médiát ismerem jobban, így innen tudok még konkrét példákat említeni. A brit média két hatalmas vállalkozása, a Daily Mail és a Guardian is lényegében pártérdekeket szolgál ki, de említhető az Independent is, amely állítólag közölt olyan „kiszivárogtatott” adatokat, amelyek a brit kormánytól származtak. Aztán említhetjük az ausztrál Rupert Murdoch – akié az egykor botrányosan megszüntetett News of The World is volt – hogyan folyt bele az ausztráliai választási kampányba: a Daily Telegraph címlapján náci egyenruhában ábrázolták a munkáspárti vezetőt, Kevin Rudd-ot.

Véleményem szerint a mindig istenített Nyugaton sem olyan jó a helyzet, ha politika és média szétválasztásáról beszélünk: ugyanúgy meg kell felelni bizonyos politikai nyomásnak ott is, bár amennyire én látom, az egyes sajtóorgánumokban szabadabb a véleménynyilvánítás, mint egyes hazai lapokban/adókon. Persze van lehetőség politikamentes médiumok létrehozására is, de Nyugaton sincs ebből még túl sok, nemhogy itthon, tehát szerintem ebben az esetben sem indokolt a Nyugat „túlhypeolása”.

Advertisement

Ami pedig Kuncze Gábor ügyét illeti: érdemes elolvasni Balogh Ákos Gergely posztját erről a Mandineren, szerintem megragadta az egésznek a lényegét.

Ha további kommentárokra vágysz, kövesd Facebook-oldalunkat, vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra!

Share This Story

Get our newsletter