je suis Charlie
je suis Charlie

David Cameron, Nagy-Britannia miniszterelnöke a most kezdődő muszlim böjti hónap, a ramadán kapcsán köszöntötte országa ilyen hitű polgárait. Ám amint az lenni szokott, ez a gesztus is amolyan kétélű fegyverként forog Cameron kezében – illetve feje felett, hogy teljes legyen a képzavar.

Advertisement

Egyrészről valóban szép gesztus, hogy a sokmilliós muszlim lakosságot külön köszönti a miniszterelnök, méltatva a ramadán közösségteremtő erejét, illetve azt, ahogy az iszlámhitűek gondoskodnak a szegényekről. Elvégre tényleg rengeteg muszlim él Nagy-Britanniában, ám a helyzetük többnyire nem megoldott, komoly gondot okoz szociális ellátásuk, valamint a társadalomba való integrációra való képtelenségük.

A nagy-britanniai muszlimok hagyományosan inkább munkáspárti szavazók. Éppen ezért érdekes a videó középső része, ahol Cameron a böjtölő, szegényekért imádkozó és őket segítő muszlimokhoz „hasonlítja” kormányát, és szépen elmeséli, hogy milyen komoly összegeket fordítottak harmadik világbeli segélyezésre.

Advertisement
Illustration for article titled „Ramadan Kareem!”

Egyrészt emiatt, másrészt pedig azért okozott visszatetszést pillanatok alatt David Cameron Facebook-oldalán, a videó linkje alatt a kis klip, mert a britek – joggal – érezhetik úgy, hogy a muszlimok pozitív megkülönböztetést élvezhetnek, csak a szavazatuk kell. Az egyik, vélhetően arab származású Joe Farouk is szóvá tette, hogy „bezzeg a Szent György-napról nem csináltál videót! Ne próbáld megszerezni a muszlim szavazatokat, szánalmas!”. Ugyancsak ő azt is kiemelte, hogy a nemrégiben brutálisan meggyilkolt katonáról, Lee Rigbyről – akinek a héten volt a temetése – sem emlékezett meg a miniszterelnök, „csak arról, ahogy a muszlimok egy hónapig ÉHEZTETIK a gyerekeiket”.

Advertisement

Így tegyen gesztust egy politikus.

További kül- és belpolitikai kommentárokért én a helyedben követném az Alternatíva Facebook-oldalát.

Share This Story

Get our newsletter