‚ÄěSzia, figyu, te ilyen √ļjs√°g√≠r√≥ vagy, kire szavazzak szerinted?" ‚Äď szegezŇĎdik nekem mostan√°ban napi szinten a k√©rd√©s. Nyilv√°n nem √©n fogom megmondani senkinek, hogy kire szavazzon, azonban n√©h√°ny szempontot aj√°nlhatok, ami alapj√°n lehet d√∂nteni.

Nyit√°sk√©nt egybŇĎl el kell mondanom, hogy az egy√©ni jel√∂lteknek t√©nyleg √©rdemes ut√°nan√©zni a k√∂rzetedben. Ki ŇĎ, mit csin√°l, mit nyilatkozott a helyi lapnak. Aki szimpatikus, azt m√©g ak√°r √©rdemes felkeresni is, ha nagyon buzg√≥ vagy.

Az orsz√°gos list√°n pedig nyilv√°n v√°lasztani kell egy p√°rtszimp√°ti√°t elvek, programok, stb. alapj√°n. ErrŇĎl mindj√°rt. ElŇĎtte azonban m√©g azt is le kell tiszt√°zni, hogy szavazatot megosztani nem √∂rd√∂gtŇĎl val√≥, b√°rmit is mondjon Orb√°n Viktor vagy az √∂sszefogottak. Ha nagyon akarod, hogy Orb√°nt lev√°lts√°k, de szimpi az LMP vagy a Jobbik, vagy ak√°rki, akkor orsz√°gos list√°n leszavazol a kedvenc form√°ci√≥dra, egy√©niben meg ‚Äď ha es√©lyes a baloldali jel√∂lt ‚Äď a baloldalra. Ugyanitt, ha a fideszes jel√∂lt szimpatikus, meg el√©gedett is volt√°l az elm√ļlt n√©gy √©vvel, de az√©rt mondjuk valami m√°s is tetszik, meg lehet osztani az ikszet. Ha egy√©ni jel√∂lted nem nyer v√©g√ľl, szavazatod akkor sem veszik el, t√∂red√©kszavazatk√©nt hasznosul a p√°rt orsz√°gos list√°j√°n.

√Čs m√©g egy dolog: ne √ľlj√ľnk fel gondolkod√°s n√©lk√ľl a propagandasz√∂vegeknek meg az √≠g√©rget√©snek.

Advertisement

1. Az ‚Äěegy a t√°bor"-logika hamiss√°g√°r√≥l

Advertisement

‚ÄěHa nem r√°nk szavazol/nem m√©sz el, akkor az Orb√°nra szavazol" vs. ‚ÄěHa megosztod a szavazatod, gyenge lesz a korm√°ny". B√°rmilyen meglepŇĎ, nem csak k√©t p√°rt verseng a 2014-es v√°laszt√°sokon. A Fidesz √©s a baloldali ellenz√©k koal√≠ci√≥ja mellett egy rakat kisp√°rt (JESZ, Szocdemek, Seres M√°ria, KTI, SEM, stb.) kamup√°rt (√öj Dimenzi√≥ p√°rt, √öj Magyarorsz√°g P√°rt, stb.) √©s k√©t nagyobb rendszerkritikus p√°rt, az LMP √©s a Jobbik is ott van a szavaz√≥lapon. Ne √ľlj√ľnk fel az ilyen ‚Äěa haza nem lehet ellenz√©kben" meg ‚Äěaki demokrata, vel√ľnk van" mondatoknak. Nem musz√°j a k√©t nagy k√∂z√ľl v√°lasztani, sŇĎt ‚Äď ha engem k√©rdeztek ‚Äď nem is igaz√°n aj√°nlott.

2. A FideszrŇĎl - r√∂viden

Advertisement

A Fidesz kamp√°nya szerint ‚ÄěMagyarorsz√°g jobban teljes√≠t", valamint ‚ÄěRezsics√∂kkent√©s". ElŇĎbbi szlogent mindig is ŇĎszint√©nek tartottam, mivel nem nagy eredm√©ny jobban teljes√≠teni a katasztrof√°lis baloldali korm√°nyz√°s ut√°n. Nagy eredm√©nyek azonban nem nagyon voltak az elm√ļlt n√©gy √©vben sem, ami volt, azt meg ‚Äď legal√°bbis v√©lem√©nyem szerint ‚Äď t√∂k√©letesen be√°rny√©kolta a teljesen arrog√°ns, agressz√≠v, egyeztet√©sek n√©lk√ľli korm√°nyz√°s, amit a k√©tharmados felhatalmaz√°s tett lehetŇĎv√©. A Fidesz nem gyŇĎzte ezt √ļton-√ļtf√©len hangoztatni. Ez a fajta demokr√°ciafelfog√°s azonban el√©g agg√°lyos, tov√°bbra sem √©rzem v√°llalhat√≥nak.

P√°r ezer forintnyi rezsics√∂kkent√©s√©rt √©n szem√©ly szerint nem cser√©ln√©m el egy ki√©p√≠thetŇĎ, norm√°lis demokr√°cia lehetŇĎs√©g√©t, de h√°t kinek-kinek lelke/p√©nzt√°rc√°ja rajta.

Advertisement

M√©g annyit hozz√° kell tenni, hogy ‚Äěa szocik tolvajok" √©rvel√©s mell√© nyugodtan oda lehet tenni, hogy a jelenlegi korm√°ny sem sokkal jobb, csak szomor√ļ m√≥don a t√°rsadalom ingerk√ľsz√∂be lett magasabb a szocik miatt. Trafik- √©s f√∂ld√ľgyek, K√∂zg√©pnek √≠gy-√ļgy juttatott rengeteg k√∂zp√©nz keretezte ezt az elm√ļlt n√©gy √©vet, akit nagyon √©rdekel, az lapozza √°t az √Ātl√°tsz√≥t. Akinek pedig az √©rv, hogy ‚Äěmost m√°r ŇĎk is meg√©rdemelt√©k", vagy ‚Äěezek legal√°bb hazafik, itthon marad", az gyorsan keressen egy t√ľkr√∂t √©s n√©zzen bele.

3. A baloldal

Advertisement

A baloldali ellenz√©k koal√≠ci√≥ja tulajdonk√©ppen a 2010-es fel√°ll√°sban indul neki a mostani megm√©rettet√©snek, egyetlen igazi √ľzenet√ľk pedig az, hogy ŇĎk nem Orb√°n. Nem kell hosszasan ecsetelnem, hogy a meg√ļjul√°s szinte teljes hi√°nya mit √ľzen: l√°ttuk, hogy 2002 √©s 2010 k√∂z√∂tt mire volt k√©pes ez a t√°rsas√°g, a 2010-es v√°laszt√°son be is ikszelte a v√©lem√©ny√©t az orsz√°g nagy r√©sze. Nem hiszem, hogy √©rdemileg fejlŇĎd√∂tt volna az egykorvolt MSZP-SZDSZ koal√≠ci√≥, viszont siker√ľlt bedar√°lni egy-k√©t viszonylag √©rtelmesebb form√°ci√≥t √©s politikust.

Akinek nagyon elege van Orb√°nb√≥l, √©s t√©nyleg mindenk√©ppen le akarja v√°ltani, az nyilv√°n meg tudja indokolni, hogy mi√©rt szavaz balra. Lelke rajta, mondom itt is. √Čn nem √©rzem, hogy t√©nyleg lenne es√©ly a korm√°nyv√°lt√°sra, vagy hogy pont ezt a t√°rsas√°got k√©ne √ļjra oda√ľltetni, de sosem lehet tudni.

Advertisement

4. A Jobbik

Advertisement

Bonyolult k√©rd√©sekre t√ļl egyszerŇĪ v√°laszok, mindig ez az √©rz√©sem a Jobbikkal kapcsolatban. A sz√©lsŇĎjobboldali p√°rt mostan√°ban arculat√°val, megjelen√©seivel megpr√≥b√°lta mag√°t ink√°bb kiss√© k√∂z√©pre pozicion√°lni. Fiatalosak, kiskuty√°sak, √©sat√∂bbi. EttŇĎl f√ľggetlen√ľl sajnos ‚Äď megint csak a saj√°t v√©lem√©nyemrŇĎl van sz√≥ ‚Äď a kirekeszt√©s b√°rmilyen form√°ja v√°llalhatatlan. Teh√°t racion√°lisan n√©zve az arculatv√°lt√°s √©s a sz√∂vegel√©s ellen√©re m√©g mindig az adja a Jobbik politik√°j√°nak alapj√°t, hogy nem szeretik se a cig√°nyokat, se a melegeket, se a zsid√≥kat. Nyilv√°n emellett meg lehet n√©zni a szakpolitikai elk√©pzel√©seket is, √©s az alapj√°n m√©rlegelni. Ha ez bej√∂n, hajr√°, de sose felejts√ľk el a mosolyg√≥s fiatal arcok m√∂g√∂tt rejlŇĎ val√≥s√°got.

5. LMP

Advertisement

Bonyolult k√©rd√©sekre t√∂bbnyire bonyolult v√°laszok. Nem val√≥sz√≠nŇĪ, hogy az LMP mostan√°ban korm√°nyra ker√ľl, ami nem is biztos, hogy baj. A z√∂ldp√°rt elm√ļlt n√©gy √©ve iszony√ļ viharos volt, az eredeti frakci√≥b√≥l m√°r csak Schiffer Andr√°s van talpon, a f√©l p√°rt elment a baloldali √∂sszefog√°shoz, a m√°sik fele meg √≠gy vagy √ļgy, fŇĎk√©pp a politikus-l√©t ellentmond√°sai miatt kil√©pett. Nem valami biztat√≥ k√©p, ha errŇĎl az oldalr√≥l n√©zz√ľk, m√°sr√©szt l√°thatunk ebben egyfajta garanci√°t az emberk√∂zeli, tisztess√©gesebb politiz√°l√°sra. Ha fontos neked a k√∂zp√©nzek felhaszn√°l√°s√°nak √°tl√°that√≥s√°ga, a fenntarthat√≥ fejlŇĎd√©s, az √ľgyn√∂k√ľgy rendez√©se (!) √©s nem zavar nagyon a tŇĎkeellenes, kapitalizmus-kritikus gazdas√°gpolitikai vonal, akkor szavazz oda. Schiffer azt mondta, hogy nem k√∂tnek koal√≠ci√≥t senkivel, √©s h√°t l√°thattuk az elm√ļlt n√©gy √©vben, hogy ezt eddig is komolyan gondolt√°k. A f√∂ld√ľgyekkel t√∂rt√©nt kiemelt foglalkoz√°s pedig azt is megmutatta, hogy nem a belv√°rosi √©rtelmis√©g leg√ļjabb alakulat√°val van dolgunk.

6. Kisp√°rtok, √ļj form√°ci√≥k

Advertisement

Itt egy fontos dolog van. Egyr√©szt az Egy√ľtt 2014 √©s az √Ėsszefog√°s P√°rt NEM a baloldali ellenz√©k. M√°sr√©szt orsz√°gos list√°t tudott √°ll√≠tani n√©h√°ny k√©tes form√°ci√≥ is. Biztosat persze nem lehet mondani, de az √öj Dimenzi√≥ P√°rt, az √öj Magyarorsz√°g P√°rt √©s az Egy√ľtt 2014 kifejezetten gyan√ļsak, a t√∂bbiek r√©gebb √≥ta a sz√≠nen vannak. Sz√≥val erŇĎs k√∂r√ľltekint√©st javaslok ebben az esetben.

√Čs a legfontosabb: menj el szavazni, mert b√°rki b√°rmit mondjon, igenis fontos. √Čs nem csak kettŇĎ k√∂z√ľl lehet v√°lasztani. Puszi.