je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled Simicskát elhagyták a tábornokai

Hát ez gyorsan eszkalálódott. Orbán elvette a pénzt a Simicska-lapoktól, Simicska médiaháborút hirdetett, aztán másnap hirtelen felmondott az összes tábornoka. Innen szép nyerni, Lajos! Nekünk meg elég nehéz eldönteni, hogy kinek ne szurkoljunk.

Advertisement

Az éleződő Simicska-Orbán-meccs egyik nem túl régi fejleménye volt, hogy a miniszterelnök mintegy házi kedvencként kezelve a jobboldali médiát bejelentette: nem lesz több állami hirdetés nekik, mert inkább közmédiát fejlesztik trú lakájmédiává. Aztán Simicskánál tegnap végül az verte ki a biztosítékot, hogy az RTL-re szabott, sávos reklámadó csökkentésével egységesítésével most majd többet kell az ő cégeinek fizetni, ezért médiaháborút hirdetett a Népszava hasábjain. (Az is megér egy misét, hogy Simicska miért a Népszava hasábjain kommunikál.)

Advertisement

Hát a médiaháború első Blitzkriegje elég hamar véget is ért, mivel Simicska Lajos tábornokai lelkiismereti okokra hivatkozva péntek délben bejelentették le- és felmondásukat:

A mai nappal a Magyar Nemzet, az MNO, a Hír Televízió és a Lánchíd Rádió alábbi vezetői lelkiismereti okokból benyújtották a fel-, illetve lemondásukat:

Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Televízió elnöke,

Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője,

Élő Gábor, az MNO főszerkesztője,

Szikszai Péter, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese,

Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese,

Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese.

Azt azóta is találgatjuk, hogy milyen lelkiismereti okai vannak a Fideszt, Orbán Viktor és Simicska Lajost eddig nagy hévvel és minden skrupulus nélkül kiszolgáló főszerkesztőknek. Tekintve, hogy maga Simicska Lajos sajtóban megjelenő hiszterikus reakciói alapján semmit nem tudott a dologról, két lehetőség van. Vagy egy nagyon bonyolult, jól kifundált tervet hajt végre Simicska, vagy az orbánhívő főnökök úgy döntöttek: itt az ideje elhagyni a tavaly nyár óta süllyedő hajót és inkább mondjuk átigazolni az alakuló szuperközmédiához, ahol háborítatlanul szolgálhatják ki Orbán Viktor kétnaponta változó propagandáját. Ez is egyfajta lelkiismeret, nem mondom, hogy nem.

Advertisement

A nagy kérdés, hogy kinek is szurkoljunk ebben a háborúban: a közpénzből tíz- meg százmilliárdokat kitalicskázó Közgép-vezérnek, vagy az ezt sokáig elősegítő Fidesznek, jelesül pedig Orbán Viktornak? Nehéz kérdés. A Fidesz jelenlegi politikája szerintem nagyon rossz irányba viszi országot, Simicska Lajos pedig a korrupció földi helytartója, az az ember, aki nélkül soha az életben nem tartana ott ez a párt, ahol. Nem lehet és nem is kell szurkolni senkinek, de abban szinte biztos vagyok, hogy a baloldal egyes részei be fognak állni valahogy Simicska mögé.

A másik jó kérdés pedig az, hogy Orbán Viktor tényleg jól megfontolta-e azt, amit csinál. A közmédia sosem fogja elérni a szánalmas szintet sem, komoly ember nem tudja komolyan venni, bár az elérése mindenképpen nagy. Viszont a Fidesz hívei is szeretik azt hinni magukról, hogy komoly és okos emberek. Plusz mint korábban írtam, az ellenzéki évek alatt mindenki erősen invesztált lelkileg a Hír TV-be meg a Magyar Nemzetbe, ahonnan aztán kormányra kerülve a Fidesz minden híve kaphatott egy kis visszaigazolást: lám, nagy faszságnak tűnik amit csináltok, de a kedvenc cikkírom is megírta, hogy milyen jó. Most Orbán gyakorlatilag eddigi formájában kinyírta ezeket a lapokat, mondhatni felégette a hidakat maga mögött és teljesen rábízta magát a hosszútávú népbutítás és az agyatlan, komolyanvehetetlen propaganda párosára.

Advertisement

Végül egy best of a sajtó által telefonon begyűjtött Simicska-reakciókból:

„Maga is most olvasta a közleményt, hát én is. Kurvára meglepetésként ért, ezért ha megbocsát, akkor most leteszem, és megpróbálom kideríteni, hogy mi történt.” (Index)

„Ne haragudjon, most le kell tennem, mert éppen öltözködöm. Megyek be a laphoz, és mindenkit kirúgok, mert hátba támadtak.” (Pesti Srácok)

„A kurva anyjukat, hátba támadtak a büdös gecik. De most le kell tennem, mert megyek be és kibaszok mindenkit a picsába!” (Tutiblog, állítólag ezt finomította a Pesti Srácok)

„Bemegyek és kivágok mindenkit – mondta Simicska, akkor, amikor nekünk is sikerült elérnünk.” (NOL)

„Amíg én vagyok, minden van, folytatom a háborút, és mindenkit kibaszok." (Origo)

„Bayer Zsolt egy geci... Orbán Viktor is egy geci." (Hír24)

Ui.: Az Átlátszó egyébként közben megírta: nem olyan biztos, hogy olyan könnyen fog menni a Simicska által tervezett leépítés.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter