Szanyi Tibor nekiment a szeksz√°rdi trafik√ľgyet kiteregetŇĎ, a FideszbŇĎl idŇĎk√∂zben kil√©pŇĎ Hadh√°zy √Ākosnak. ElŇĎbb le√°rul√≥zta, majd ut√°na kommentek sorozat√°ban le is cinkosozta a politikus-√°llatorvost, aki kor√°bban az ATV-ben elmondta: √ļgy √©rezte, a k√©pviselŇĎi egyeztet√©s kapcs√°n √©pp e k√©t alternat√≠va k√∂z√ľl v√°laszthat. Hogy vagy t√©tlen√ľl n√©zi kisegzisztenci√°k t√∂nkret√©tel√©t, vagy nagy nyilv√°noss√°g elŇĎtt megvallja, mi is t√∂rt√©nt.

Az MSZP-s politikus elŇĎsz√∂r borzaszt√≥ kem√©nyen le√°rul√≥zza, kihullott Fidesz-prib√©knek nevezi Hadh√°zyt, majd k√∂zli: "3 √©vig alkot√≥ r√©szese volt a szeksz√°rdi tolvajl√°soknak, √°m ezekrŇĎl egy sz√≥t se pakol ki, hanem mag√°t egy √°rtatlan kis √°llatorvosk√°nak akarja be√°ll√≠tani. Fr√°sz! BŇĎszen megszavazta az √∂sszes g√∂r√©nys√©get!" ElŇĎsz√∂r teh√°t az a baj, hogy felmondta az √°ll√≠t√≥lagos bajt√°rsiass√°got, m√°sodszor pedig, hogy nem ment m√©g tov√°bb, √©s nem leplezte le √°t√≥l cettig az elm√ļlt √©vek √∂sszes apr√≥ mocskoss√°g√°t.

Eleve nem tudom, honnan veszi Szanyi, hogy mit szavazott meg Hadh√°zy, illetve mik√©nt alak√≠tott ki k√©pet a szeksz√°rdi √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎi tev√©kenys√©g√©rŇĎl. Hajlok arra, hogy r√°n√©z√©sre pr√≥b√°lkozott ezzel - illetve nem vette j√≥ n√©ven, hogy Hadh√°zy √©pp ŇĎt kritiz√°lta K√°lm√°n Olga mŇĪsor√°ban. Az ellenz√©k sz√≠nvonaltalans√°g√°ra ugyanis √©pp a vele egy mŇĪsorban szereplŇĎ Szanyit hozta fel p√©ldak√©nt a szeksz√°rdi k√©pviselŇĎ.

Szanyi viszont jobban tenn√©, ha az eg√©sz mostani ellenz√©k nev√©ben h√°l√°j√°t fejezn√© ki Hadh√°zynak: ha ugyanis nincs az ottani leleplez√©s, hangfelv√©tellel - neaszociknyerjenek-fel√ľt√©ssel, akkor ma sokkal ink√°bb vakt√°ba lehetne csak l√∂v√∂ld√∂zni akkor, amikor az ember a trafikbotr√°nyt szeretn√© kritiz√°lni. √ćgy viszont, hogy egy esetben m√°r nagyon is konkr√©t bizony√≠t√©k van arra, hogy fideszes k√©pviselŇĎk egyeztettek trafikokr√≥l, m√°r j√≥val b√°trabban √©s nagyobb el√°nnal lehet t√°madni a saj√°t embereket lekenyerezni √≥hajt√≥, kisboltosokat kisemmizŇĎ fideszes elitet.

Az MSZP Kapit√°nya pedig ink√°bb hallgathatna elvek k√©rd√©s√©ben: √©pp neki nincs sok joga ezt m√°sokon sz√°mon k√©rni, azok ut√°n, hogy virtigli baloldalik√©nt oly sok √©ven kereszt√ľl szemet hunyt p√°rtja neoliber√°lis/neokonzervat√≠v politik√°j√°n. Arr√≥l meg m√°r ne is besz√©lj√ľnk, Szanyi mi mindent szavazott meg eddigi parlamenti tev√©kenys√©ge sor√°n.

Advertisement

Egy√©bk√©nt a mŇĪsorban √ļgy tŇĪnt, nem saj√°t √ľgyeit pr√≥b√°lja takargatni a k√©pviselŇĎ, hanem m√°s k√©pviselŇĎk botr√°nyos dolgaiba nem k√≠v√°n m√©g ink√°bb belefolyni. Az egyeztet√©st is sejthetŇĎleg az√©rt vette fel, mert f√©lt, hogy egy m√°sik √ľgyben ŇĎt is gyan√ļs√≠tottk√©nt fogj√°k kezelni. Mindegy is: nem k√∂teless√©ge m√°sok piti√°ners√©geit leleplezni. Az ember pedig m√°r csak tudja, hogy ment √∂nkorm√°nyzati szinten a politika az elm√ļlt h√ļsz √©vben folyamatosan: a sz√≠vess√©gek - lekenyerez√©sek rendszere bizony minden√ľtt vir√°gzott, szocialist√°kn√°l √©pp √ļgy, mint fideszesekn√©l. Nem hiszem, hogy Hadh√°zy feladata lenne ez √ľgyben is robbantani.

Hadh√°zy viszont ŇĎszint√©nek tŇĪnik, √©s √©ppens√©ggel p√°rtja m√°s v√°llalhatatlans√°gaira is kit√©rt ut√≥bbi egy-k√©t interj√ļja sor√°n. A 168 √ďr√°ban p√©ld√°ul a Schmitt-√ľgyet eml√≠tette meg, mint olyan esetet, amikor majdnem fel√°llt, csak azt√°n "egy korm√°nyhoz k√∂zel √°ll√≥ humorist√°t√≥l megtudtam: az eln√∂k egy h√©t m√ļlva lemond". A Teol.hu-nak adott interj√ļj√°ban Schiffert √©s √Āngy√°nt hozta fel pozit√≠v p√©ldak√©nt arra, hogy igenis ki lehet √°llni politikusk√©nt is az elvek mellett. √Čs ugyancsak a 168 √ďr√°ban elmondta azt is: "√©vekig ment a m√°sikra mutogat√°s: ha elrontott valamit az egyik oldal, azonnal azzal riogatott, hogy j√∂nnek a kommunist√°k, vagy ford√≠tva. A baloldal is ezt csin√°lta. Kellene egy nyugodt harmadik erŇĎ, amely kisz√°ll ebbŇĎl, √©s nem manipul√°lja az embereket, nem √©l vissza √©vtizedes s√©relmekkel."

Szanyi meg maradjon csak tovább a mókuskerékben, riogasson és mutogasson: de Hadházyval szembeni erkölcsi többletet ne nagyon vindikáljon magának.

Advertisement

Ha nem akarsz lemaradni semmirŇĎl sem, k√∂vesd az Alternat√≠v√°t a Facebookon!