je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled Tarlós: Orbán és Horn politikai őstehetség

Még ha nem is értek mindenben egyet Tarlós Istvánnal, a politikusi megnyilatkozásait nagyon szeretem, mert nem nagyon szokott belemenni a polkorrekt beszédmód okozta bénázásokba, hanem kerek-perec kimondja, amit gondol. Most éppen a 168 órának adott interjút, amelyben voltak meglepő gondolatai.

Advertisement

Elsőként a Tormay Cécile-köz ügyéről kérdezte Tarlóst Barát József, arról, hogy miért szavazta meg a javaslatot. „Egyrészt azért, mert az első zsidótörvényt 1938-ban hozták, az írónő pedig '37-ben meghalt. Így tehát sem a zsidótörvényekhez, sem a holokauszthoz semmi köze nem lehetett” – mondta Tarlós, csak éppen nem gondolt bele, hogy pontosan ez a fajta érvelés volt az, ami az utcaátnevezések kapcsán is előkerült. A Frankel Leó utca esetében pontosan az volt az indoklás (Pécsett), hogy az újságalapító „munkásmozgalmi tevékenysége előrevetítette a Rákosi-korszak visszaéléseit”.

Tarlós Hornról is beszélt, méghozzá emígyen: „Idehaza életemben két politikai őstehetséggel találkoztam. Most csak egyet látok: Orbán Viktort. Mert a másik Horn Gyula volt. Persze nem úgy gondolkodom, mint ő. De ettől függetlenül el kell ismerni a kvalitásait”. Hát nah, ehhez konkrétan nincs is mit hozzáfűzni.

Advertisement

No de a fennkölt beszélgetés robog is tovább, a sokak szerint arrogánsnak tartott Tarlós stílusában, méghozzá a Balettintézet témájáig. „A miniszterelnök nem azt javasolta, hogy tépjük ki a portugál tulajdonos kezéből a Balettintézetet” – mondta, hozzátéve, hogy az egész buszos beszélgetést félreértették. Nem azt tervezték ugyanis, hogy mindent visszaszereznek, hanem azon gondolkoztak, hogy mit lehetne tenni az ellen, hogy ezek az épületek (a Kodály köröndről is szó esett a buszon) folyamatosan pusztulnak. Már másutt is leírtam, a tarlósi jogfelfogás (a törvények vannak az emberekért) nem indokolja azt, hogy „a kormányfő áttuszkoljon egy olyan törvényt, amely mondjuk a korábbi jogszabályokba ütköző módon juttatná vissza a fent említett ingatlanokat a főváros kezére”. De hát mint megtudtuk, nem is terveznek ilyet.

És egyébként is, „sokan azok közül, akik tőlünk féltik a demokráciát, 1990-ig aktívan kiszolgálták a kommunista diktatúrát. Most meg akadémiai székfoglalót tartanak a demokráciáról” – mondta a 168 órának a budapesti főpolgármester. Hozzátette: „Ez a véleményem. Le lehet írni”. Fuckyeah!

Share This Story

Get our newsletter