A mai Heti V√°lasz-interj√ļb√≥l √ļgy tŇĪnik, igen. √Čs nem, nem az √Āngy√°nnal √°polt kapcsolat√°ra c√©lzok a hasonlattal. Az 1945-√∂s v√°laszt√°sok ut√°n kialakult koal√≠ci√≥s idŇĎkben a Veres P√©ter √©s Bib√≥ Istv√°n nev√©vel f√©mjelzett Nemzeti Parasztp√°rt k√©pviselte azokat a szocialist√°kat, akiknek R√°kosi √©s a kommunist√°k ugyan√ļgy "cikik" voltak mint a szocdemek. Ez nem jelentette azonban azt, hogy alapvetŇĎen m√°st gondoltak volna a vil√°gr√≥l.

A probl√©ma azonban az, hogy teljesen mindegy volt, mennyire h√ļzt√°k ezek az egy√©bk√©nt √∂n√°ll√≥ √©rtelmis√©giek az orrukat az √°llamp√°rt ki√©p√ľl√©se idej√©n, v√©g√ľl m√©gis a P√°rt k√∂rny√©k√©n k√∂t√∂ttek ki. Nagy r√©sz√ľk 1956 k√∂r√ľl ugyan Nagy Imr√©n√©l landolt, de a K√°d√°r-rendszerben a teljes mozgalmuk "t√°rsutass√°" szel√≠d√ľlt.

Lehetne azon vitatkozni, mennyiben volt m√°s az akkori √©s a mostani helyzet, vagy azon, hogy elŇĎseg√≠theti-e a Fidesz "belsŇĎ meg√ļjul√°s√°t" egy ilyen kritikai r√©teg k√∂zeled√©se. Ha viszont az LMP elsŇĎ ember√©nek "elvi ir√°nya" ilyen iramban menetel a korm√°nyp√°rt "Hazafias N√©pfront"-j√°nak k√©nyelmes szerepe fel√©, az k√©ts√©gtelen√ľl √≥ri√°si csal√≥d√°s √©s vesztes√©g is lenne egyben.