je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled Tévhitek Angela Merkelről

Miközben a mindenféle ellenzéki csoportok azért tüntetnének, hogy Angela Merkel keményen lépjen fel Orbánnal szemben, aközben a Kettős Mércén már az a vélemény jelenik meg, hogy (sarkosan fogalmazva) Merkel ellen kell tüntetni, mivel ő másodrendű állampolgárként kezeli a magyarokat.

Advertisement

Tisztázzunk valamit. Ugyan a kancellár jelenleg Európa legbefolyásosabb politikusa és mint ilyen, bizonyos felelősséggel tartozik azért, ami Európában történik, azonban ő mindenekelőtt továbbra is Németország első embere. Nem gondolhatja komolyan senki sem azt, hogy Angela Merkelnek egyformán fontos egy magyar és egy német állampolgár érdeke. Ez egy olyan felvetés, amin tényleg csak nevetni tudok.

Advertisement

Lehet arról ábrándozni, hogy Merkel majd rápirít Orbánra, de ha így lesz, az csakis azért fog megtörténni, mert a németeknek (és ezzel együtt valószínűleg Európának) ez az érdeke. Ugyanígy lehet arról is ábrándozni, hogy egyenlő félként kezelnek majd minket, de ez addig egészen biztos nem fog bekövetkezni, amíg a nyugati országok pénzén építjük az illiberális demokráciát. Amíg nem bizonyítjuk be, hogy egyenlő partnerek vagyunk, addig azt követelni, hogy "a külpolitikai alkukban ne gyarmati területként tekintsen ránk", csak arról tesz tanúbizonyságot, hogy teljesen félreértjük Magyarország jelenlegi helyét és szerepét a világpolitikában.

Advertisement

Kép: nol.hu

Tetszik amit csinálunk? Kövessetek minket Facebookon és ask.fm-en, valamint csekkoljátok le a blog.hu-s oldalunkat is.

Share This Story

Get our newsletter